• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 04 Octombrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Martie , 2024

Biblioteca de idei / Diarium Academicum Septentrionis (LVII)

  • 4 iulie 2004. La Sanatoriul Mineral din Slatina (Ucraina) are loc a doua Conferință a Asociației „Ioan Mihalyi de Apșa”, unde a fost reales ca președinte dr. Vasile Iovdi. Asociația desfășoară multe activități în favoarea protejării românității și românismului, academicității și academismului în această parte atât de vitregită prin istorii.
  • 27-29 martie 2003. Membrii fondatori ai Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” participă la Oradea la Simpozionul De la Eminovici la Eminescu organizat sub auspiciile Revistei Familia Română (Redactor șef: dr. Constantin Mălinaș).
  • 29-31 mai 2003. Membrii de frunte ai Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” participă la Târgu Mureș la Sesiunea științifică Istorici și istoriografi, organizată de Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române Fundația „Emanuel Gojdu” și Universitatea „Petru Maior”. Dr. Ion M. Botoș, a prezentat lucrarea intitulată Românii din Transcarpatia.
  • 16 martie 2004. Ion M. Botoș, Nuțu M. Mihalyi de Apșa și Elena I. Botoș, din partea URRdT „Dacia” Apșa de Jos (Ucraina) vizitează la Satu-Mare familia Magdalena Chirilă, sora etnologului Mihai Pop, părintele folclorului românesc, pentru a realiza o colaborare în vederea sporirii numărului de documente ce au rămas de la Profesorul Pop în arhivele oficiale și ale familiei.
  • 30 iulie 2012. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Pr. Ioan-Aurel Bolba din Mangalia, pe pagina de gardă a cărții Patriarhii României, tipărită la Editura Ex Ponto Constanța în 2010 (179 p.). Prefață: Pr. prof. univ. dr. Cezar Vasiliu, Membru al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe. Postfață: drd. Stelian Gomboș. Fișe biobibliografice însoțite de fotografii pentru: Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu, Teoctist Arăpașu, și Patriarhul Daniel.
  • 25 iulie 2005. Este predată Editurii Dragoș Vodă din Cluj-Napoca Prefața semnată de conf. univ. dr. Constantin Mălinaș la cartea lui Ion M. Botoș La Nord de Tisa în „România Mică”, apărută în Colecția Monographica nr. 9, în anul 2006 (220 p. + iconografie + prezentarea Societății Pro Maramureș). Mottoul cărții aparține academicianului Mihai Pop: „Și dincolo de Tisa, în România Mică, cum spun ei, satele românești au rămas la fel, endogame, în marea lor majoritate. Iar noi nu putem vorbi despre dispariția culturii populare. Din moment ce există popor, poporul trebuie să aibă cultură. Și această cultură există atâta vreme cât există poporul. Ea se modifică firește, cu timpul...”. La capitolul Personalități din dreapta Tisei am regăsit: Dragoș Vodă, Drag  din Bedeu, Sas, Balc, Drag (nepotul lui Dragoș Vodă), Pahomie (egumenul Mănăstirii Peri, primul episcop ortodox din Ardeal), Mihai Pavel, Mihai Pop, Vasile Mihalca, Alexandru Ciplea, Mihail I. Dan, Mihai Marina, Grigore Moisil, Iuliu Moisil, Constantin Moisil, Grigore C. Moisil ș.a. La paginile 163-168 este inserat Dialogul dintre Dumitru Iuga și Profesorul Mihai Pop în 1992.
  • 14 iulie 2001. În nr. 9 al revistei „Apșa”, Ion M. Botoș semnează articolul 130 de ani de la nașterea lui Nicolae Iorga.
  •  9 decembrie 2004. Președintele ASCRT „Ioan Mihalyi de Apșa” din Apșa de Jos, dr. Vasile Iovdi, prezintă Raportul cu privire la Activitatea Asociației de la înființarea ei, în 1999 și până în prezent.
  • 3 octombrie 2013. Autograf de la Teodor Tanco pentru Profesorul Teodor Ardelean, pe pagina de gardă a cărții („aducătoare de amintiri comune, de peste Prut”) Basarabia, numele tău e Maria! Însemnări de peste Prut, Ediția a IV-a, adăugită (340 p.). Cuvânt înainte de acad. Alexandru Zub, care apreciază erudiția autorului, subliniind marile sale proiecte culturale de viață, în frunte cu „monumentele serie de tip monografic Virtus Romana Rediviva” atât de elogiată de istoricul Ștefan Pascu, dar și actuala carte, un fel de Salva Moldova Rediviva. Am reținut de la academicianul Zub mai multe expresii „fericite”, dar ca motto al acestei relații a Domniei Sale cu Marele Nostru Prieten Teodor Tanco, mereu alături la „descălecatele” noastre cu cărți în Basarabia, am selectat sintagma „Să întindem poduri de cărți peste pustiuri de cultură …”! Mulțumiri Teodor Tanco, din Maramureș, de la Teodor Ardelean, din Moigrad, pentru că n-ai uitat ce zile minunate am petrecut împreună, la Chișinău, în 29-31 august 1991, la deschiderea Bibliotecii „Transilvania”!
  • 6 octombrie 2009. Autograf de la Ion Hadârcă, pe pagina de titlu a cărții pentru copii Grăuncioare de lumină. Basme zmeieplasme (ilustrații de Lilia Popa), tipărită la Editura Prut Internațional: „Pentru dragul meu confrate Teo Ardeleanu – aceste boabe din semănătura unei toamne mult promițătoare! Chișinău. Biblioteca Maramureș”. Pe contrapagina de titlu se face „mențiunea de responsabilitate”: „Neobositului semănător de lumină în sufletele copiilor și ale tuturor celor însetați de adevăr și frumos, poetului Grigore Vieruin memoriam”. În aceeași atmosferă cărturărească, Ion Hadârcă a oferit un autograf și pe pagina de titlu a cărții Ionuț cel Nou-Nouț (Ilustrații de Tatiana Cemis), de la aceeași editură: „Dragului Teo Ardeleanu – implicit urmașilor, urmașilor faptelor și gândurilor Dumisale – cu mult drag”!
  • 30 august 2005. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Ștefan Vișovan, pe pagina de gardă a cărții Monografia toponimică a Văii Izei, tipărită la Editurile Mega și Argonaut din Cluj-Napoca în anul 2005 (414 p.). Lucrarea a apărut în Colecția Universitas, coordonată de universitarul băimărean Nicolae Felecan. În prima parte, numele de locuri sunt ordonate alfabetic, iar în partea a doua autorul face o analiză lexico-semantică, structurală, gramaticală și topologică a materialului toponimic. În Bibliografie întâlnim numele unor cercetători de excepție: Vasile Bogrea, Grigore Brâncuș, Gheorghe Bulgăr, Ovid Densusianu, George Mihăilă, Al. Filipașcu, Vasile Frățilă, Alexandru Graur, B. P. Hasdeu, Iorgu Iordan, G. Ivănescu, Ioan Mihalyi de Apșa, Ioan Pătruț, Emil Petrovici, Sextil Pușcariu, Al. Rosetti, Nuțu Roșca, A. D. Xenopol ș.a.
  • Iunie 2015. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Ion Dur, pe pagina de titlu a cărții Domniei Sale Noica. Vămile gazetăriei între dandysm și mitul școlii, tipărită de Institutul European în anul 2009 (373 p.). Cuvânt înainte de Gh. Vlăduțescu. Seria: Jurnalism. Colecția: Academica, nr. 84.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.