• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Octombrie , 2020

Bătaie de joc pentru asistenții personali maramureșeni. În premieră și pentru cei băimăreni

Un protest a avut loc în fața Palatului Administrativ din Baia Mare, organizat de asistenții personali și asistenții maternali care nu și-au primit drepturile salariale, în unele situații de patru luni. Aceşti angajaţi sunt membri de sindicat în Cartel Alfa Maramureș. Asistenții personali și maternali, în marea majoritate femei, au venit cu pancarte în care și-au strigat nemulțumirea.

 

În fața Palatului Administrativ au fost prezente peste 30 de persoane venite din toate colțurile județului. Ei au fost conduși de Florin Hossu, liderul Cartel Alfa Maramureș. După momentul de debut al manifestației, liderul sindical a urcat la condu­cerea Consiliului Județean pentru a prezenta situația celor nemul­țumiți.

În așteptarea unor răspunsuri, asistenții s-au așezat în grupuri mici, păstrând o distanță unii față de alții, purtând măști, dar ne­mulțumiți de situația în care se află.
În Maramureș sunt peste 3.000 de asistenți personali, iar în Baia Mare peste 1.500, asistenți care sunt și membri de sindicat. Probabil sunt peste 2.000 de asistenți personali în Baia Mare. Aceștia nu au primit salariile pe luna în curs, iar în lunile precedente au luat salariile cu întârziere.
La redacția săptămânalului nostru au venit mai multe mesaje în care eram rugați să vedem de ce nu își primesc salariile. Pentru Baia Mare este o premieră că nu s-au dat salarii. Am încercat să vedem, dar nu am primit niciun răspuns. Am venit la protest să vedem ce spun cei care conduc CJ Mara­mureș.

Oamenii sunt nemulțumiți și își strigă durerea unde pot, dar fără succes. Nu vor să dea declarații oficiale, le este frică și așteaptă ca cineva să îi audă.
„Ce să facem? Cine este de vină? Știu ăștia ce înseamnă să îngrijești o persoană cu handicap grav? Îi interesează? De ce nu ne dau salariile? Bine că tot felul de pensii, de stimulente se dau la alții, iar nouă nu ne dau salariile alea amărâte. De ce? Dacă nu ne mai vor, să ne dea afară și să primim salariile compensatorii așa cum se dau la alții. Dar să ne spună. Noi din salariile astea trăim, avem familii, ce să facem? Să mergem la furat, să dăm în cap la alții pentru a avea ceva și noi? Numai în România se pot întâmpla astfel de situații”, ne-au declarat cei pre­zenți la protest.

După câteva zeci de minute, Florin Hossu a ieșit de la președintele CJ și s-a adresat asistenților personali și maternali.
„Datorită situației sanitare, a pandemiei, situația este destul de complexă. Realitatea stă în felul următor. Vestea cea bună este că în acest an veți primi toate drepturile salariale, la zi. Până cel mult în 5 decembrie. Este o procedură greoaie. În noiembrie va fi rectificare bugetară, se vor alimenta banii, după care urmează programarea la Trezorerii și așa mai departe. 60% din salariile dum­­nea­voastră vine de la Ministe­rul Finanțelor, iar 40% trebuia să depună primăriile.
Având în vedere că a fost și an electoral, primăriile au dat pe asfalt și mai puțin pe dumneavoastră. Asta este realitatea spusă de oameni competenți. În discuția avută cu premierul Ludovic Orban, când a fost în Baia Mare acum recent… există discuții pe această problemă a salariilor asistenților personali, o problemă care există nu numai în Maramureș. Iar noi ne ocupăm mai îndeaproape având sindicatul. Deci, premierul a spus clar, până prin decembrie nu va mai fi nicio datorie salarială pentru asistenții personali. Am discutat cu domnul președinte Ionel Bogdan pentru anul viitor, pentru că primăriile nu fac lucrurile cum ar trebui să le facă, adică, la început de an să bugeteze salariile dumneavoastră pentru ca atunci când vin la CJ salariile să fie prevăzute.
Încercăm modificări legislative și am primit promisiunea din partea domnului președinte Bogdan că va susține aceste lucruri. Dorim ca să nu mai fie așa, să umblăm cu mila pe la autorități. Până în august se dau cum se dau salariile, iar din august începe «show-ul».
Cert este că primarii sunt vinovați că astăzi nu aveți salariile. 60% - cum am avut informațiile din partea domnului director de la ANAF,
s-au acordat… trecând peste astea, că nu asta vă intere­sează… până prin 5 decembrie tot ce este restanță salarială se va acorda.
Aici intră toți și Baia Mare, de exem­plu. Probabil… lăsați-mă să cred că Baia Mare nu va aștepta până în decembrie, s-ar putea să fie vorba de un vot în Consiliul Local pentru acordarea sumelor necesare, din veniturile proprii. Nu aș vrea să intrați într-un joc politic și nu vreau să îl dezvolt pentru că nu îmi place și nu fac politică”, a spus Florin Hossu.

După ce manifestația s-a încheiat, cei prezenți au plecat cu privirile în pământ. Probabil se gândeau cum vor reuși să aibă o pâine pe masă la familie, la copii… până în decembrie este mult!

 


„Având în vedere că a fost și an electoral, primăriile au dat pe asfalt și mai puțin pe dumneavoastră. Asta este realitatea spusă de oameni competenți. În discuția avută cu premierul Ludovic Orban, când a fost în Baia Mare acum recent… există discuții pe această problemă a salariilor asistenților personali, o problemă care există nu numai în Maramureș. Iar noi ne ocupăm mai îndeaproape având sindicatul.”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.