• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Noiembrie , 2021

Dialoguri virtuale. Asta ne-a mai lipsit…

(ultima parte)

Întrebare: Care sunt riscurile utili­zării acestei monede?
Răspuns: Există riscuri şi din partea utilizatorilor dar și a monedei, în sine. Astfel,  faptul că moneda Bitcoin este produsă privat i-a încurajat pe mulți dintre utilizatori, aceștia fiind speriați de criza economică şi financiară declanșată în 2008, şi văzând în bitcoin alternativa care le oferă siguranța econo­miilor lor. Faptul că autoritățile nu intervin poate însemna în același timp şi riscul de a nu fi protejat de nimeni atunci când banii virtuali se devalorizează foarte puternic sau atunci când aceștia sunt furați din sistem.
Î.: Bitcoin este singura monedă alternativă?
R.: Nu. Sunt mai multe, dintre care amintesc:
- Litecoin (LTC, din 2011) – este tot o reţea peer-to-peer care va produce până la final 84 milioane de monede. Plăţile în LTC sunt făcute la adrese care se bazează pe semnătură digitală şi sunt reprezentate prin serii de 33 de caractere (litere şi cifre), începând întotdeauna cu litera L.
- Namecoin (NMC, din 2011) – este singura monedă digitală care poate fi utilizată pentru a cumpăra şi a vinde domenii pe internet, după aceleași reguli ale sistemului Bitcoin.
- PPCoin (PPC, din 2012) sau P2Pcoin este prima cripto – valută, bazată pe implemen­tarea unei com­binații de două sisteme, proof-of-stake (PoS) şi proof-of-work. Această mo­nedă digitală a fost lansată în 12 august 2012.
- Amazon Coins (din 2013) – este noua monedă lansată de site-ul de comerț online, Amazon.com., destinată clienților săi din SUA, posesori de tablete Kindle Fire.
Î.: Am înţeles că există şi o inițiativă românească în acest sens?!
R.: După cum am citit pe un site recent postat, inspirați de succesul Bitcoin, romii vor să-şi facă propria monedă virtuală. Anunțul a fost făcut de autointitulatul rege al romilor de pretutindeni şi proaspăt președinte al Uniunii internaționale a Romilor. Acesta spune că noua monedă va fi folosită de romii din 37 de țări şi va purta numele LOV, de la LOVELE. Se spune că noua mo­nedă virtuală va intra în circulaţie, după ce romii vor reuşi să fie recu­noscuți ca „o naţiune fără teritoriu”. „Lov”-ul romilor va costa pentru în­ceput un euro.
Î.: Noi, românii, ce să facem?
R.: Să ne facem propria noastră mo­nedă care ar fi bine să se numească tot LEU (după unii RON), păzită şi ocrotită ca un bun național. Merită să facem colecție de LEI actuali fiindcă în viitor o să ne numărăm monedele din pungă: EURO sau DOLARI sau...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.