• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Februarie , 2023

Colțu' meu. Cutremurul care te cutremură

Cutremurul din Turcia a scos în evidență felul în care se lucrează în construcții. Probabil se merge și acolo după principiul mult și prost.
Una e proiectul, alta e execuția. Din ma­te­rialele necesare pentru construcții se scurg cantități însemnate spre unii și alții. Beneficiari ai unor reguli încălcate grosolan. În situații de liniște nu se vede nimic, dar în situații de criză majoră, cum este acum, blocurile încep să cadă precum niște popice. Probabil asta e explicația pentru dezastrul din Turcia. Am ascultat discuții pe această temă și mi-am spus că am mai văzut filmul ăsta. Aici la noi. Nu neapărat în Baia Mare, peste tot se practică sportul ăsta. Dacă la un bloc trebuie să pui 10 kilograme de ciment, pui opt, iar două le duci la gospodăria la care lucrezi în particular. Am avut oameni care lucrau la zugrăvirea în apartament și unele reparații. Nu doreau să cumpăr eu materiale. Îmi spuneau că vor lua ei și vom trece costul la final. Și așa am văzut cum veneau cu punguțele cu diverse materiale. Clar aduse din alte părți. Părți în care calitatea lucrărilor era diminuată. Așa e și la construcții. Se ia de ici de colo și la cutremur te miri că pică blocu̕ , deși e nou construit.
Am mai văzut, de exemplu, recent, cum s-a izolat un bloc de lângă mine. Pe proiect cu ad­ministrația. Au fost aduse materiale pentru lucrările de izolație. Au fost puse în țarcuri și muncitorii au început lucrarea. Timpul favorabil a ușurat munca. Dar, periodic, unul dintre cei care conduce aceste lucrări, așa părea, venea cu o mașină și mai lua câte una-alta. Ba niște bare, ba vată din aia de se pune pe pereți. Harnic omul! Eu cred că le lua și le ducea în altă parte, la o altă lucrare, de data asta privată sau poate acasă. În fine, astea pot fi mici afaceri ce nu produc pagube însemnate. Dar la construcția unui bloc deja se schimbă situația. Structura de rezistență trebuie ridicată ca la carte, altfel blocul pică. Săracii turci, victime, probabil, ale in­dolenței unora.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.