Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Marţi , 8 Februarie , 2011
Criza medicamentelor
* Farmacii care nu mai elibereaza medicamente compensate si gratuite si care afiseaza pe geam, restantele pe care le are de platit CAS Maramures. Pe scurt, situatia disperata in care au ajuns farmaciile maramuresene.
Luni bune de intarziere, bolnavi fara medicamente si farmacii in pragul falimentului. Pe scurt, o noua criza din sanatatea romaneasca si maramureseana: criza medicamentelor.
Farmacistilor nu li s-au mai decontat medicamentele gratuite si compensate de aproape un an. Asa ca, de luna trecuta, a inceput un protest inedit al “halatelor albe”. In loc sa iasa in strada sau sa-si intrerupa activitatea si sa lase bolnavii sa asteapte la usi incjise, farmaciile au afisate in vitrine bannere pe care statea scris cu litere de-o schiopa de cate luni nu le-au fost achitate restantele de catre Casa de Asigurari de Sanatate. Mai mult, restante nu se inregistreaza doar la plata medicamentelor compensater si gratuite, ci si la programe nationale de sanatate importante, cum ar fi cel impotriva cancerului. Dupa protestul farmacistilor din intreaga tara si seceta de plati, luna trecuta, oficialii Casei de Asigurari de Aanatate au promis ca vor incepe plata datoriilor. Si o parte din sume au fost virate. Numai ca ele sunt aferente lunii martie a anului 2010. Se pare ca, nici la programele nationale de sanatate lucrurile nu au evoluat mai bine, pentru ca, in ciuda promomisiunilor doar doua programe de sanatate au “platile la zi”, pentru restul inregistrandu-se restante de luni bune.
Nici spitalele maramuresene nu stau mai bine in privinta deconturilor. Iar, acest lucru a impins unitatile de sanatate publica la datorii uriase catre fuenizori. Numai in spitalul municipal Sighetu Marmatiei, platile catre furnizori “bat” spre 15 miliarde de lei vechi. Managerul Vasile Stefanca spune ca: “In prezent, situatia spitalului nu e nici prea roz, dar nici prea gri, avand in vedere intarzierea cu care CAS a platit deconturile catre spital. Datoriile catre furnizori sunt undeva la 13 – 15 miliarde lei vechi, iar daca primim de la Casa. Mai mult, Spitalul municipal Sighetu Marmatiei este singurul din judet in care angajatii au primit bonuri de masa. Mai mult, Stefanca spune ca: „si daca ne gandim ca am depasit doar cu 10 miliarde valoarea contractata (ca se stie ca in decembrie n-au fost bani, iar Spitalul Judetean are depasirea de 150 de miliarde) eu cred ca stam bine. Datoria nu este mare in contextul in care a fost deficitul acela de contractare mostenit si in contextul in care Casa nu a platit tot”.
Am incercat sa aflam si pozitia Casei de Asigurari de Sanatate Maramures, insa, purtatorul de cuvant Claudia Ganea s-a scuzat initial ca trebuie sa dea solicitarea in lucru, pentru a ne furniza datele actualizate, dupa care ne-a explicat ca nu poate da datele telefonic, pe motiv ca oricine ar fi putut sa i le ceara si ca procedurile privind purtatorii de cuvant impun alte reguli: „Care sunt datoriile catre farmacii? Acuma din cap nu pot sa spun, le dau in lucru. N-am, n-am stiinta le dau in lucru. Posibil de cand am avut ultimele date sa fi facut plati, deci trebuie sa le dau in lucru la farmacii si revii eventual cu un telefon. Cum se vor face plati? Deci v-am spus, va rog frumos formulati-va pe mail si va dau. Pentru ca pot sa spun ca acum vorbesc cu cineva de exemplu Grigore Vasile de peste Deal. Deci eu chiar nu va cunosc si nu stiu numarul de telefon. Exista niste proceduri de lucru!”. Intr-adevar, exista niste proceduri de lucru si ele sunt prevazute in Legeea privind liberul acces la informatiile de interes public care prevede, inclusiv faptul ca pot fi solicitate verbal informatii: „Informatiile de interes public solicitate verbal de catre mijloacele de informare in masa vor fi comunicate, de regula, imediat sau in cel mult 24 de ore”. Si, chiar daca informatiile ar fi fost solicitate verbal de Grigore Vasile de peste Deal, legea prevede, de asemenea furnizarea lor pe loc, daca este posibil. Deoarece, restantele catre farm,acii sunt, pana la urma date publice. Oricum, vom trimite catre CAS si o solicitare in scris si vom reveni cu detalii.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Mircea CRISAN
mircea@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.