• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Ianuarie , 2020

Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași - 70 de ani de la înființare

În cursul lunii decembrie, Domnul profesor, pictor Liviu Suhar mă anunța că este invitat la festivitatea aniversară a șapte decenii a Colegiului Național de Artă „Octav Bâncilă” din Iași. Am simțit în vocea domniei sale emoția de a participa la un astfel de eveniment cu atât mai mult cu cât mi-a mărturisit că „am rămas” doar trei colegi care au activat ca profesori la specia­li­zarea Arte Plastice a „fos­tu­lui liceu de arte” din strada Cuza Vodă nr. 29 din Iași!

 

 

Desigur, convorbirea cu domnia sa precum și schimbul de mesaje cu colega Elena Mihăilă, profesor al specializării Arte Plastice (care mi-a trimis și imagini de la festivitate) m-au însuflețit în acele zile să răsfoiesc ANUARUL Liceului „Octav Băncilă” din Iași, la 45 de ani de existență 1949-1994, o monumentală lucrare cu caracter științific și monografic de 875 de pagini, de unde am extras motto-ul prof. Ioan Diaconu (fost director), care exprimă sintetic responsabilitatea continuării actului didactic și artistic al Colegiului de Artă: „Das­călilor noștri deplină recunoştinţă pentru competența și dragostea cu care ne-au călăuzit, pe care-i păs­trăm în suflet ca pe un nesecat fluviu de lumină.”
Ca absolvent al specializării Arte Plastice din acest liceu (azi C­olegiu), pro­moția 1975, m-au bucurat din nou cuvintele Imnului Liceului de Artă „Octav Băncilă”, cu muzica com­pusă de eminentul compozitor Achim Stoia, pe versurile lui Gh. Vasilescu, din care voi cita două strofe spre aducere aminte: „Cu lira și penelul vom transmite / Mesajul nostru celor care vin, / Păs­trând credință școlii îndrăgite,/Și patriei cu cerul său senin./Octav Băncilă, marele Enescu,/Ne lumi­nea­ză drumul creator/În suflet îl păstrăm pe Eminescu/Luceafărul nemuritor.”

Începuturile învățământului artistic românesc cunoaște și însoțește eta­pele istorice importante de-a lungul vremii, în toate provinciile româ­nești. O amplă bibliografie de specialitate, cu nume ilustre ale istoriei, literaturii și artei, prefațează Anua­rul amintit anterior, relevând detalii importante și necesare pentru a înțelege evoluția învățământului de artă în România. Printre Școlile Tehnice de Artă din România în­ființate 1949 cuprindeau 9 școli medii de muzică, 6 de arte plastice și 3 de coregrafie. Ele au fost înființate în importante orașe din țară precum București, Cluj, Iași, Timișoara, Tg. Mureș etc. Înfiin­țarea Colegiului de Artă „Octav Băncilă” la Iași s-a ridicat pe temelia unei ilustre tradiții, „care înglobează sute de ani de eforturi și nume de prim rang ale culturii naționale, precum Gheorghe Asachi, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri” și care astăzi a devenit cel mai mare Colegiu de arte din țară, având programe de studiu la specializările muzică, arte plastice, coregrafie și teatru. În 1950, după desființarea Institutului de Arte din Iași, „o mare parte a cadrelor didactice care au slujit această pres­ti­gioasă instituție de învățământ superior își desfășoară activitatea în liceul nostru. Printre ei enumerăm pe: Achim Stoia, C-tin Constantinescu, Lucia Burada, George Pascu, Elena Urmă, Florica Nițulescu, Leonid Popovici, Alexandru Garabet, Petre Hârtopeanu, Călin Alupei, Iftimie Bîrleanu, Nicolae Popa, Corneliu Baba, Vasile Condurache, Dan Hatmanu – echipa de profesori pe care după expresia muzicologului Iosif Sava, «ar putea-o râvni orice mare centru artistic al lumii»”.
Din generațiile de profesori care au îndrumat și format viitori absolvenți ai specializării arte plastice (cum ar fi seriile de absolvenți din anii ’70), un rol aparte în formarea artistică și nu numai l-au avut Pavel Giligor, Liviu Suhar, Mircea Ispir, Gheorghe Maftei, Jeno Bartoș – pictori, Eftimie Bârleanu, Ion Buzdugan – sculptori, personalități de seamă ai artei și culturii românești. Dintre absolvenții prestigiosului Colegiu de Artă s-au format muzicieni, instru­mentiști, compozitori, dirijori, artiști de operă, pictori, sculptori, designeri, arhitecți, actori și coregrafi de excepție, dar și ingineri, doctori, fizicieni, chimiști, profesori care prin performanțele lor, au înnobilat și înnobilează numele acestui co­legiu.

Se cuvine să reiterăm gânduri prin care am fost formați, prin efortul profesorilor noștri și „să ștergem colbul de pe cronice bătrâne și de pe file îngălbenite de vreme, să desci­frăm munca și entuziasmul înain­tașilor noștri care au pus temelie învățământului artistic românesc”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.