• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 2 Iulie , 2014

La Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” a avut loc o festivitate deosebită pentru directorul instituţiei, Teodor Ardelean, dar şi pentru Maramureş, pentru această parte de ţară. Directorul Bibliotecii a primit diploma şi titlul de Comandor al Ordinului Militar de România.

 
 
 

În sala mare de conferinţe a Bibliotecii, spre ora prânzului, au venit oameni de cultură, profesori universitari, prieteni de-ai lui Ardelean, colegii şi familia, pentru a asista la acest moment deosebit în viaţa lui Teodor Ardelean.

Omul zilei i-a întâmpinat, conform canoanelor bunului simţ, la intrarea în Bibliotecă, Catedrala culturii maramureşenilor, cu o vorbă caldă şi o strângere de mână fermă, adevărată.

Au venit pentru a onora momentul, P.S. SA Justin Hodea Sigheteanul, episcopul vicar, al Episcopiei Ortodoxe a Mara-mureşului şi Sătmarului, preşedintele Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu, prefectul Anton Rohian, profesorii universitari, Ştefan Vişovan şi Viorel Pop.

În sală, căldură mare, la propriu şi la figurat. Din partea Ordinului Militar de România a fost preşedintele Ordinului, col. (r) dr. ing. Adrian Constantin. După intonarea imnului de stat s-a trecut la prezentarea Ordinului şi a meritelor celui care devin Comandor. Un Laudatio a fost citit de profesorul Ştefan Vişovan, iar prieteni de-ai lui Ardelean, nume grele ale comunităţii maramureşene, Florian Roatiş, Viorel Pop, Constantin Marcaş au vorbit despre omul Ardelean, despre meritele acestuia în toate zonele de activitate, fie culturală, fie economică, fie politică. Şi oficialii maramureşeni au spus cuvinte de pus la suflet. PS Sa a încheiat seria discursurilor cu cuvinte spuse din suflet şi un cadou pe măsura evenimentului, o icoană şi o carte.

 

După aceste momente de preţuire a urmat festivitatea propriu-zisă.

Teodor Ardelean a primit Diploma de Comandor şi a depus Legământul. Alte momente de emoţie pentru toţi cei prezenţi.

După, preşedintele Ordinului Militar de România i-a prins la rever insigna de Comandor.

Ordinul Militar de România a fost fondat în 2008. Este membru al EUROMIL – Organizaţia Europeană a Asociaţiilor Militare, cu sediul la Bruxelles.

 

EUROMIL, înfiinţat în 1972, este partener oficial al Parlamentului European, NATO şi OSCE şi promovează conceptul „Militarul – cetăţean în uniformă”.

Obiectivul fundamental al Ordinului este „securitatea socială”, considerând statutul militarului ca fiind o componentă a acestuia. Ordinul este preocupat permanent de grija faţă de valorile naţionale. În filosofia Ordinului – emanciparea Naţiunii, una dintre cele mai de preţ valori naţionale este senectutea academică.

 

Prin acţiunile sale, Ordinul Militar de România îşi propune să determine senectutea academică să-şi exprime ideile şi opiniile nu numai în domeniul cultural-educaţional, ci şi în social-politic, inclusiv în actul de guvernare.

 
Consiliul Ordinului
 

În cadrul Ordinului fiinţează Consiliul format din comandorii acestuia. Până în prezent, din Consiliu fac parte academicienii: Dinu C. Giurescu, Constantin Bălăceanu Stolnici, Răzvan Theodorescu, Dan Berindei, Ionel Haiduc, profesori universitari şi rectori: Vasile Cândea, Irinel Popescu, Ionel Sinescu, Ecaterina Andronescu, Theodor Frunzeti, personalităţi: Mugur Isărescu, Nicolae Văcăroiu, Alexandru Athanasiu, Ileana Vulpescu, Ilie Bădescu, Dinu Săraru, Dumitru Prunariu.

Începând cu această manifestare, Teodor Ardelean se alătură listei de excepţie de mai sus, spre mândria sa, spre mândria Maramureşului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.