• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 21 Aprilie , 2021

Adoptă o grădină în Muzeul Satului din Baia Mare

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Banca pentru Alimente Maramureș, proiectul „Adoptă o grădină în #satuldepedeal”. Așadar, sunteți invitați, cu mic, cu mare, să participați la lucrările de îngrijire și înfrumusețare a curților și a grădinilor din jurul căsuțelor aflate în Muzeul Satului. De asemenea, se oferă șansa de a răsfăța mascotele muzeului, iepurașii pufoși și cățelul blănos.

 

Reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Mara­mureș, împreună cu cei ai Băncii pentru Alimente Mara­mu­reș, vor coordona atelierele de grădinărit, unde participanții vor învăța de pildă cum se realizează compostul. Cei care doresc să trăiască în armonie cu natura, fie chiar și doar pentru câteva ore, sunt rugați să se înscrie trimițând un mesaj la adresa de e-mail: contact@etnografie-maramures.ro. Uneltele proprii de grădinărit sunt opționale, dar binevenite.

Având în vedere situația creată de pandemia de COVID-19, organizatorii au luat toate măsurile necesare de prevenție și siguranță. Participanții sunt rugați să respecte normele legislative în vigoare re­feritoare la distanțarea socială și igiena personală. Purtarea măștii este obligatorie.
„«Adoptă o grădină în inima ora­șului» a  pornit de la ideea Asocia­ției Banca pentru Alimente Maramureș, în parteneriat cu care derulăm acest proiect. Inițiativa se adresează în special familiilor cu copii, pentru a-i apropia de natură, dar și pentru a face o educație privind alimentația corectă și prevenirea risipei alimentare. Însă,
și-au exprimat dorința de a participa și bunicuțe cu dor de satul natal și de copilărie. În funcție de res­tric­țiile sanitare, pe parcursul anului, se vor desfășura mai multe ateliere, în care participanții vor primi sfaturi privind  pregătirea terenului, obținerea compostului (aurul negru al grădinilor), acti­vi­tăți de plantare și îngrijire a plan­telor, etc. Prima întâlnire, coordo­nată de doamna Andreea Chiș, președinta Asociației Banca pentru Alimente Maramureș, a avut loc luni, 12 aprilie, începând cu ora 18, unde au fost prezente șase familii, care și-au manifestat dorința de a participa la îngrijirea grădinii comunitare sau să creeze și să în­gri­jească propria gră­dină. Numărul maxim de familii la care ne-am gândit pentru acest an este de zece, pentru a reuși să asi­gurăm toate condițiile sanitare impuse, dar și coordonarea acțiu­nilor. În Muzeul Satului, de-a lungul anilor, au mai fost îngrijite gră­dini, unele fiind abandonate în timp.
În prezent, funcționează o singură grădină pe care o îngrijește echipa muzeului, dar ideea extinderii și adoptării mai multor grădini este bine-venită și am răspuns pozitiv solicitării Asociației Banca pentru Alimente Maramureș de a porni proiectul «Adoptă o grădină în ini­ma orașului»”, a spus managerul Muzeului Județean de  Etnografie și Artă Populară, Monica Mare.
Muzeul Județean de Etnografie şi Artă Populară Maramureș a continuat să realizeze evenimente edu­cative online din momentul declanșării pandemiei, iar pe durata verii trecute s-au derulat evenimente culturale în aer liber, cu număr redus de participanți.

La sfârșit de săptămână, sunt prezentate online povești din satul maramureșean, tradiții şi obiceiuri, dar şi unele referințe despre gastronomia locală.

„Încercăm să fim mai aproape de public, să readucem întâmplările şi poveștile din satul maramureșean publicului larg care ne poate accesa online sau pe pagina de Facebook. Activitatea noastră nu s-a întrerupt deloc, pot spune că ne-am adaptat repede şi dorim să contribuim cât se poate de eficient la o mai bună cunoaștere a valorilor satului nostru, dar şi la o mai bună cunoaștere a tezaurului muzeal adunat în atâția ani de activitateˮ, a spus muzeograful Oana Teremtuş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.