• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Decembrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Iunie , 2020

Crucea celtică din Năpradea (județul Sălaj)

Dr. Ilie GHERHEȘ
Foto: Cristian ROBESCU, Ilie TUDOREL

Aici, în nord-vestul Ro­mâniei, noi, locui­torii acestui teritoriu, conviețuim cu o lume a simbolurilor pe care specialiștii n-au reușit să ni le deslușească decât parțial, trecându-le, ca atare, în registrul decorului. Este și cazul artefactelor și însemnelor așa-zis celtice care ne însoțesc, atât la nivelul culturii materiale, cât și la al celei imateriale. Rămâne în sarcina generațiilor
viitoare, așadar, să ne explice misterul pietrelor fasonate din pădurea de la Lechința, al crucilor celtice din cimitire sau de pe porțile din Maramureș, al coarnelor de berbece și, de ce nu, al motivului pomului vieții, știut fiind că celții venerau natura, fiind adepții unei culturi animiste.
Cu această introducere provocatoare doresc să prezint exponatul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, expus în Sala II din expoziția de bază a Clădirii Pavilionare, sec­țiune dedicată venerării morții în Maramureș.

Este vorba despre un monument funerar, semnalat mie de către artistul fotograf Ilie Tudorel, artefact pe care apoi, cu sprijinul D-lui dr. Teodor Ardelean, di­­rectorul Bibliotecii Județene „Pe­tre Dul­fu”, Maramureș, și al părintelui Viorel Porumb de la parohia Năpradea, l-am putut reloca într-o expoziție, devenit astfel unicat, după cunoștințele noastre.
Piatra în sine, luată de lângă gardul interior al cimitirului vechi din Năpradea, județul Sălaj, are o înălțime de 70 de cm, o grosime de 13 cm, o lățime a circum­ferinței de 10 cm și o lungime a brațelor crucii (rămasă înscrisă) de 46 cm. Materialul din care a fost cioplit inestimabilul monument este o gresie comună, la îndemână în zonă, iar cele trei brațe ale crucii care au fost în afara cercului cu jumătate din mărimea lor s-au „tocit” odată cu trecerea timpului, adică de acum aproximativ 2 - 300 de ani.
Nouă, admiratorilor de azi, ne rămâne să ne minunăm de măiestria meșterului pietrar care a prelucrat-o, la acea vreme, cu uneltele acelui timp…
Făcând precizarea că, în data de 5 iulie 2015, nu am luat crucea de la căpătâiul vreunui mormânt și că nu am „lăsat mortul fără cruce”, deoarece crucea era aban­donată lângă gard, doresc să le mai mulțumim și cu această ocazie celor implicați și să vă invităm la un strop de meditație, în expoziție.

 

Astfel de cruci celtice de piatră au fost inventariate de către artistul fotograf Ilie Tudorel în încă 30 de localități din județele Maramureș și Sălaj, în total peste 70 de artefacte, iar eu pot adăuga că în toate cimitirele vechi din Maramureș există cruci de factură celtică, de o frumusețe înrobitoare, veșnică.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.