• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Aprilie , 2024

Dialoguri virtuale / Adam Smith, o personalitate veșnic modernă (ultima parte)

Întrebare: Libertatea naturală un principiu care trebuie respectat?

Răspuns: Faptul că indivizii trebuie considerați ca având „libertatea naturală” să-și trăiască viața așa cum cred, fără imixtiunea și controlul statului, ridică problema modului în care se realizează coordonarea între mulțimea de persoane care depind unele de altele pentru majoritatea bunurilor de primă necesitate și de lux necesare în viața de zi cu zi. Adam Smith prezintă motivele pentru care această coordonare este posibilă pe baza stimulentelor individuale și a mecanismelor sociale. După părerea sa, oamenii au nevoie tot timpul de ajutorul semenilor lor – și l-ar aștepta în van, dacă s-ar baza doar pe bunăvoința acestora.

 

Î.: Ce a rămas din ideile reformatoare ale ultimului secol?

R.: Cu toate acestea, ideile lui Adam Smith și mai ales concepția sa cu privire la ceea ce în „Avuția națiunilor” a numit „un sistem de libertate naturală” au inspirat în mod repetat, în cursul ultimului secol, pe toți cei care au acționat pentru păstrarea sau restabilirea libertății economice.

 

Î.: Este relevant un pasaj din „Avuția națiunilor”?

R.: (Omul-n.n.) Ar fi mult mai probabil să aibă succes dacă ar putea îndrepta iubirea lor de sine în favoarea sa și dacă le-ar putea arăta că e în propriul lor interes să facă pentru el ceea ce el își dorește. Oricine se apucă să se târguiască cu un altul, pe orice temă, practic îi propune exact acest lucru. Dă-mi ce vreau și o să-ți dau și eu ce vrei, este de fapt înțelesul acestei oferte. Aceasta este maniera în care obținem de la ceilalți cea mai mare parte a bunurilor de care avem nevoie. Nu ne așteptăm să primim bucatele pentru cină prin bunăvoința măcelarului, a berarului sau a brutarului, ci datorită faptului că ei își urmăresc propriile interese. Nu ne adresăm umanității din ei, ci iubirii lor de sine – și nu le vorbim niciodată despre nevoile noastre, ci despre avantajele lor.”

 

Î.: Interesele și moralitatea în concepția lui Smith?!

R.: Este în natura ființelor umane să aibă „interese”. Smith pune însă accent pe sensul etic și pe legăturile empatice care îi unesc oamenii, din care se nasc reperele și codurile morale care orientează acțiunea umană. Nimic din scrierile lui nu justifică prezentările caricaturale în care este înfățișat ca apologet al „egoismului” și „lăcomiei”. Filozofia morală a lui Adam Smith este exact opusă. 

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.