• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Aprilie , 2021

Certificatele verzi, o posibilă condiție pentru vacanța anului 2021

Campania de vaccinare desfășurată în România, ca și în restul țărilor din UE și dincolo de oceane, a readus apetitul pentru vacanțe, pentru excursiile făcute în timpul verii de foarte mulți dintre români. După un an greu, în care concediile s-au petrecut în case, a venit vremea vacanțelor la mare sau peste hotare. Vaccinurile au reprezentat „luminița de la capătul tunelului” și platforma de planificare la vaccin a fost luată cu asalt de la sfârșitul anului trecut.

 

Situația a fost euforică, la început, după care lucrurile s-au mai temperat. Anumite probleme în aprovizionarea cu vaccinuri a făcut ca numărul celor vaccinați să nu fie la nivelul estimat în ianuarie. Dar vaccinarea merge înainte. Iar vacanța vine...

Dincolo de optimismul celor care vor să meargă în concedii, principala problemă  este dată de modalitatea în care se va putea merge, având în vedere faptul că pandemia face încă ravagii în multe țări. În acest context, unii specialiști au spus că persoanele care au fost vaccinate și cei care au trecut prin boală să poată circula prin Europa, prin lume, fără probleme. S-a tot vorbit de pa­șaport verde sau certificat verde, un document care să certifice cali­tatea de vaccinat sau trecut prin boală. Dar discuțiile s-au împotmolit, deoarece mulți oficiali consideră că un astfel de pașaport ar crea o discriminare față de cei care nu sunt vaccinați sau care nu vor să se vaccineze.

Comisia Europeană a propus crearea unei adeverințe electro­nice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE, în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverința electronică verde ar constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19, se arată într-o informare a Comisiei Europene. Potrivit sursei citate, toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE.

Sistemul de adeverințe electronice verzi ar fi o măsură temporară, urmând să fie suspendată, de îndată ce Organizația Mondială a Sănă­tății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19, a mai precizat Co­misia Europeană.
În eventualitatea că această pro­punere va deveni oficială, adeve­rințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR, care să le garanteze securitatea și autenticitatea. Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic al adeverințelor.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.
Pentru a fi gata înainte de începutul verii, propunerea Comi­siei Europene trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu. În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverințelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal. Ur­mă­toarele luni vor fi decisive pentru a se putea implementa această propunere a Comisiei Europene.

Toți cetățenii din Europa, fie că au fost sau nu vaccinați, ar trebui să beneficieze de o adeverință elec­tronică verde atunci când călă­toresc în UE. Potrivit Comisiei Europene, pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei ade­verințe de vaccinare interope­rabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.
Același drept pentru călătorii care dețin o adeverință electronică ver­de, în cazul în care acceptă dovada vaccinării pentru a re­nunța la anumite restricții în materie de sănătate publică precum testarea sau carantina, statele membre ar trebui să accepte, în aceleași condiții, și adeverințele de vaccinare eliberate în cadrul sistemului de adeverințe electro­nice verzi.
Această obligație s-ar limita la vaccinurile care au primit o au­torizație de introducere pe piața UE, dar statele membre pot decide să accepte și alte vaccinuri. Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele mem­bre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele. Adeve­rințele electronice verzi ar trebui să fie eliberate pentru ce­tă­țenii UE și membrii de fa­milie ai acestora, indiferent de naționa­litatea lor. Aceste ade­verințe ar trebui să li se eli­bereze și re­sortisanților țărilor terțe care își au reședința în UE și vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre.

 

 

Ce spun agențiile de turism

Pentru a vedea cum este văzut acest subiect de cei care asigură vacanțele, am vorbit cu reprezentanții Agenției Paralela 45 Baia Mare. Aceștia au spus că lumea vine să își rezerve bilete pentru concediile de vară în număr destul de mare. Dar legat de modalitățile de a circula liber prin Europa, cel puțin, lucrurile sunt „în ceață”.

„Se circulă haotic. Știm de propunerea cu certificatul verde, dar, deocamdată,  sunt doar discuții. Oficial, nu este nimic stabilit. Toți cei care vor să iasă din țară trebuie să aibă un test negativ de o zi, două, până la 72 de ore. Cu acest test se poate merge, dar, atunci când pornești la un astfel de drum, trebuie să te interesezi de fiecare țară, în parte. Să vezi ce condiții impun pentru cei care intră acolo. Sunt țări care cer testul negativ, altele cer și la intrare, și la plecare. În unele, trebuie să faci carantină după ce ai stat acolo. În concluzie, trebuie văzute aceste cerințe pentru fiecare țară în parte. Sunt două țări în care se poate merge cu adeverință de vaccinare: Grecia și Bulgaria. Dar rămâne pro­blema adeverințelor. La noi, deocamdată, nu se dau adeverințe digitale”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.