• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 31 Octombrie , 2022

Autostrada Nordului, un pic mai aproape de realizare

 În urmă cu un an și jumătate, parlamentarii maramureșeni au făcut demersuri pentru începerea formalităților și realizarea studiilor de
fezabilitate pentru Autostrada Nordului. Atunci, se spunea că, în scurt timp, vor începe aceste lucrări la studiile cerute. Dar lucrurile au fost blocate, ca la orice lucrare de infrastructură care se realizează în România.

Despre Autostrada Nordului s-a vorbit de mulți ani, ca și despre Drumul Rapid Baia Mare-Satu Mare. O grămadă de miniștri au tot promis că se vor  face aceste drumuri, dar cei din nord au rămas în aceeași „sfântă izolare”. Acum, se pare că lucrurile se vor mișca, în sfârșit.  Diferența față de perioadele trecute e că nu se mai spune Autostrada Nordului, ci Drum de mare viteză. Nu se știe exact cum se va numi acest drum. Nu sunt mari deosebiri, poate de cost al lucrărilor. Important este ca acest drum de mare viteză să fie realizat, ca și cel de legătură cu Satu Mare.

Recent, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis că a fost desemnat câștigătorul pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate necesare construcției secțiunii Baia Mare-Bistrița a Autostrăzii Nordului (Baia Mare-Suceava). Potrivit oficialului, asocierea de firme românești desemnată câști­gă­toare trebuie să finalizeze Studiile de fezabilitate în 14 luni de la data semnării. „Contractul pentru Lotul 1 (Baia Mare – Dej) are o valoare de 12,74 milioane de lei (fără TVA). Contractul pentru Lotul 2 (Dej – Bistrița) are o valoare de 8,37 milioane de lei (fără TVA). Contractele vor putea fi semnate, dacă nu există contestații, în termen de 10 zile”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a precizat că asocierea QUADRANTE VIAPONTE ȘI CONSULTANȚĂ S.R.L. (lider de asociere) – S.C. METROUL S.A. – CAPITAL VISION S.R.L. a fost desemnată câștigătoarea contractelor pentru Elaborarea Studiilor de Fezabilitate pentru două loturi din Autostrada Nordului.

„Prin elaborarea acestor studii de fezabilitate dorim să stabilim parametrii necesari pentru construcția Autostrăzii Nordului care va aduce o îmbunătățire a condițiilor de circulație între Moldova și Transilvania, dar și o interconectare modernă cu infrastructura rutieră europeană. Această autostradă va asigura o siguranță rutieră sporită, reducerea emisiilor poluante, reducerea costurilor de operare și reducerea timpilor de deplasare a autovehiculelor”, a adăugat șeful CNAIR.
Proiectul de infrastructură mare care va lega Baia Mare de Suceava a fost inclus în Master Planul General de Transport al României, legătura rutieră urmând să se facă prin Drumul de Mare Viteză Baia Mare – Dej – Bistrița (care a fost denumit Someș Expres) și Drumul Trans Regio Bistrița – Vatra Dornei – Suceava (care a fost denumit Bucovina). Drumul de tip expres dintre Baia Mare și Suceava va realiza legătura dintre Coridorul 3 (București – Regiunea Nord-Est) și viitorul punct de trecere a frontierei din zona Oar (com. Vetiș – jud. Satu Mare).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.