• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 17 Septembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Noiembrie , 2014

Despre alegeri, Iohannis, lucrurile bine făcute şi pentru Maramureş

Este unul dintre cei mai buni analişti politici ai momentului, comentator al fenomenului politic cu multă forţă.

A terminat facultatea de Drept de la Universitatea Bucureşti în 1994, iar în 1998 a obţinut diploma de studii post-universitare, doctor în ştiinţe politice, specialitatea relaţii internaţionale.

A fost ziarist, publicist comentator după care a intrat în politică, ajungând în funcţii importante în mai multe guverne. A fost în cabinetul Năstase consilier al primului-ministru, după care a fost observator în Parlamentul European, iar în 2007 membru al PE. Parlamentar de Maramureş între 2004-2008.

A trecut la liberali, consilier al preşedintelui PNL, iar din 2011 este secretar general adjunct, şef al departamentului de analiză politică şi comunicare al PNL.

 
 

 

Reporter: Care a fost rolul lui Dan Mihalache în campania electorală a lui Klaus Iohannis?

Dan Mihalache: Eu m-am ocupat de strategia campaniei, mai ales de sondajele de opinie, cercetarea de piaţă şi mesajele politice.

 

Rep.: Înainte de începerea campaniei aţi avut un ton optimist şi aţi fost sigur de victorie. De unde atâta siguranţă?

D.M.: Cunosc foarte bine opiniile politice de la noi şi ştiu că un candidat al dreptei are mai multe şanse ca un candidat al stângii. Asta este structura electoratului din România, dreapta este preponderentă în raport cu stânga. De asta nu au câştigat nici Adrian Năstase în 2004, nici Mircea Geoană în 2009. Au fost făcute evaluări pe electorat şi acesta este preponderent de dreapta, sigur cu o diferenţă destul de mică, dar totuşi o diferenţă!

 
Rep.: Dincolo de aceste aprecieri cum ar trebui interpretat acest rezultat?

D.M.: După părerea mea a fost un vot foarte interesant şi determinat în mare măsură de un anumit tip de esteticmen politic, probabil că acesta este cel mai interesant aspect al votului. A fost o mobilizare extraordinară a votanţilor din zona urban, pentru prima dată publicul urban, ca prezenţă a egalat sau chiar devansat publicul rural. A fost o mobilizare extraordinară pe aceste zone moderne, reţele de socializare, în mediul online!

 

Rep.: Continuând această analiză, cum ar trebui interpretat votul din Maramureş şi Baia Mare?

D.M.: În Baia Mare este simplu! În ciuda presiunii pe care Cătălin Cherecheş a făcut-o, în ciuda acoperiri cu „roşu” a judeţului, nu ştiu dacă am avut patru sau cinci panouri, am câştigat fără probleme. Asta e! Nu se câştigă doar după propaganda electorală, lumea votează.

După aceste alegeri am două concluzii. Oamenii nu sunt proşti.

Oamenii nu pot fi invocaţi în propaganda politică, nu pot fi prostiţi cu televiziuni, nu pot fi prostiţi cu afişe. Oamenii au evaluările lor, exprimările lor şi votează. Din când în când şi se mai enervează şi atunci votează mai mulţi!

 

Rep.: Au fost mai mulţi băimăreni implicaţi în campania lui Iohannis. Cum aţi lucrat cu ei?

D.M.: Am lucrat cu doi băimăreni, doi prieteni foarte buni, Radu Negulescu şi Ionel Bogdan care au condus zona de online. Și am lucrat foarte bine! De fapt lucrez foarte bine cu ei din 2011.

 

Rep.: S-a vorbit foarte mult de rolul reţelelor de socializare, de online. Cât de importantă a fost această zonă?

D.M.: Mă uitam pe cifre şi ele îmi spun că am avut un target, aproximativ 3,5 milioane de oameni au fost cumva în contact cu zona online a noastră, a candidatului Klaus Iohannis. În concluzie, această zonă a jucat un rol.

 
Rep.: Cât de mult a fost influenţat candidatul de această zonă?

D.M.: La început, când am avut discuţiile pregătitoare, Klaus Iohannis a spus că el doreşte o campanie puternică pe online pentru că vrea ca această zonă să fie puternic activată în favoarea lui. Nu pot spune decât că echipa care a lucrat pe online a lucrat foarte bine.

 

Rep.: Au fost multe discuţii în timpul campaniei cu privire la vot, modalităţi de votare…Ce se va întâmpla cu votul prin corespondenţă şi votul electronic?

D.M.: Eu cred că un proiect major pentru perioada următoare va fi un cod electoral care să schimbe legislaţia în materie, inclusiv să introducă votul prin corespondenţă şi cel electronic pentru românii din diaspora. Și cred că preşedintele ales va insista asupra acestui lucru.

 

Rep.: Ce fel de om este Klaus Iohannis, dincolo de prezenţa impusă de canoanele politice oficiale?

D.M.: Este un om foarte normal la minte, are inclusiv un simţ al ironiei şi autoironiei foarte pronunţat. Este un om care atunci când îşi propune o ţintă, ştie cum să facă pentru a o atinge şi cred că va fi un preşedinte normal, al României.

Klaus Iohannis înseamnă, într-un fel, o schimbare de paradigmă în viaţa publică din România. Vorbeşte puţin, dă răspunsuri scurte. Atunci când consideră că e o întrebare fără sens, nu răspunde, pur şi simplu. Nu generează spectacol. Televiziunile de ştiri par nepregătite pentru acest tip de mesaj public. Ele vor scandal, reacţii, comentarii, conflict pentru a-şi creşte audienţele. Le place atunci când prim-ministrul României, în loc să guverneze, e pe telefon în direct în prime-time.

 

Rep.: Preşedintele ales, de exemplu a stat peste trei ore pentru a semna autografe pe cartea pe care a lansat-o. Nu s-a ridicat până la ultimul doritor. Care este mesajul unui astfel de comportament?

D.M.: El înţelege foarte bine că politica trebuie să se schimbe, în fond mesajul cel mai important pe care l-au dat cei care au votat în număr masiv a fost că vor altceva. Va trebui să fie şi va fi altceva!

 

Rep.: Revenind la zona politică generală, ce credeţi că se va întâmpla cu actualul guvern în perioada următoare?

D.M.: Guvernul a intrat într-o anumită zonă de lipsă de legitimitate publică, nu lipsă de legitimitate parlamentară. Deocamdată procedurile parlamentare, ca să spun aşa, nu permit o înlocuire a guvernului şi se va merge în continuare aşa.

 

Rep.: Preşedintele ales a spus că PNL va prelua puterea în 2015, cel târziu în 2016. Este o apreciere corectă, realizabilă?

D.M.: A prelua puterea înseamnă a avea o majoritate parlamentară. Ea se poate face înainte de alegerile viitoare sau după aceste alegeri! Rămâne de văzut care este varianta câştigătoare!

 

Rep.: Revenim la Dan Mihalache. Care este proiectul politic pe care îl veţi duce mai departe?

D.M.: Organizarea administraţiei prezidenţiale. Acum este singurul meu proiect, care necesită multă muncă.

 
Rep.: Ce implică un astfel de proiect?

D.M.: Construcţia şi reconstrucţia administraţiei prezidenţiale în funcţie de proiectele preşedintelui ales.

 
Rep.: Există în acest moment suferinţă în administraţia prezidenţială?

D.M.: Nu! O administraţie prezidenţială se organizează în funcţie de priorităţile celui care o conduce, până la urmă. În acest moment sunt cu privirile pe organigramă.

 

Rep.: Dan Mihalache a fost tot timpul alături de Maramureş. Ce ar trebui de făcut pentru ca această parte de ţară să fie mai vizibilă, mai băgată în seamă de mai marii României?

D.M.: În primul rând vreau să spun „condoleanţe” prietenilor mei din partidul social-democrat de acolo. În al doilea rând cred că împreună, chiar şi cu ei, cu mai multă seriozitate, cu mai multă determinare, lucrurile pot fi bine făcute şi pentru Maramureş.

 
 

„Klaus Iohannis înseamnă, într-un fel, o schimbare de paradigmă în viaţa publică din România. Vorbeşte puţin, dă răspunsuri scurte. Atunci când consideră că e o întrebare fără sens, nu răspunde, pur şi simplu. Nu generează spectacol. Televiziunile de ştiri par nepregătite pentru acest tip de mesaj public. Ele vor scandal, reacţii, comentarii, conflict pentru a-şi creşte audienţele. Le place atunci când prim-ministrul României, în loc să guverneze, e pe telefon în direct în prime-time”.

Dan Mihalache

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.