• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 21 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Septembrie , 2020

Casa Memorială „George Pop de Băsești”, deschisă vizitatorilor

Recent a fost terminat proiectul de restaurare a Casei Memoriale „George Pop de Băsești”. Un eveniment important prin care a fost redat circuitului turistic un simbol important al trecutului. Dacă lucrările de restaurare au durat mai bine de un an, până la începerea lucrărilor au fost necesari mulți ani de lămuriri, de solicitări, către autorități. Minunatul nostru săptămânal a fost alături de acest proiect, în decursul anilor realizând materiale cu zbaterea primarului Ioan Călăuz și a oamenilor de cultură ce au susținut acest proiect.

George Pop de Băsești


Amenajată în conacul construit în perioada 1885-1890, reședința familiei Președintelui Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, George Pop de Băsești, Casa Memorială „George Pop de Băsești”, recent restaurată, o bijuterie arhitecturală care are o simbolistică deosebită în sufletul românilor, a reintrat în circuitul turistic.
Casa Memorială „George Pop de Băsești”, aflată în administrarea Primăriei și a Consiliului Local Băsești, a beneficiat de finanțare guvernamentală de 2,6 milioane de lei pentru consolidare și reabilitare, ca monument istoric de importanță națională. „Reabilităm trecutul pentru a-l face cunoscut viitorului” – a fost motto-ul sub care s-a desfășurat întreaga activitate de restaurare a Casei Memoriale.
Acum, după mai bine de un an de muncă, putem spune că viitorului i se prezintă un monument istoric ce-și păstrează alura de altădată, impunându-se prin simplitate și eleganță.
În virtutea funcțiilor sale specifice, de a ocroti și valoriza patrimoniul cultural, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a fost și este implicat în acest amplu proiect care, în final, trebuie să redea Băseștiului, Codrului, Maramureșului și Țării întregi, un muzeu memorial de referință națională, pe măsura excepționalei personalități a lui George Pop de Băsești (1835-1919).
Primarul comunei Băsești, dr. Ioan Călăuz, a declarat că au fost aduse la Casa Memorială aproape toate piesele valoroase de la Muzeul Județean Maramureș și că s-au achiziționat și alte piese de epocă. Primarul maramureșean, care e și președintele Fundației „George Pop de Băsești”, a precizat că există o colaborare fructuoasă cu muzeele județene din Sălaj, Cluj și Satu Mare, pentru a procura și a recupera cât mai multe materiale și a pune în valoare acest loc, care, din punct de vedere spiritual, e cel mai important din Ardeal după Blaj, pentru a recupera memoria lui George Pop, personaj istoric atât de important și foarte puțin cunoscut încă. De asemenea, primarul Călăuz a spus că s-a fina­lizat un proiect foarte frumos și bine elaborat cu un amfiteatru, scenă și toate dependințele, unde se vor desfășura toate activitățile legate de George Pop.

Casa lui George Pop de Băsești a fost timp de trei decenii un punct de referință și de întâlnire a multor personalități, cum ar fi: Vasile Lucaciu, Vasile Goldiș, Ion Rațiu, Nicolae Iorga, Nicolae Filipescu, Iosif Vulcan, Vasile Braniște, Iuliu Maniu și Teodor Mihali etc.
Până în 1940, casa a fost locuită de fiica sa, Elena Pop Longin, îm­preună cu soțul ei, Francisc Hossu Longin. Naționalizată în anul 1948, a servit ca sediu CAP și magazie de cereale.
La 1 februarie 1976 a fost inaugurat Muzeul Memorial „George Pop de Băsești”, în casa ce a aparținut tribunului Marii Uniri.
Datorită lui George Pop, Băseştiul a devenit centrul spiritual al judeţului, dar, tot din cauza lui, în perioada comunismului, comuna era cât pe ce să dispară de pe hartă, în 1967, pentru ca nimic să nu mai aducă în conștiința viitorimii des­pre luptele și idealurile acestui nobil și generos om, ce s-a contopit afectiv cu năzuințele consă­tenilor și ale Neamului Românesc. Lui George Pop i s-au pus trei capete de acuzare: că era moşier, catolic şi preşedinte al Partidului Naţional Român. Pentru asta s-a încercat să fie scos din istorie, deşi a fost preşedintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. Comu­niştii nu s-au mulţumit însă cu atât, au încercat să schimbe numele localităţii în Livada, dar oamenii n-au acceptat schimbarea. Co­mu­niștii au stabilit inclusiv ziua când să înceapă demolarea casei lui „Badea George”. Prin intervenţia lui Dumitru Pop, marele folclorist, originar din Băsești, s-a reuşit salvarea casei şi transformarea ei în Muzeu Etnografic al Zonei Codru.
Cei interesați de aceste locuri păstrătoare de istorie puteți să treceți pragul casei în care a locuit „Badea George” și familia sa, din localitatea Băsești, nr. 124, județul Maramureș.

 

Informațiile au fost oferite de primarul Ioan Călăuz și Ionel Mesa­roș, fiu al satului Băsești, creatorul și administratorul paginii de facebook și a blogului „George Pop de Băsești”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.