• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 6 Iunie , 2023

Colțu’ meu. Poluarea cu deșeuri menajere și industriale există. Mai există

Am prezentat, în numărul actual al săptămânalului nostru, un material cu privire la situația deșeurilor menajere și a deșeurilor periculoase din Maramureș.

Aceste date și informații vin din partea unei instituții a statului român, respectiv Garda de Mediu. Am aflat, ce știam de mult – un subiect despre care am tot scris - că sunt probleme grave de mediu care influențează viața maramureșenilor. Deșeurile menajere se aruncă pe unde vor mușchii celor care le produc, iar operatorul Drusal, condus de baștanii gunoaielor menajere, nu se achită de angajamentele asumate. În schimb, de la noi citire, cere periodic taxe mai mari.

Pe lângă situația gunoaielor menajere, cei de la Gardă arată că o problemă deosebit de gravă există în zona deșeurilor periculoase. Zgurile de la fostul Romplumb zac acolo unde au fost amplasate de pe vremea în care se mai lucra în combinat. Din păcate pentru băimăreni, aceste zguri afectează apele subterane, iar la suprafață vântul împrăștie praful plumbos în toate zările. Nu se știe când se va rezolva situația. Combinatul este oferit spre vânzare de mai mult timp. Prețul este unul mare, din moment ce nimeni nu dorește să îl cumpere. Cinci milioane de euro a fost prețul fixat de lichidatorul care se ocupă de combinat. Se pare că situația este blocată la nivel de minister, deoarece au existat cumpărători, dar fără o finalitate.

Cel mai  greu este pentru băimărenii obligați să înghită praful „stelar” de aici. Așa cum se întâmplă și cu celelalte iazuri de decantare aflate în zona Baia Mare. Nu știm de ce Garda de Mediu nu a prezentat și situația lor. De pe aceste iazuri, praful ce conține toate otrăvurile posibile este împrăștiat în Baia Mare și împrejurimi.

Interesant este că cei de la APM Maramureș dau date conform cărora nu avem niciun fel de poluare. Și ne referim, în special, la indicatorul pulberi în suspensie. Se pare că cei de la Gardă și cei de la APM nu sunt pe aceeași lungime de undă.   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.