• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 04 Octombrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 7 Mai , 2024

Biblioteca de idei / Diarium Academicum Septentrionis (LXVI)

·         2 iunie 2007. În „Glasul Maramureșului”, 11, nr. 3087, p. 7, Oana Dulf are publicat reportajul cultural Colocviile Județene Interdisciplinare sub amprenta lui Nicolae Steinhardt.

·         4 august 2007. În „Glasul Maramureșului”, 11, nr. 3141, p. 6, Oana Dulf semnează textul In memoriam Nicolae Steinhardt.

·         3 aprilie 2009. În „Graiul Maramureșului”, 21, nr. 5791, p. 10 Andrei Fărcaș scrie despre Comemorarea de la Mănăstirea Rohia: 20 de ani fără N. Steinhardt.

·         1 august 2008. În „Graiul Maramureșului”, 20, nr. 5587, p. 11, Andrei Fărcaș semnează reportajul cultural intitulat Cu sprijinul Mănăstirii Rohia și Fundației N. Steinhardt a avut loc lansarea „Integralei N. Steinhardt.

·         2 septembrie 2005. În „Graiul Maramureșului”, 17, nr. 4695, p. 9 este publicat articolul Cuvinte spuse la lansarea cărții Papa Ioan Paul al II-lea, semnat de Andrei Fărcaș.

·         29 martie 2008. În ziarul Lumina, pr. Ciprian Bâra semnează articolul 19 ani de la plecarea apostolului de la Rohia. Un omagiu adus Părintelui Nicolae Steinhardt, un medalion ornat cu multe detalii rare, un panegiric excelent... Și o nouă sintagmă denominativă: Apostolul de la Rohia pentru un „Fiu al Rohiei” care „mărturisește” prin scrierile sale din ce în ce mai benefic lucrătoare! Subtitluri: „Micul evreu chemat la Clopotele Bisericii Capra”, „Locul intelectualilor mistico-legionari”, „Camera 18, cristelnița botezului”, „Rohia m-a cucerit din prima zi”, „Primești ascultarea să scrii”, „Bătrânul meu părinte se pregătea serios pentru veșnicie”, „Jurnalul fericirii, testamentul literar al lui Steinhardt”, „Casa poetului și monahului de la Rohia”.

·         28 martie 2009. În ziarul Lumina PS Timotei Prahoveanul semnează articolul Monahul mărturisitor Nicolae Steinhardt de la Rohia. Subtitluri: „Monahul Nicolae s-a bucurat de prietenia unor oameni adevărați”, „Opera lui Steinhardt, precum lumina din sfeșnic”, „Monahul abia cunoscut odinioară a devenit de-a dreptul vestit”. Aserțiune axiologică relevantă: „Cel mai mare dar pe care-l poți face cuiva este pomenirea la Sfânta Liturghie. Iubirea față de om se arată mai ales atunci când nu mai este alături să-ți poată răsplăti în vreun fel. Și din acest punct de vedere, sufletul monahului Nicolae se bucură întru împărăția lui Dumnezeu , aflându-se în rugăciunile și neuitarea obștii de la Rohia și nu numai”.

·         2012. La Editura Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego din Krakow, Polonia se tipărește lucrarea profesorului Cornel Munteanu, Eminescu. Polimorfismul operei, reprezentând studii literare în domeniu (250 p.). Cartea finalizează într-o manieră de onorabilitate academică lectoratul de limba română a profesorului băimărean (2010-2012) la această veche, celebră și prestigioasă universitate.

·         2013. La Editura Țara Maramureșului din Petrova (director: prof. dr. Ion Petrovai) se imprimă lucrarea Note de curs Eminescu de dr. Cornel Munteanu de la Universitatea băimăreană (160 p.). Capitole: „Eminescu și Marii Clasici”, „Eminescologie”, „Note de seminar Eminescu”, „Anexe”.

·         6 aprilie 1986. Se stinge din viață, la Cluj-Napoca, Alexandrina Demian (născută Pellé, la Pomi, în 28 februarie 1899), prima femeie profesor a Liceului Mihai Eminescu Satu Mare. Căsătorită cu dr. Mihai Pop, personalitate marcantă a orașului din Nord-Vest în perioada interbelică, a avut relații extrem de apropiate cu Iuliu Maniu, Ioan Suciu, Liviu Rebreanu, Octavian Goga, George Topârceanu ș.a. După moartea soțului, în 1935, se căsătorește cu Titu Demian, doctor în drept, avocat, primar în Satu Mare, lider al PNȚ, relație din care, la 20 ianuarie 1938 se va naște Maria Magdalena (Zaharescu), chimist de renume, membru al Academiei Române.

·         Decembrie 2023. În Revista „Arhivei Maramureșene”, nr. 16, p. 145 Gheorghe Munteanu semnează studiul intitulat Vizita regelui Carol al II-lea în tabăra de cercetași de la Baia Sprie din anul 1933. Detalii interesante despre geneza cercetării în județul Satu Mare și orașul Baia Sprie, dar, mai ales, cu privire la vizitarea zonei de către regele Carol al II-lea, însoțit de fiul său Marele Voevod Mihai, în 29 și 30 iulie 1933. (Vezi și ziarul Universul din 1 august 1933, articolul M. S. Regele în Nordul Ardealului. Vizitarea minelor de aur – Suveranul la tabăra cercetășească, An 50, nr. 207).

·         3 mai 1936. La Congresul județean Satu Mare al Partidului Național Țărănesc, avocat dr. Titu Demian, fost primar al municipiului, (născut la 7 septembrie 1896, la Negreia, comuna Șișești) este ales președinte al organizației, în prezența conducerii centrale a partidului reprezentate de Iuliu Maniu, Ion Mihalache, dr. Lupu ș.a.

·         15 decembrie 1938. Printre cei care semnează Memorandumul românilor din Transilvania, adresat lui Carol al II-lea îl găsim și pe dr. Titu Demian, avocat, președinte al organizației județene Satu Mare a PNȚ (Iuliu Maniu).

·         29 aprilie 1958. Încetează din viață, la Cluj, marele jurist și patriot Titu Demian, fost primar de Satu Mare și președinte al organizației județene PNȚ Satu Mare, lăsând în urmă un „registru de elevată memorie”, demnă de Marele Neam al Demienilor din Negreia Maramureșului, o soție minunată și o fiică excepțională, ce va deveni peste câteva decenii membră a Academiei Române (n.n. – acad. Maria Magdalena Zaharescu).

·         Noiembrie 2001. Autograf pentru Teodor Ardelean, de la Teșu Solomovici, pe pagina de gardă a cărții Amorurile unui rege de Martha Solon (traducerea din engleză: Ovidiu Dan), tipărită la Editura „Tess-Express” București 1997. Este „Istoria zbuciumată a vieții Prințului de Hohenzollern Carol al II-lea, Rege al României”, roman-colaj, alcătuit după acte, documente oficiale, cărți și broșuri, biografii, jurnale și memorii (223 p.).

·         4 noiembrie 2016. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Alexandru Zotta, pe pagina de gardă a cărții Intermitențe critice III. Eseuri despre poezie, tipărită la Editura Citadela Satu Mare în 2016. La paginile 155-170, istoricul literar sătmărean scrie despre creația lui Ion Pop, în studiul intitulat Asumarea și amendarea unei experiențe poetice (cu trimiteri precise la volumul Casa scărilor, tipărit la Editura Cartea Românească în 2015).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.