• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Octombrie , 2022

Atrium Center o nouă cerere, probabil o nouă amânare

La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local Baia Mare, în care, pe lângă subiectul Castanelor, s-au discutat mai multe proiecte de hotărâre importante pentru comunitate. Printre acestea, s-a aflat și proiectul Atrium. Un proiect controversat, prin care se dorește construirea unui cartier de locuințe pe terenul de la Meda, acolo unde a fost iazul de decantare a sterilului rezultat din prelucrarea minereurilor în perioada comunistă. Iazul a fost prelucrat la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000.

Proiect privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Complex de locuințe și funcțiuni complementare Atrium”, generat de imobilul situat în Baia Mare, strada Dragoș Vodă FN., inițiatori: BM ATRIUM Center SRL, SC UNIO SA, SC AC Mobile SRL, Chinta Eufrosina, Cosma Viorica, Cosma Viorel Petru, SC Remin SA. Suprafața totală a zonei studiate este de aproximativ 281.817 mp, circa 40 de hectare. În cadrul proiectului, cea mai mare suprafață de teren aparține SC BM Atrium Center SRL cu sediul în București. Această firmă are peste 130 de mii de metri pătrați. Am încercat să vedem ce se spune despre firmă la Cartea Funciară. Fiind în „secolul vitezei”, solicitarea noastră a fost făcută online la Oficiu de Cadastru din Baia Mare. Într-un timp relativ scurt, am primit un răspuns pe care nu l-am înțeles.

„Cartea funciară nr. .... este sistată sub rangul încheierii nr. ....”, se spune în răspunsul primit.
Pentru lămuriri, am mers la sediul OCPI și am vorbit cu asistentul registrator care a trimis adresa la cererea noastră. Doamna respectivă ne-a explicat, într-un limbaj tehnic la început, după care ne-a explicat pe îndelete, că numărul de CF aflat în proiectul de hotărâre la CL Baia Mare nu este cel bun. Altfel spus, suprafața deținută de Atrium este mai mică cu peste 1000 de metri pătrați, suprafață care probabil reprezintă un drum de acces. Su­prafața corectă deținută de Atrium este de 110.949 mp. Un teren neîmprejmuit. Am vorbit și cu primarul Cătălin Cherecheș despre proiect, iar acesta ne-a transmis aceeași opinie ca la precedentele ședințe, unde a fost propus acest proiect de hotărâre.

„Este un proiect greu de... este foarte înghesuit. Pe o suprafață de 500 de mp se dorește ridicarea unui bloc P+6. Pe așa teren ridici o casă cu un nivel. Dar vor să  ridice și blocuri cu opt nivele, cu 10 nivele. Peste 60 de mii de apartamente.  Este foarte mult. Și nu au fost dezbateri deloc. Nimeni nu a spus nimic. Nimeni nu a întrebat unde sunt creșele pe o suprafață de 40 de hectare. Nimeni nu a întrebat nimic. Acolo unde există 60.000 de locuințe, unde sunt creșele, unde sunt școlile? Unde sunt grădinițele, unde este centrul medical? Nimeni nu a întrebat! Păi, ne dezvoltăm orașul ca să avem unde să dormim? Sau unde să ne educăm?!”, a spus primarul Che­re­cheș. La închiderea ediției, șe­dința de CL încă nu era terminată.  Dar, din informațiile noastre, acest proiect va fi retras de pe ordinea de zi. Firma Atrium și celelalte care au teren la Meda nu au dat răspuns Primăriei cu privire la lipsurile din proiectul prezentat.

Dincolo de proiect, este ciudat cum firmele în cauză au obținut acest teren. Vă prezentăm un scurt istoric al terenului de la Meda.
La începutul anilor ’90, potrivit unei hotărâri de guvern (HG 134), s-a reglementat statutul terenurilor care se aflau sub întreprinderi, implicit al haldelor steril și al terenurilor de sub ele.
La vremea res­pectivă, halda de la Meda a intrat în patrimoniul Remin. Compania Remin a intrat în asociere cu australienii de la Esmeralda pentru a înființa SC Aurul. Aportul de capital al Remin a fost halda și terenul. În 1999, a început exploatarea haldei. Cu trecerea anilor, Remin a intrat în declin și a acumulat datorii. O sumă consistentă o reprezenta datoria către Unio Satu Mare, furnizor de materiale și echipamente pentru industria minieră. În contul acestor datorii, Remin a cedat firmei AGECOM terenul de sub halda de steril de la Meda. Într-un moment de inspirație ciudată, AGECOM a vândut terenul firmei Atrium. A vândut toată suprafața, până la râul Săsar. AGECOM a aparținut unui controversat om de afaceri, Viorel  Zoicaș. Unul care s-a îmbogățit prin tot felul de tranzacții ciudate. Precum și cea la Meda.

La vremea respectivă, Zoicaș a spus că acolo, pe te­renul respectiv, sunt vreo opt persoane care susțin că au diferite suprafețe de teren. Și că situația ar trebui reglementată în instanță.
Atrium Center a fost unul dintre „actorii” care au intrat în forță pe piața băimăreană. Firma a vrut să dezvolte patru centre comerciale în România, în asociere cu fondul britanic Dawnay Day. Centrele comerciale ar fi urmat să fie ridicate în Cluj-Napoca, Arad, Satu Mare și Baia Mare. Era în prima parte a anilor 2000. Prin 2007, din cauza semnelor de „oboseală” arătate de economia americană (semne care au o influență globală), băncile ce finanțau proiecte de anvergură au devenit mai prudente. Erau primele semne ale crizei din 2008. În cazul centrelor comerciale de tipul celui pe care îl dorea Atrium, s-a impus o măsură de tip asigurator, respectiv existența unor contracte de preînchiriere pe cel puțin 40% din spațiile comerciale. Și lucrurile au luat-o în jos.

Dar timpul a trecut și am ajuns în situația de acum care arată că Atrium vrea să ridice, alături de Unio și ceilalți proprietari, pe terenul de la Meda. Un cartier de locuințe de 60 de mii apartamente, fără școli, grădinițe, spații comerciale și sanitare, parcuri și zone sociale. Vom vedea ce se va întâmpla în final.     



 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.