• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 22 Iunie , 2021

Colţu meu. Gunoi și gunoieri

Scandalul gunoaielor din Bu­curești este asemănător cu scandalul gunoaielor din Baia Mare. Mă rog, cel care fusese și în municipiu în urmă cu ceva ani. Ideea e cam aceeași. Firma privată care se ocupă  cu serviciul de colectare și depozitare a gunoiului menajer are probleme cu autoritatea din oraș, sector, etc. Disputele sunt pe tarife, pe facturi, contracte. Țin minte că, în urmă cu mai mulți ani, se vorbea de Romprest și în Baia Mare. Nu a venit, dar a apărut Drusal. O altă firmă privată ce are probleme cu municipalitatea. Nu este un secret că afa­cerile cu gunoi menajer sunt foarte bănoase și că în ele sunt implicate mulți mafioți. Au început să iasă la iveală mizeriile din București, rețeaua de ma­fioți. Nu comentez modul în care primărița  sectorului 1 ges­tio­nează speța, dar cu siguranță mafia lucrează acolo. La o scară mai mică, multe din problemele de acolo le regăsim și aici. O firmă privată ce vrea să mă­rească tarifele, că trebuie, că nu trebuie, adică, fără motive obiective. Firma știe că muni­cipalitatea nu prea are ce face. Dacă ei nu se ocupă de gunoi, orașul se îneacă în mizerie. Este un fel de șantaj din care pierd doar cetățenii. Iar de mult timp, în Baia Mare, felul în care se  face curățenie lasă de dorit. Vin mașinile de colectare, angajații golesc rapid containerele, fac o minimă curățenie și pleacă. Acum, vara se simte mai  tare acest mod de lucru.
Dezinteresul este explicat prin tarifele mici practicate și pentru că nu se dorește mărirea lor. Aici ar fi nevoie  de o altă discuție, poliția și administrația nu fac casă bună. Drept urmare, cei de la  firmă plătesc prost muncitorii, iar aceștia lucrează în dorul lelii.
Un cerc vicios în care sunt prinși cetățenii. Ieșirea din acest coș­mar nu se poate face decât prin concurență sau mult promisa firmă a municipalității care să preia acest serviciu. Dar și astfel de întreprindere este complicată. Păcat că, la începutul anilor ’90, cei de-atunci au externalizat aceste servicii, ca și piețele agro­a­limentare. Acum băimă­re­nii trag ponoa­sele.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.