• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Februarie , 2023

Clujul tre̕’ să ia aminte. E cam trist pe margine!

Recent, în prezența ministrului Marcel Boloș,  la sediul Consiliului Județean Maramureș, s-a semnat „Acordul de parteneriat privind realizarea Cloud-ului Regional Nord-Vest”. Și-au pus semnătura pe acest document cinci președinți de Consilii Județene – Ionel Bogdan (CJ Maramureș), Ilie Bolojan (CJ Bihor), Emil-Radu Moldovan (CJ Bistrița-Năsăud), Pataki Csaba (CJ Satu Mare), Dinu Iancu Sălăjanu (CJ Sălaj), respectiv Ionel Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Proiectul are o valoare de 60 de milioane de euro, fi­nanțarea  fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest. 30 de milioane de euro sunt pentru partea de Cloud Regional, restul – pentru realizarea părții de software. Serviciul de Telecomunicații Speciale va implementa proiectul, iar ju­dețele partenere vor oferi sprijinul necesar pentru partea de software și de migrare a bazelor de date. Un anunț care nu a prevăzut dezbaterile care au loc în aceste zile. Clujul, așa-zisa „capitală” a Regiunii de Dezvoltare N-V, a început să critice decizia luată la Baia Mare.

Cloud-ul de date aferent Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest se va construi în județul Bistrița-Năsăud, a fost anunțul lui Emil Radu Moldovan, președintele CJ Bis­trița. Iar primarul Clujului, Emil Boc, a rămas șocat de această decizie.
„Eu am înțeles că domnii preșe­dinți de Consilii Județene din aria noastră s-au întrunit și au luat această decizie pe care nu o susțin, nu are niciun fel de fundament, e ilogică și lipsită de claritate, eficiență și tot ce vrei. Eu cred că trebuie să ne întâlnim în Consiliul de Dezvoltare Regională, unde cu argumente, cu condiții, cu lucrul pe masă, nu trebuie să facem repartizări geografice acolo unde nu este posibil. Consider că această decizie trebuie corectată cu calm, cu echilibru și cu argumente. Locurile de decizii nu este la șuete, nici la Bistrița, nici la Satu Mare...
Vreau să ne întâlnim oficial în Consiliul de Dezvoltare Regională, cu ministrul la masă, unde cu argumente, cu lucrul pe masă, să bifăm locațiile care s-au propus pentru ofertă și specialiștii să aleagă dintre aceste locații. Banii aceștia sunt europeni, nu ne putem permite să ne batem joc de banii europeni. De exemplu, eu nu o să cer bani pentru o componentă care ține de mediul rural sau turismul montan, nu este specialitatea mea la Cluj, dar când ai Silicon Valley al Europei la Cluj, cea mai mare concentrare de IT-iști din UE pe metru pătrat, te duci la Beclean pe Someș. Să lăsăm pe fiecare să fie bun la ce este, cizmarul la pantofi, croitorul la haine, etc. Nu amestecăm să punem pantofar șef la IT. E caraghios”, a spus Emil Boc într-un comunicat.

Totuși, o lovitură mai importantă pentru județul Cluj, considerat de multă lume centrul IT-ului din România, este faptul că nu a reușit să fie inclus în proiectul Cloud-ului Guvernamental, investiție evaluată la 500 de milioane de euro, mult mai importantă din punct de vedere strategic și economic. Potrivit documentațiilor pentru „Implementarea Infrastructurii de Cloud Guvernamental”, la secțiunea „Locațiile Investiției” sunt prevăzute să se construiască patru centre de date, dar acestea vor fi în București, respectiv județele Timiș, Brașov și Sibiu, deci nici urmă de Cluj.
Și mai revoltat a fost Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. Acesta continuă războiul cu județele din N-V.
„Eu m-aș bucura dacă aceste județe ar fi la fel de preocupate, dincolo de o clădire cu niște servere, să-și facă spitale mai bune cu medici, nu spitale goale după ce le termină, adică să aibă și o strategie să atragă medici, la fel Sălajul să-și facă mai multe spitale dacă se poate în 2-3 orașe să nu mai vină toți bolnavii la Cluj, pentru că ei nu sunt capabili să atragă niciun medic acolo. Nu dau sfaturi, dar aș fi mult mai preocupat și ar câștiga mai mult cetățenii din Bistrița și din Alba sau Sălaj decât participarea la aceste jocuri politice cu voturi într-un fel sau altul. Dar, până la urmă, e strategia dânșilor. Clujul, atunci când le convine, este bun ca și centru de regiune, iar atunci când nu le convine, nu este bun”, a răbufnit Tișe.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.