Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 27 Aprilie , 2009
Descoperiri arheologice, la Tautii Magheraus
Arheologii de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie au inceput o sapatura arheologica in apropierea Bisericii Reformate din Tautii Magheraus, prilej cu care au fost descoperite 27 de morminte.
Biserica este amplasata in zona centrala a orasului Tautii Magheraus. Ea a fost construita in etape diferite – altarul, in sec. XIII – XIV, nava, in sec. XVI-XVII, turnul, in 1893. Inscriptia asezata deasupra intrarii vestice a bisericii, vizibila si astazi, atesta acest lucru. Biserica a avut, initial, tavanul boltit, atat nava, cat si altarul. Boltile nu s-au mai pastrat, in prezent biserica avand un tavan din lemn tencuit. Interventii mai importante la biserica sunt cele din 1733, 1893, 1911 si 1957. In 1733, s-a realizat un tavan casetat din lemn pictat cu motive florale, inlocuit in 1911 cu un tavan de lemn tencuit si decorat cu stucaturi din ipsos. Tot atunci s-a inlocuit intreaga sarpanta si s-a schimbat invelitoarea din sindrila cu placi de azbociment (eternit). Apoi, in 1957-1961, a avut loc o restaurare ampla a bisericii. Placile de azbociment au fost intoarse si reasezate.
Ca urmare a efectuarii unor lucrari de drenaj la fundatia bisericii (monument de categoria A), au fost necesare efectuarea unor sapaturi arheologice preventive. Acestea s-au desfasurat in acest an, de catre Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures (MJIA). Scopul acestora a fost acela de a surprinde eventuala relatie intre biserica si cimitirul aferent. ,,Au fost trasate doua sectiuni. S I/2009 (3 x 2 m) se afla amplasata perpendicular pe latura sudica a biserici, la punctul de intalnire dintre nava si altar, iar S II/2009 (3,5 x 2,5 m) pe latura nordica a ei, de-a lungul altarului, incluzand o usa zidita in sec. XVI. Au fost identificate 27 de morminte, multe dintre ele deranjate de inmormantarile ulterioare. La cateva dintre ele, s-au surprins si urmele de lemn de la sicriu, precum si cuiele de prindere de la scandurile sicrielor. Inventarul mormintelor este sarac. Este de amintit o veriga de bronz din mormantul 3 (S II/2009) si trei sarmulite de bronz de la tot atatea morminte (doua de copii si un matur), facand parte dintr-o bentita din material textil cusuta cu aceasta sarma din bronz.
De asemenea, au mai aparut si numeroase fragmente ceramice, unele smaltuite, din perioada medievala tarzie. Numeroase cuie, descoperite in straturile superioare, cu firma producatoare inscriptionate pe ele, atesta arheologic refacerea sarpantei la inceputul sec. XX. Adancimea maxima la care au fost inmormantati este de 110 – 145 cm, de la nivelul actual de calcare. Materialul arheologic (fragmente ceramice, piese de bronz, cuie din fier) se vor pastra in Depozitul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, iar osemintele umane vor fi reinhumate, intr-o zona neafectata de lucrarile de drenaj, in incinta de piatra ce imprejmuieste Biserica Reformata”, ne-a declarat arheologul Marius Ardeleanu.
„Legislatia privind protejarea patrimoniului cultural imobil prevede ca pentru anumite interventii asupra monumentelor istorice sa fie executate cercetari arheologice preventive inainte de inceperea acestor lucrari. Acest tip de cercetare arheologica presupune efectuarea unor sapaturi arheologice, care sunt mai mult sau mai putin costisitoare si trebuie suportate de beneficiar. Acesta are obligatia, conform legii, ca inca din momentul intocmirii documentatiei sa prevada fonduri pentru acest tip de cercetari arheologice. Din nefericire, foarte multi dintre beneficiari, ca si cei care intocmesc documentatia, nu cunosc aceste prevederi legale sau le ignora. Pentru a corecta aceasta situatie, MJIA s-a adresat Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Protejarea Patrimoniului Cultural National Maramures, solicitand Comisiei zonale a Monumentelor Istorice nr. 9 sa verifice, in momentul avizarii, daca proiectele ce au ca obiect astfel de lucrari au cuprinse in bugetele de executie banii necesari efectuarii cercetarilor arheologice preventive. In ceea ce priveste protejarea patrimoniului mobil si imobil MJIA, in colaborare cu DJCCPCN Maramures, intentioneaza, cu sprijinul Prefecturii Maramures, sa organizeze o informare a factorilor decizionali locali cu privire la atributiile legale ce le revin in acest sens. De asemenea, le vor fi puse la dispozitie listele cu siturile arheologice si monumentele istorice care se gasesc in ariile lor de competenta” – Dan Pop, seful Sectiei de Arheologie din cadrul MJIA.
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.