• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Martie , 2024

Bugetul Maramureșului a fost votat aproape în unanimitate

În ultima zi a lunii februarie, cea mai călduroasă din istorie, au avut loc mai multe ședințe de Consiliu Județean și Consiliu Local pentru aprobarea bugetelor pentru anul 2024. Aleșii locali și județeni au fost chemați să aprobe sau nu bugetele stabilite în ședințele pregătitoare.

 

Este foarte important să existe bugete aprobate, mai ales că urmează alegeri pe tot parcursul anului și este nevoie de buget sigur. La Consiliu Județean aleșii maramureșenilor s-au adunat în sala de ședințe pentru a dezbate proiectele aflate pe ordinea de zi. Peste 30 de proiecte așteptau să fie votate și aprobate. Primul punct pe borderoul de ședință a fost aprobarea bugetului. Consilierii au avut discuțiile de dinainte de ședință, fie cordiale, fie mai încrâncenate, ținând cont de partidele din care fac parte. De fapt, aleșii au format grupuri în funcție de apartenența politică. Dar nu au fost probleme de niciun fel. Consilierii județeni sunt mai liniștiți, față de cei din Consiliul Local Baia Mare, de exemplu. Dar și acolo lucrurile s-au mai liniștit în ultima perioadă. După ce a venit președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, aleșii s-au așezat la locurile prestabilite și a început ședința în care se va vota bugetul pe anul 2024.

Primul punct a fost aprobarea borderoului, după care s-a intrat pe ordinea de zi. Președintele Ionel Bogdan  a ținut să facă câteva declarații legate de bugetul care urma să fie votat.

 

Ionel Bogdan a început ședința afirmând că este cea mai importantă ședință care se desfășoară într-un an, întrucât se aprobă bugetul pentru anul respectiv. 

„Este cel mai mare buget pe care județul Maramureș l-a avut vreodată și asta se datorează proiectelor din fonduri europene, în special. Acestea au fost accesate mai ales în ultimii ani. Vorbim de un buget de 872 de milioane euro, din care 548 de milioane de euro reprezentând doar partea de investiții. Ceea ce înseamnă că peste 70% din buget este pentru investiții, iar restul reprezintă funcționarea Consiliului Județean și a subordonatelor acestuia. Am construit bugetul cât mai realist cu putință, deoarece nu ne-am dorit să avem doar un buget mare, ci și un buget care să arate la sfârșitul anului și o execuție a bugetului realistă. Mă refer, ca exemplu, la campusul pentru învățământ dual care este introdus în bugetul județului și care, deși are o valoare de 140 de milioane de lei, am introdus pentru bugetul din acest an doar 74 de milioane de lei, asta pentru că atât se pot cheltui în acest an, considerăm noi, având în vedere că suntem în evaluare avansată a ofertelor privind execuția campusului dual.

 

  La fel am făcut și pe celelalte tipuri de investiții, fie că vorbim de școlile speciale, fie că vorbim de drumuri, de muzee, am introdus doar partea care considerăm că este plauzibilă a fi cheltuită. Altfel, am fi avut un buget de 1,5 miliarde de euro.

 

Se cuvine să facem câteva din proiectele cuprinse în buget. Campusul pentru învățământul dual, reabilitarea școlilor speciale, Muzeul de Etnografie, reconstrucția Teatrului de vară, reabilitarea spațiului pentru evidența populației, refacerea și extinderea sediului Ambulanței Maramureș, Ambulatoriile Spitalului Județean și a Spitalului de Infecțioase și Psihiatrie. Pasajele de la Italsofa și Clubul Văcarilor. Avem și investiții în drumuri:  proiectul Mara Nord care conține opt drumuri județene și avem deja licitații la cinci dintre ele. Urmează să finalizăm încă trei licitații. Am bugetat pentru acest an fonduri pentru câteva drumuri care au nevoie urgentă de intervenție. De asemenea, suntem în prag de semnare cu parcurile industriale, vorbim de 40 de milioane de euro pe infrastructura industrială, respectiv utilitățile necesare și 80 de milioane de euro buget prerezervat pentru instalarea investitorilor în parcurile industriale.    

 

Avem și un parc fotovoltaic pentru prosumatori pe linia pe care ne-a pus-o la dispoziție Ministerul Energiei, și anume pe fonduri de modernizare. Acolo avem posibilitatea să luăm fonduri pentru Consiliul Județean și pentru subordonate pentru energia pe care o consumă. Avem în lucru șapte parcuri industriale, în Baia Sprie, Șomcuta Mare, Fărcașa, Târgu Lăpuș, Bogdan Vodă, Giulești și Mireșu Mare. Patru dintre ele au finanțare asigurată. Baia Sprie este deja în evaluarea ofertelor pentru execuție și, în curând, intrăm în licitație cu cele din Șomcuta, Târgu Lăpuș și Fărcașa. Vom asigura astfel între 3000 și 5000 de locuri de muncă bine plătite pentru maramureșeni. Dezvoltarea rețelelor de gaz din județ, 175 de milioane de lei. Realizarea Stației Electrice 110/20kV pentru mărirea capacității de distribuție a energiei electrice din zona Valea Vișeului și Valea Izei, 28 de milioane de lei. Începem luna viitoare activitatea la Althera, singurul centru public din țară de terapii alternative pentru copiii cu nevoi speciale, în valoare de 3,35 milioane de euro. Lucrăm pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii rutiere la nivelul județului. Lucrăm intens pentru Drumurile Expres Baia Mare – Satu Mare și Baia Mare – Jibou – Dej și centurile ocolitoare pentru Baia Mare și Sighetu Marmației.

 

Acesta este bugetul județului Maramureș care are investițiile în derulare, investițiile viitoare, dar mai ales proiecția de viitor”, a spus președintele Consiliului Județean Maramureș.

 

Cu 31 de voturi și o abținere s-a aprobat proiectul bugetului județului. A fost și un vot împotrivă. Abținerea a venit din partea controversatului consilier Adrian Filip Nicolae.  

Celelalte proiecte au fost dezbătute și votate de consilieri fără probleme deosebite.

 

 

Peste drum, la Consiliul Local Baia Mare, a avut loc de asemenea o ședință în care consilierii locali au votat bugetul pe anul în curs. De fapt, a fost o rectificare a bugetului aprobat anterior.

Prezentăm un scurt material despre aceste rectificări, cu mențiunea că este o parte mai tehnică, imposibil de cuprins astfel într-un text de presă destinat informării prompte a cetățenilor.

Aprobarea rectificării bugetului general centralizat al municipiului Baia Mare, după cum urmează:

Bugetul local al municipiului Baia Mare se majorează cu suma de 833 mii lei, atât pe parte de venituri, cât și pe parte de cheltuieli, conform anexei nr. 2, astfel:

LA VENITURI:

Alocări de sume din PNRR aferente asistenței financiare nerambursabile se majorează cu suma de 833 mii lei;

LA CHELTUIELI:

Asigurări și asistență socială se majorează cu suma de 833 mii lei titlul XII „Proiecte cu finanțare din sumele reprezentând asistența financiară nerambursabilă aferentă PNRRˮ, pentru proiectul „Centru Comunitar Integrat, strada Uzinei nr.3, PNNR-CF1120/183/CCI/27.12.2023ˮ.

Aprobarea redistribuirii fondurilor între proiectele înscrise în programul de investiții, virări de credite bugetare în cadrul aceluiași capitol al clasificației bugetare, de la un program la altul, virări de credite bugetare între subdiviziuni ale clasificației bugetare în conformitate cu solicitările primite de la ordonatorii de credite şi de la serviciile de specialitate.

II. Bugetul instituțiilor publice şi activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii

Aprobarea rectificării bugetului instituțiilor publice şi activităților finanțate integral sau parţial din venituri proprii prin majorare cu suma de 467 mii lei atât la venituri, cât şi la cheltuieli şi se stabileşte astfel:

 - 133.820 mii lei pe parte de venituri,

 - 135.280 mii lei pe parte de cheltuieli,

 - diferența de 1.460 mii lei reprezentând excedentul anului 2023.

 

Aprobarea rectificării bugetului Clubului Sportiv Minaur Baia Mare pe anul 2024 prin majorare cu suma de 467 mii lei atât la venituri, cât şi la cheltuieli şi se stabilește la suma de 13.943 mii lei.

 

 

Clubul Sportiv Minaur Baia Mare a solicitat suplimentarea bugetului cu suma de 467 mii lei, din care:

- venituri proprii în sumă de 450 mii lei, reprezentând bilete, abonamente, vânzări produse din magazin, participări la cupe, vânzări de jucători,

- sponsorizare încasată în sumă de 17 mii lei de la SC Mediapress SRL.

 

 

Bugetul Sighetului pentru 2024, cel mai mare din ultimii 30 de ani.

Primarul de Sighet, Vasile Moldovan, ne-a vorbit despre bugetul Sighetului, un buget cum nu a mai avut municipiu de foarte mult timp.  

 

„Putem vorbi astăzi despre un buget istoric pentru municipiul Sighetu Marmației, cel mai mare din ultimii 30 de ani, aprobat în cadrul ședinței extraordinare de Consiliu local din 19 februarie.

 

Dacă anul trecut Sighetul a avut un buget de 268,96 milioane lei, pentru 2024 acesta este cu 50% mai mare, însumând un total de 403, 44 milioane lei. Cu satisfacție pot să afirm faptul că această creștere nu se datorează măririi taxelor și impozitelor, care au fost doar indexate cu rata inflației și reprezintă 6% din totalul bugetului, adică 24, 2 milioane lei. Diferența este reprezentată de fonduri europene și guvernamentale, dar și venituri proprii ale instituțiilor subordonate.

 

Agenda proiectelor de investiții pentru acest an este diversă și acoperă toate domeniile de activitate, indiferent că vorbim despre infrastructură, educație, social, sport sau cultură. Astfel avem 140,3 milioane lei la investiții, reprezentând 34,8% din buget:

* bani proveniți din venituri proprii 10,4 milioane lei

* bugetul local 10,7 milioane lei

* fonduri europene și guvernamentale 119,1 milioane lei

* EDUCAȚIE: peste 30 milioane de lei, 1,5 milioane fiind din bugetul local (1,1 milioane lei bunuri și servicii și 429,33 mii lei pentru investiții)

* Dotare mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ prin PNRR - 17,25 milioane lei

* Reabilitarea energetică a Școlii Gimnaziale Nr. 10 – 6,75 mil lei

* Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile Liceului Tehnologic Marmația – 6,04 milioane lei

* Construire creșă în zona Făget (Fuchs) – 10 mil lei

* 2 milioane lei din bugetul local - investiții și reparații la școli

* SPORT: 1,71 milioane lei

* SPITAL: 42,85 % din bugetul total (salarii, investiții și cheltuieli cu personalul)

 

În plus, 12 milioane de euro vor intra anul acesta în Sighetu Marmației prin Compania Națională de Investiții pentru:

-        - Reabilitarea secțiilor chirurgicale;

-        - Construirea creșei în zona Făget (Fuchs);

-        - Construirea bazei sportive în zona Făget (Fuchs).

 - Cheltuielile cu personalul reprezintă 41,23%: Primărie, instituții din subordine, Spital Municipal. Le mulțumesc colegilor din Consiliul local care au înțeles că Sighetul și sighetenii au prioritate în fața jocurilor politice.

 

Nu ne rămâne decât să ne apucăm de treabă!”, a spus primarul Vasile Moldovan.

În Borșa cea mai mare parte din bugetul pe acest an merge în investiții „70% din bugetul pe 2024 va merge spre investiții

 

  În ședința de Consiliu Local a fost aprobat bugetul pentru anul 2024: 186 milioane lei (38 milioane euro).

90% din bugetul de venituri - fonduri europene și de la bugetul de stat.

70% din total buget vor merge spre investiții, rețele de apă și canalizare, reabilitări de școli și clădiri publice, reabilitări dispensare medicale, asfaltări de străzi, regenerare urbană, sisteme de încărcare a mașinilor electrice și monitorizarea traficului rutier, modernizarea iluminatului public, construirea unei săli de sport, parcuri de joacă, rețele de gaz”, a spus Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa.

   

Tăuții-Măgherăuș are, de asemenea, un buget axat pe investiții

„Bugetul pe anul 2024 este unul axat pe investiții. Mă bucur că am încheiat exercițiul financiar pe 2023, cu 62% din total buget axat numai pe investiții, diferența fiind pe funcționare. Este un lucru mare ținând cont de vremurile pe care le trăim. Bugetul pe anul acesta este de asemenea axat pe investiții, pe proiecte care să crească nivelul de trai al locuitorilor orașului nostru. Comparativ cu bugetul de anul trecut, bugetul de anul acesta este mai mare, deoarece avem foarte multe proiecte aflate în diferite stadii de derulare, licitații, sau care urmează să fie implementate. Avem foarte multe contracte de finanțare, așa că bugetul de acest an este mult mai mare”, a spus Dumitru Marinescu, primarul orașului Tăuți.

 

 

Fiind un subiect important pentru Maramureș am cerut o opinie despre cum se construiește un buget unui cunoscut economist băimărean.

 

„Bugetul reprezintă estimarea veniturilor și a cheltuielilor pentru o anumită perioadă de timp, de regulă un an. Este principalul instrument economico-financiar, în cazul nostru, al administrației județene, reprezentând o imagine a viitorului Maramureșului. Poate fi și o capcană, în sensul efectuării accelerate a cheltuielilor, îndeosebi în primele trimestre din an, nu în ritmul veniturilor, care în partea a doua a anului duce la imposibilitatea realizării obiectivelor planificate în anumite sectoare de activitate. Este o mare răspundere a celor care întocmesc propunerile de buget, a celor care aprobă și  manageriază bugetul. Deci, ziua de 29 februarie 2024 este importantă pentru cei din Maramureș. Cifrele care sunt vehiculate în spațiul public, în special la capitolul venituri, sunt curajoase, comparativ cu cele din anul trecut. Citindu-le sperăm să nu fie nevoie de noi împrumuturi sau, dacă vor fi, să reprezinte investiții aducătoare de profit. Important ca cifrele înscrise în buget să aibă la bază proiecte clare și nu intenții frumoase, neaprofundate financiar. Un element care poate să perturbe realizarea bugetului pe anul în curs este inflația, care, până în prezent, în toți anii anteriori s-a dovedit a fi optimistă. Ar fi bine ca cei care ridică mâna pentru aprobarea bugetului să fie conștienți de importanța gestului și cunoscători în detaliu a ce votează”.

Conf. univ. dr. Ștefan Gőnczi

   

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.