• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 August , 2022

Covid revine, primele măsuri

Municipiul Baia Mare pune la dispoziție două locații unde băimărenii cu simptomatologie specifică se pot testa GRATUIT pentru covid. În baza protocolului încheiat între municipiul Baia Mare, prin Direcția de Asistență Socială (DAS) și Spitalul de Boli Infecțioase Baia Mare, se asigură TESTAREA GRATUITĂ, prin intermediul testelor antigen, a locuitorilor cu domiciliul pe raza municipiului Baia Mare. Este vorba despre cetățeni care prezintă simptomatologie specifică și care se pot testa gratuit pe baza buletinului de identitate.

Sunt puse la dispoziția cetățenilor, pentru testare, două locații: zona Parc RFN - strada Dimitrie Cantemir şi zona bulevardul Bucureşti - la intersecție cu bulevardul Unirii, în corturi amplasate special cu această destinație. Programul de funcționare a celor două corturi destinate pentru testarea băimărenilor este de luni până vineri, între orele 09.00-17.00.
Testarea se realizează de către personal specializat, cu respectarea normelor de diagnosticare a infecției cu virusul SARS-CoV-2, inclusiv cu măsurarea parametrilor vitali și recoltarea de exsudat nazofaringian şi/ sau orofaringian în vederea realizării testării. Rezultatul testului va fi consemnat în registrul de testare.
„În cazul în care se va identifica un rezultat pozitiv la testul rapid antigen, persoana va fi îndrumată spre Centrul de evaluare din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. Municipiul Baia Mare, prin DAS, asigură cele două corturi în care va avea loc testarea populației, personalul specializat care va recolta probele, logistica necesară funcționării locațiilor și promovarea acțiunii. Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare asigură aprovizionarea lo­cațiilor cu testele rapide antigen și orice alte demersuri necesare pentru implementarea acțiunii”, a spus primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Acțiunea vine în contextul creșterii rapide a numărului de infectări din ultima perioadă, dar şi a celor internați în spitale şi a deceselor. Astfel, Direcția de Sănătate Publică Maramureș transmite o serie de recomandări pentru populație, pentru reducerea riscului de in­fecție COVID-19: purtarea măștii de protecție în mijloace de transport în comun, în spații închise aglomerate, inclusiv unități sanitare etc., evitarea spațiilor închise aglomerate, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun sau dezinfectarea cu substanțe antiseptice. De asemenea, pentru agenți economici şi instituții, DSP recomandă igienizarea periodică în mijloacele de transport în comun şi în uni­tățile de interes public.
În cazul apariției simptomelor, este recomandată prezentarea la medicul de familie sau la centrele de evaluare ori la structurile de primiri urgențe, dacă simptomele sunt severe: febră, tuse, dureri de cap, dureri în gât, nas înfundat, scurtarea respi­rației, debut brusc al pierderii gustului, mirosului şi vărsături, dia­ree, mai ales în cazul copiilor. Nu în ultimul rând, este recomandată vaccinarea, care este considerată cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirile grave cu risc de deces.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.