Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 15 Martie , 2010
Afacere pe bani europeni cu iz de deseuri
* Unul dintre cele mai importante proiecte ale Maramuresului, cifrat la 68 de milioane de Euro, este tergiversat de luni bune din cauza incompetentei, prostiei si intereselor meschine * Desi autoritatile trambiteaza ca in sfarsit s-a gasit o solutie care va salva finantarea si implicit proiectul, la Rozavlea, povestea duhneste puternic a raportari bombastice si ilegalitati. Oamenii vorbesc de miliarde scurse intre CJ si Primarie, interese portocalii si revolta.
Un proiect cifrat la aproape 70 de milioane de Euro pare condamnat la esec. Din cauza intereselor, prostiei, orgoliilor politice sau incompetentei, unul dintre cele mai importante proiecte ale judetului, cel privind Gestiunea Integrata a Deseurilor, e tot in stand-by de luni bune. Investitia presupune constructia a doua uzine, una in sudul, cealalta in nordul judetului. Pentru zona de dincoace de deal, a fost aleasa comuna Recea. Pentru Nordul Maramuresului, locatiile s-a schimbat precum ciorapii. Dupa o lista infinita de variante s-a stabilit ca locatia este la Rozavlea. Au urmat consultari, argumente pro si contra si raportari bombastice. Consiliul Judetean Maramures e convins ca rozavlenii sustin intr-o proportie covarsitoare proiectul. Localnicii sustin insa contrariul. Mai mult, se vorbeste de miliarde pierdute, interese portocalii si „santaj” cu dosarele de ajutoare sociale. Urmeaza inca o poveste neromantata despre modul in care (nu) stim sa gestionam nici prioritatile judetului, nici banii europeni.
Teoretic, nu exista un termen limita pentru depunerea proiectului. Programul pe care urmeaza sa fie depusa cererea de finantare e deschis pana in 2013. Teoretic. Practic, cum proiectele se finanteaza dupa principiul „primul venit, primul servit”, se va inchide cand se termina fondurile. Grazziela Bolma, director executiv Directia Tehnica din cadrul CJ, spune ca nu a auzit de niciun scandal la Rozavlea, desi, potrivit datelor noastre, s-au strans liste cu sute de semnaturi impotriva proiectului: „La Rozavlea a fost dezbatere publica in urma careia s-a masurat distanta unde va fi amplasat depozitul. Oamenii au constatat ca intr-adevar este la peste un kilometru de casele lor si vom primi acordul de mediu. Sieul n-are nicio treaba cu acest depozit. Este pe teritoriul comunei Rozavlea la limita cu Bogdan Voda. Nu se muta deloc amplasamentul pentru care primim acordul de mediu. Ei au masurat cu mana lor distanta pana la amplasamentul proiectat. Masuratorile s-au facut la o saptamana dupa dezbaterea publica. Eu acum nu stiu de niciun scandal. Oamenii au ridicat anumite probleme, li s-a raspuns oficial, s-a masurat distanta si e ok. Acolo va fi centru de management integrat al deseurilor, ca si cel de la Recea, depozit ecologic. In momentul acesta, consultantul face studiul de fezabilitate”.
Oamenii, inclusiv o parte a consilierilor, spun acum ca au fost aburiti de autoritatile locale. Pe de alta parte, tot surse locale spun ca si cei de la Consiliu au fost pacaliti oarecum, pentru ca li s-a raportat ca peste 90% dintre sateni sunt de acord cu proiectul, cand de fapt, acesta este procentul celor care nici nu vor sa auda de uzina in satul lor: „Sunt peste 800 de semnaturi de la oameni care nu-s de acord cu groapa de gunoi. Primarul l-a mintit si pe Mircea Man, ca 90% dintre oameni vor si 10% nu vor. Dar lucrurile stau exact pe dos. Nu stiu cum va fi cu avizul de mediu, ca au vazut ce pozitie au oamenii si au masurat. Mint cu nerusinare ca la dezbaterea publica au fost oamenii de acord. S-a intrebat la ce adancime sunt izvoare subterane, dar s-au mintit oamenii. Au prezentat ca pun folie in groapa si o acopera cu pamant. Reciclarea si selectarea se va face la Sighet, iar gunoiul va fi adus la Rozavlea. Dupa cum sunt acum spiritele, nu cred ca se va face groapa la Rozavlea. Ca trebuie sa tina cont si de populatie. Cum sa vina bani la bugetul local din moment ce groapa e a Consiliului Judetean? Iar cu locurile de munca e tot poveste. Ca acolo vor lucra doi oameni, ca vor veni masinile si vor descarca dupa care doi oameni vor acoperi cu un buldozer”.
Mai mult, din tot mai multe surse a aparut informatia ca Primaria Rozavlea ar fi primit niste bani, pentru un pod in cadrul proiectului, numai ca fondurile s-au dus, iar podul nu s-a facut. Bolma neaga informatia: „podul de care se discuta face parte din proiectul de Gestiune a Deseurilor. Daca se face accesul din drumul judetean prin teritoriul Bogdan Voda , atunci trebuie sa facem un pod peste Iza. Dar nu-l face primaria, il facem noi. Cum sa se dirijeze bani pentru pod din moment ce n-am facut inca licitatia? Poate au auzit oamenii ceva si s-a lansat teoria asta. Podul ala de care-i vorba, ar fi pod de acces peste Iza la Centrul de management, dar inca nu stim cat costa. Trebuie sa scoatem la licitatie proiectarea si executia”.
Oamenii vorbesc si ca autoritatile se incranceneaza sa foloseasca acel amplasament pentru ca niste „baieti destepti” ar fi cumparat terenuri acolo. Mai mult, il acuza pe primar ca foloseste ajutoarele sociale sau functiile publice pentru a convinge oamenii sa sustina proiectul: „de acord, is astia de la ajutoare sociale. Ca acuma is vreo 450 la ajutoare sociale si se tem sa nu le taie ajutoarele. Si angajatii, ca sunt sase angajati noi la primarie, fara sa aiba pregatirea necesara. De exemplu, este o contabila care a lucrat prin Franta, care plateste alt contabil sa-i faca treaba. Plus ca un consilier, membru in comisia de buget-finante a fost platit sa duca cu straful balastru pe ulite”. Vom reveni.
Pe aici nu se trece
Localnicii spun ca, in ciuda raportarilor umflate si optimiste, lucrurile nu sunt deloc roz: „ Oamenii au adunat deja peste 800 de semnaturi incusiv de la Sieu si Bogdan Voda. Distanta de la raul Iza este de 50 de metri pana acolo, iar distanta de la casele de locuit este de 750 m. In total sunt 800 m. La intalnirea cu oamenii a fost mintita populatia pentru ca li s-a spus ca fac uzina, nu groapa de gunoi. Au fost si cei de la mediu la masuratori si nu se incadreaza pentru ca trebuie sa fie distanta de ultima locuinta macar de un kilometru jumate. Cei din Bogdan Voda, Sieu, Ieud si Rozavlea nu sunt de acord sa se faca acolo. Dar populatia n-a fost consultata”.
Alba-neagra cu 53 de milioane de Euro
„Efortul investitional eligibil este de 53 milioane euro, la care se adauga cheltuielile neeligibile. Asta-i investitia pe tot judetul Maramures. In prima etapa se vor crea aproximativ 80 de locuri de munca, vorbind doar de cele doua centre mari. Pe langa astea vor fi locurile de munca de la statiile de transfer, de la cele 7 centre de deseuri voluminoase, partea de colectare, transport etc. E vorba de peste 100 de locuri de munca si nu sunt necalificate. Pe langa asta, se adauga banii care vor ajunge la bugetele locale, care se vor ridica la ordinul miliardelor” - Grazziela Bolma, director executiv Directia Tehnica din cadrul CJ Maramures.
Mircea CRISAN
Ioana LUCACEL
mircea@gazetademaramures.ro
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.