• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 August , 2021

Baia Mare va avea platforme îngropate pentru colectarea gunoiului

Gunoiul menajer a devenit o problemă, imediat după momentul 1989. Administrația orașului Baia Mare, din acel moment, a externalizat serviciul, realizat până atunci de o direcție a primăriei. Trebuie să spunem că, la începutul anilor 90, Baia Mare a avut un serviciu pentru aceste activități foarte bine pus la punct. Teoria că prin externalizare vom avea serviciu de calitate, fiind vorba de firme private, prețuri mai mici, s-a dovedit a fi o iluzie. Sau poate așa a trebuit să fie. Privații care au venit în Baia Mare au procedat, în general, la fel ca firmele private, au făcut bani. Din gunoi se fac mari afaceri.  Cei păgubiți au fost, ca de obicei, băimărenii.

Revenind la realitatea de acum, primarul de Baia Mare, Cătălin Chere­cheș, a anunțat înce­perea lucrărilor la modernizarea colectării gunoiului menajer.
„200 de platforme îngropate de colectare a deșeurilor menajere vor lua locul containerelor din oraș. Din dorința de a crea condiții eficiente și moderne de colectare a resturilor menajere, am decis să facem o investiție de aproximativ 3 milioane de euro pentru a monta și a așeza în cartierele municipiului, în loc de 100 de puncte de colectare cât avem astăzi, 200 de platforme de colectare îngropate, unde cetățeanul să poată să arunce în mod civilizat, inclusiv selectiv, gunoiul menajer. Practic, în ace­leași locații vor fi amplasate pu­bele îngropate care nu se văd și care nu generează niciun fel de deranj. Fiecare familie va avea o cartelă care va permite accesul la aceste pubele, unde fiecare pungă de gunoi va fi cântărită și unde vom putea avea o evidență și o gestiune foarte clară a deșeurilor.
În completarea acestor puncte, vom crea un centru în care vor fi colectate deșeurile vegetale, res­pectiv voluminoase, pentru că înțelegem că este nevoie și de astfel de spații destinate depozitării obiectelor voluminoase pe care cetățenii le scot din casă. Cu amen­damentul că, în fiecare car­tier, va trebui să găsim cel puțin o zonă unde să fie depozitate aces­te deșeuri, în contextul în care nu putem să cerem locuitorilor municipiului Baia Mare să care în spate până la marginea orașului lucrurile pe care nu le mai folosesc”, a spus Cătălin Cherecheș la finalul ultimei ședințe a CL Baia Mare.

Ca într-o democrație autentică, acest anunț a iscat mai multe comentarii, unele pro, altele contra. Fără a fi de o parte sau de alta, credem că platformele anunțate de primarul băimărean ar fi o soluție pentru situația actuală. Operatorul privat, în loc să se ocupe de cu­rățenia locurilor unde sunt contai­nerele pentru gunoi, se răz­­boiește cu administrația orașului, cerând tarife mai mari. În ultimii ani, prețul la serviciul prestat de ope­ratorul privat a crescut constant, foarte mult, în timp ce calitatea serviciului a scăzut în egală mă­sură. Mai mult, s-ar putea să existe o mafie a gunoiului menajer în care pot fi implicați cei care se ocupă de astfel de probleme. De ce spunem acest lucru.

În ultima perioadă, adică în ultimii ani mai exact, am avut multe cazuri greu de explicat, semnalate de cititorii noștri. Un astfel de caz vă pre­zentăm acum. El a avut loc într-un cartier central al orașului, în urmă cu câteva zile. Operatorul privat a dus gunoiul și a făcut o curățenie aproximativă. Pe lângă contai­nerele din țarc, au lăsat acele containere colorate pentru sticle, hârtii. După-masă, au apărut romii ce umblă prin gunoaie. Aveau căruțe mari. Fără probleme, au răsturnat containerele colorate, le-au deschis trapa de închidere și au început să scoată hârtii, cartoane. Resturile au rămas pe lângă containere. După echipa cu hârtii, a apărut alta ce a procedat la fel pentru sticle de plastic și doze de aluminiu. Resturile au rămas, iar a doua zi toată platforma, chiar și pe zona verde, era plină de gunoaie. Cum firma privată nu mai face cu­rățenie așa de des, gunoaiele au ră­mas acolo. Afară erau 40 de grade.

Concluzia e că platformele îngropate, probabil, ar fi soluția cea mai eficientă pentru a stopa por­căriile care se întâmplă cu gunoiul menajer din Baia Mare. Partea interesantă urmează. În ziua urmă­toare, a apărut mașina care colec­tează gunoiul din contai­nerele colorate. Nu este prima dată când romii fac acest exercițiu. Vin, iau cartoane, sticle, doze de aluminiu și le duc la firmele care reciclează. Romii știu când să vină, adică înainte de a sosi cei care ridică gunoiul. Nu greșesc nicio­dată. Parcă ar avea graficul de ridicare a acestui gunoi. În loc de concluzie, publicăm și o fotografie în care se poate vedea activitatea intensă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.