• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 09 Octombrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Februarie , 2024

Comasarea alegerilor, testul politic al anului

Anul 2024 este, din punct de vedere politic, un an greu, complicat, plin de  evenimente, alegeri și decizii. Toate astea într-un context politic internațional la fel de complicat. Războaiele și protestele fermierilor sunt cele care modifică percepția cetățenilor cu privire la politica locală, națională, internațională.

De această situație profită, la maximum, partidele anti-sistem. În sondajele din România, cele efectuate în ultimele luni, se vede creșterea no­torietății şi intenţiei de vot pentru politicienii care sunt mai vocali, filmează cu telefonul și postează pe rețele de socializare.
Populația pare a rezona cu cei care fac politică „vocală”, în final o bună parte din populație. De aceea, alegerile, mai ales cele euro­parlamentare, sunt foarte aș­tep­tate pentru a devoala influenţa în electorat. Așa a apărut ideea comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale. Inițial, partidele de la putere au respins o astfel de abordare a alegerilor, pe măsură ce  curentul anti-sistem a devenit tot mai vizibil, mai vocal. Cei de la putere au început discuțiile pe tema comasării alegerilor, de frica cifrelor din sondajele care au început să apară.

Începutul acestui an a adus această temă în spațiul public și în dezbaterile conducerii partidelor din arcul guvernamental. Zilele trecute, au apărut și primele semnale concrete despre acest subiect.
A avut loc ședința Consiliului Național al PSD,  unde Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu primarii într-un cadru informal. După dis­cuțiile care s-au întins pe multe ore, se pare că primarii social-de­mocrați și-au dat acordul pentru comasarea localelor cu europarlamentarele. Mai mulți lideri PSD i-au cerut lui Marcel Ciolacu ca negocierile cu PNL pe comasare să pornească de la candidații pentru prezidențiale și Primăria Capitalei. Potrivit surselor citate, Cio­lacu le-ar fi spus că, în urma unei discuții cu Nicolae Ciucă, PNL este deja dispus să renunțe la Primăria Capitalei. Candidatura pentru Primăria Capitalei este un subiect sensibil pentru liderii social-democrați. De asemenea, sunt discuții și despre candidaturile în municipiile reședință de județ.
De partea cealaltă, liderii PNL au mandatat conducerea să înceapă negocierile cu PSD. În spatele ușilor închise, liderii liberali au discutat modificările care trebuie efectuate pentru comasarea alegerilor. Este vorba de modificarea Codului Administrativ, unde trebuie eliminată prevederea care stipulează termenul în care se poate valida mandatul aleșilor locali. Surse liberale susțin că PNL exclude cedarea candidaturii la pre­zidențiale către social-demo­crați, în schimb este dispus să cedeze Primăria Capitalei și să stea la masă pentru a crea alianțe în teritoriu.

La finalul ședinței, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că, în urma unei analize interne, se susține varianta comasării alegerilor europarlamentare cu locale și că, în următoarea perioadă, va negocia cu PSD în acest sens. Totodată, Nicolae Ciucă a anunțat că, din discuțiile pe care le-a avut cu liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja, partidul nu va mai susține candidatura lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei.
Surse din ambele partide au confirmat că, dincolo de consultările oficiale pe care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă le au cu liderii din teritoriu, decizia este luată deja, iar alegerile locale vor fi comasate cu alegerile europarlamentare și se vor desfășura în luna iunie. Miza comasării celor două tipuri de alegeri are mai multe ramificații și face parte dintr-un scenariu mai amplu gândit de liderii politici împreună cu președintele Klaus Iohannis și validat tacit de oficialii de la Bruxelles.
Prin comasarea celor două tipuri de alegeri, PSD și PNL mizează pe o prezență mai mare la vot prin mobilizarea electoratului cu ajutorul primarilor. Acest lucru ar maximiza procentele celor două partide.
Miza este limitarea ascensiunii partidelor conduse de George Simion și Diana Șoșoacă și creșterea numărului de mandate PSD și PNL la europarlamentare. Practic, PSD își securizează poziția și maximizează procentele, în timp ce PNL încearcă să câștige locul doi la europarlamentare și să fie înaintea partidului lui Simion. Prin comasarea celor două tipuri de alegeri, PSD și PNL ating două obiective: Ciolacu și Ciucă își reconfirmă pozițiile de lideri în interiorul propriilor partide și, în același timp, încearcă să blocheze ascensiunea Dianei Șoșoacă în Parlamentul European și să limiteze numărul de mandate AUR.
Decizia de comasare cu europarlamentarele ar presupune organizarea alegerilor locale cu trei luni înainte de termen urmând ca cei aleși pe funcții în administrația locală să aștepte trei luni până la preluarea mandatului.
Procedural, alegerile locale trebuie organizate pe 29 septembrie 2024, iar noii aleși locali trebuie validați în termen de 20 de zile de la data alegerii în funcție.
Guvernul este cel care stabilește data organizării alegerilor prin Hotărâre de Guvern. Decizia politică trebuie luată la începutul lunii februarie 2024, pentru a permite Parlamentului să modifice legile și, în cazul unei contestări la Curtea Constituțională, să se încadreze în timp pentru a veni decizia. Guvernul trebuie să emită HG de organizare a alegerilor europarlamentare la începutul lunii martie. Parlamentul urmează să modifice Legea 215 privind administrația publică locală. Potrivit surselor apărute în spațiul public, parlamentarii PSD și PNL ar urma să introducă noi modificări care să permită posibilitatea organizării alegerilor locale înainte de a expira mandatele aleșilor locali. De asemenea, o altă modificare care ar trebui să se facă este mărirea termenului de validare a mandatelor aleșilor locali. De precizat este că, în prezent, în lege este prevăzut ca, în termen de 20 de zile de la alegerea în funcție, primarul trebuie să-și primească mandatul.
 

Ce spun liderii locali?
 

„Sunt mai multe decizii cu privire la comasare și care se află în discuții. În primul rând, se discută de comasarea europarlamentarelor cu localele pentru a putea stimula alegătorii să vină să voteze și europarlamentarele care sunt cele mai deficitare în ceea ce privește prezența. Asta este foarte important! Se știe că primarii și consilierii vor lupta pentru prezența la vot a alegătorilor, vot care se va vedea și la europarlamentare. Asta este logica politică legată de aceste comasări. În plus, am mai văzut și alte declarații ale unor oameni politici. Alegătorii se prezintă la urnă în număr mai mare primăvara și vara. Se știe că, dacă e vreme proastă, mai frig, cetățenii nu se deplasează. Așteptăm deciziile liderilor celor două partide pentru a vedea cum se vor desfășura aceste alegeri. Și este o decizie care nu se poate lua decât în coaliție. O decizie care va fi foarte importantă. Nu se știe exact când vom avea această decizie, dar în perioada următoare, nu foarte târziu, vom afla!”, a spus senatorul liberal de Maramureș, Cristian Niculescu Țâgârlaș.  

Primarul liberal din Mireșu Mare, Ioan Mătieș, nu crede că sunt probleme deosebite legate de comasare. „Nu știu nimic legat de co­ma­sarea alegerilor. Pe mine nu m-a întrebat nimeni, dar știu că sunt discuții la nivel de coaliție. Trebuie să așteptăm să vedem ce se decide. În ceea ce privește situația primarilor, în caz de comasare, cred că ei și consilierii își vor duce mandatele pentru care au fost aleși. Eu nu îmi fac probleme. Am de lucru și voi face ce trebuie în acest mandat pe care l-am câștigat în urmă cu patru ani. Legea spune că trebuie să ne ducem mandatul până la capăt. Și nu îmi fac probleme și datorită faptului că voi candida din nou”, a spus Ioan Mătieș
 

O comasare care poate aduce deranj administrativ
Conf. univ. dr. Ștefan Gonczi

Care este motivul pentru care partidele de guvernământ discută despre comasarea alegerilor din acest an? Pentru binele popu­lației? Sau pentru a rămâne la putere actuala formulă politică? Indiferent de doleanţă, dornicii trebuie să respecte anumite condiționalități legislative. Respectiv: modificări la Legea electorală și la Codul administrativ. Sunt câteva principii care se impun a fi respectate, men­ționate în Constituția României: alegerile libere, periodice și corecte.
De ce se impune modificarea legii electorale? Pentru că în Codul administrativ se spune că mandatul aleșilor locali este de 4 ani, nu de 3 ani și 9 luni.  
Ce s-ar întâmpla dacă s-ar face comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare? Din câte am înțeles, nu vor reduce și vor rămâne tot prin septembrie aleșii. Asta este problema, cu preluarea mandatului, cu validarea alegerilor, cu validarea primarilor, cu depunerea jurământului, sunt o grămadă de lucruri care au niște termene.
Aceste dispoziții nu se mai potrivesc dacă fac alegerile mai devreme și intră în funcție mai târziu. Oricum deranjul va fi foarte mare din mai multe puncte de vedere, unul cel mai simplu va fi de înțeles.
Primarii care nu vor mai ieși primari și consilierii care nu vor mai ieși consilieri sau președinți de consilii județene credeți că vor mai da pe acolo până în septembrie?
Deci va fi o vară în care admi­nistrația locală nu va mai exista sau nu va avea conducere, pentru că cei aleși nu pot să se prezinte fiindcă nu sunt validați. Cei care au pierdut alegerile nu se vor mai duce de ciudă. Vor fi trei luni în care nimeni nu va ști cine conduce administrația locală.
Dacă analizăm poziția celor două partide implicate în comasarea alegerilor din acest an, putem afirma că este dorită intens de liberali, se negociază cu „arma secretă a șantajului” pe masă, lucru devenit clar miercuri (31 ianuarie ac.)  după ședințele la vârf ale partidelor din coaliție. PSD ar vrea ca PNL să le susțină candidatul la președinție în schimbul suprapunerii localelor cu europenele.
Singura decizie oficială este cea luată de Biroul Politic Național al PNL, care l-a mandatat pe Nicolae Ciucă să demareze oficial negocierile cu PSD pentru comasarea alege­rilor. Mai exact, cele eu­ro­parlamentare cu cele locale.

„S-a susținut o variantă posibilă și benefică, alegerile locale cu europarlamentare, dar există și alte variante, trebuie să identificăm cea mai bună variantă pentru consolidarea democrației”, a declarat Nicolae Ciucă la finalul ședinței de miercuri.
Pentru a-și maximiza scorul în alegeri, PNL dorește să obțină comasarea alegerilor, de preferat a localelor cu europenele (sau localele cu prezidențialele), scenariu care mobilizează la maximum primarii și ceilalți aleși locali, aducând implicit voturi pentru ale­gerile naționale.
PSD știe bine acest lucru, vede aceleași sondaje de opinie care arată că PNL ar obține între 18 și 20%, deci are loc suficient să strân­gă PNL cu ușa, punând con­diții grele. Interesul PSD nu se centrează pe suprapunerea alegerilor, ci pe funcția prezidențială, pe care nu a mai obținut-o din 2000, pe mâna fostului preșe­dinte Ion Iliescu.
În Biroul Politic Național al PSD s-a discutat despre modalitatea de a determina PNL să susțină candidatul social-democrat la prezi­dențiale, în condițiile în care liberalii au decis că vor avea propriul lor candidat.
Potrivit surselor Europa Liberă, subiectul a fost abordat și la întâlnirea de marți, și la cea de miercuri a conducerii PSD.
S-a ridicat problema „rotației pre­șe­dinților” pe sistemul deja patentat al premierilor sau cel al unei rotații la pachet, președinte-premier.
Vom vedea ce se va întâmpla, timpul presează, dar problema românului nu este comasarea alegerilor ci cele economice, de întărire a statului față de multele amenințări externe, de stabilitatea Europei și a păcii în lume.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.