• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 22 Octombrie , 2014

Depresiile şi nutriţia (III)

- Stimate domnule profesor, aşa cum am mai avut ocazia să discutăm, pare că prea multă lume se pricepe la nutriţie, şi tot la fel, prin comparaţia unor texte scrise de medici şi biochimişti, pare că nimeni nu mai înţelege nimic, de fapt.

Finalmente eu cred că cel mai convingător lucru este puterea exemplului personal, cât şi evidenţa unor diete ori tratamente care, prin proba timpului, demonstrează fără dubiu şi drept de apel competenţa şi eficienţa unor recomandări. Aşa sunt recomandările din sfera medicinelor tradiţionale orientale, precum Ayurveda şi Medicina Chineză.

 

Profesiunea mea mă învaţă că limita de vârstă este destul de apropiată de fapt pe întreg mapamondul, cu rare excepţii regionale. Cu permisiunea Dvs. vom discuta la un moment dat şi despre acest lucru. Singurul loc în care eu am reuşit să mă simt foarte bine din punct de vedere alimentar a fost, poate părea surprinzător, Japonia. Am plecat cu inima strânsă, gândindu-mă la ce o să-mi dea de mâncare pe-acolo timp de câteva săptămâni, şi de fapt am ajuns să înţeleg că mâncarea pe care am servit-o m-a făcut mai energică, mai bine dispusă, şi surprinzător, deşi era un timp friguros, mie nu-mi era frig...

La întâlnirile societăţilor nipone de apiterapie am reuşit să văd cei mai mulţi septuagenari şi octogenari cu vârsta inaparentă fizic... De altminteri, supoziţia mea că mă aflu în mijlocul celei mai sănătoase populaţii pe care am cunoscut-o vreodată mi-a fost confirmată câţiva ani mai târziu de publicaţia medicală The Lancet, care într-un studiu a 187 de populaţii extinse la nivelul întregului mapamond, a concluzionat că Japonia are cea mai sănătoasă populaţie.

Iar potrivit experienţei mele de medic apiterapeut, vârful sau topul, dacă vreţi, al acestei stări de sănătate am regăsit-o în mijlocul apicultorilor şi apiterapeuţilor. Una dintre motivaţii este consumul regulat de produse apicole. Polenul, de exemplu, conţine o largă paletă de vitamine, toate mineralele cuprinse în constituţia corpului uman, toţi amino-acizii esenţiali, între care triptofanul, metionina şi fenilalanina despre care tocmai am vorbit. Conţine şi precursori ai unor mediatori chimici neurologici, între care endorfinele – „mediatorii bucuriei”. De altminteri, efectul antidepresiv al polenului era cunoscut de mai mult timp, din practică. Recomandăm polenul crud, care păstrează mai bine toate proprietăţile, faţă de cel uscat.

 

Propolisul are intense acţiuni antioxidante, utile în situaţiile de recuperare după episoade depresive.

Pe de altă parte, studii oneste făcute de reputaţi specialişti în cele mai bine dotate laboratoare din lume au demonstrat beneficitatea produselor apicole. Japonia deţine poate primul loc în cercetarea lăptişorului de matcă. În studiile făcute de japonezi pe culturi de celule nervoase, a reieşit că acest produs determină apariţia în ţesutul nervos de neuroni noi, oligodendrocite noi, astrocite noi. Acelaşi lucru s-a observat şi în studiile pe şoricei. Contrar opiniei de până acum din medicină, practic s-a demonstrat ceea ce era bănuit prin rezultatele din practica clinică a apiterapiei, anume că ţesutul nervos se poate regenera.

Totodată, alte studii au găsit că în zona profundă a creierului, acolo unde există neuroni de mici dimensiuni, există o rată diurnă de multiplicare a acestora. Când această rată de multiplicare scade, este prezentă depresia. Invers, când rata lor de multiplicare este readusă la normal, dispare şi depresia. Aceste dovezi ştiinţifice probează efectul antidepresiv cunoscut din practica anterioară, al lăptişorului de matcă.

 

Acest remediu, împreună cu veninul de albine, mie personal mi-au adus certitudinea faptului că scleroza multiplă poate fi, în anumite cazuri, vindecată, dacă se corectează toţi factorii implicaţi. De atunci am promovat cu asiduitate acest produs, ori de câte ori am avut ocazia. Mai mult decât atât, am reuşit să observ în practică, că uneori doar administrarea de lăptişor de matcă a fost suficientă pentru stoparea unor afecţiuni neurologice şi chiar tratarea lor până la absenţa fenomenelor clinice şi negativarea investigaţiilor care pun diagnostic de certitudine.

 

Pe seama acestui succes şi din dorinţa de a-i ajuta şi pe alţi semeni, chiar şi de la distanţă, am recomandat lăptişor de matcă în depresii de diferite etiologii şi forme. Iar rezultatele au fost peste aşteptări. Mai mult decât atât, rezultatele au fost mai bune şi mai rapide, cu cât produsul utilizat a fost mai bun din punct de vedere calitativ. Cel mai rapid a acţionat lăptişorul Ballot-Flurin, datorită proprietăţilor sale speciale rezultate din practicarea apiculturii tip „Apicultura blândă” (fr. Apiculture douce).

 

Uneori, pentru o depresie uşoară, o cură de doar una, două luni, completată de atenţie şi corecţie alimentară, aşa cum a fost subliniat în acest material, a fost salutară.

În privinţa alimentaţiei poate ar mai trebui reamintit că ceea ce mâncăm este pentru viaţă, şi nu invers. Totodată trebuie recunoscut cât de importantă este armonia în viaţă. Aşa se face că oamenii care mănâncă sănătos, dar trăiesc dizarmonios sunt mai puţin sănătoşi decât alţii care, chiar dacă mănâncă alimente, nu dintre cele mai sănătoase, totuşi trăind în armonie, sunt sănătoşi şi trăiesc îndelungat.

Aici atingem puţin subiectul influenţelor asupra populaţiei a activităţii a numeroase instituţii sau medii. Câteva exemple simple: excesul de informaţii necesare prin mass-media, publicitate excesivă şi chiar programe şcolare supra-încărcate, presupune o hiper-activitate mentală ce conduce spre blocarea epifizei. Acelaşi lucru îl realizează fizic consumul de fluor, de exemplu din pastele de dinţi, unde se găseşte în mari cantităţi şi e uşor absorbit de mucoasă bucală.

Iar epifiza este puternic implicată în sistemul de celule stem al organismului, implicit în reglarea multiplicării acelor neuroni din profunzimea creierului. Se înţelege că blocarea ei prelungeşte orice depresie. Mai mult, împiedică desfăşurarea corectă a fenomenelor regeneratoare din creier şi întreg organismul. Adică mai departe duce la îmbătrânire precoce, îmbolnăviri facile.

 

Mai important decât acestea este probabil faptul că epifiza reprezintă punctul nodal al fiinţei umane de conexiune pe verticală cu energiile astrale, cu Divinul. Blocarea epifizei are drept urmare întreruperea acestei conexiuni, pierderea dimensiunii verticale astrale. Ca atare, omul rămas doar cu legăturile sale trecătoare în plan orizontal teluric, începe să se simtă singur şi înfricoşat. Spre a compensa această singurătate, mintea sa simte nevoia de mai multe noutăţi, mai multe informaţii, disponibile tot pe acelaşi nivel orizontal. Aşa ajunge să trăiască omul modern într-un cerc vicios în care el se simte din ce în ce mai singur, neînţeles, fără rost, deprimat.

Alternativa? Reîntoarcerea la natură, la liniştea ei încărcată de murmurul armonios al vietăţilor, reconectarea cu pământul curat şi înălţatul infinit al Cerului...

 
 

„Studii oneste făcute de reputaţi specialişti în cele mai bine dotate laboratoare din lume au demonstrat beneficitatea produselor apicole. Japonia deţine poate primul loc în cercetarea lăptişorului de matcă. În studiile făcute de japonezi pe culturi de celule nervoase, a reieşit că acest produs determină apariţia în ţesutul nervos de neuroni noi, oligodendrocite noi, astrocite noi”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.