• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Ianuarie , 2021

A început vaccinarea împotriva COVID - 19

Pandemia, care ne-a dat viețile peste cap, a intrat într-o nouă etapă. Mutații ale virusului SARSCOV - 19 au dus boala asta nenorocită la un nivel de conta­giune foarte ridicat. În multe țări europene, de fapt în întreaga lume, oamenii se îmbolnăvesc în număr mult mai mare decât în cursul anului trecut. Sistemele  sanitare nu mai fac față, pacienții ajunși la ATI devin cazuri foarte grave, iar rata de deces este mare. Acesta este contextul sanitar în care ne aflăm în acest moment. O situație fără precedent.

 

Spre sfârșitul anului trecut, au apărut mai multe vaccinuri. Era luminița de la capătul tunelului. Omenirea și-a pus speranțele în vaccinurile rea­lizate în mai multe  țări. Dincolo de controverse, de voci care au contestat modalitatea de realizare a vaccinurilor apărute, prin metoda ARN mesager, a început vaccinarea.  Țările din UE au făcut front comun și Comisia Europeană a comandat vaccinuri pentru statele membre.  În funcție de posibilitățile producătorilor, se aduc dozele de vaccin într-un centru de distribuție europeană, de unde se trimit în fiecare țară loturi de ser pentru vaccinarea popu­lației.
Și nebunia a început...
Înainte de a vorbi despre vacci­narea în România, în Mara­mu­reș, vom prezenta câteva date despre temutul virus. Corona­virusurile sunt o familie nu­meroasă de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. La om, provoacă infecții respiratorii, de la răceala comună, la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul respirator acut sever (SARS). Cel mai recent corona­virus descoperit pro­voa­că boala coronavirus COVID-19. Acest nou virus şi această boală nu au fost cunoscute înainte de apariţia focarului în Wuhan, China, în decembrie 2019.

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, obo­seala şi tusea uscată. Unii pacienți ar mai putea să aibă dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Mai nou sunt și alte simp­tome decât cele enumerate, pre­cum lipsa mirosului, a gustului, probleme de vedere. Aceste simptome sunt de obicei ușoare, cu debut treptat. Unele persoane se infec­tează, dar nu dezvoltă niciun simptom şi nu se simt rău. Majoritatea oamenilor (apro­ximativ 80 %) se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane, care suferă de COVID-19, devine grav bolnavă şi prezintă difi­cultăți de respirație. Persoanele în vârstă, precum şi cele cu probleme me­dicale subiacente, cum ar fi hiper­tensiunea ar­terială, probleme car­diace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o formă gravă. Aproxi­mativ 2 % dintre persoanele suferinde de această boală au murit. Persoanele cu febră, tuse şi dificultăți de respi­rație trebuie să solicite asistență me­dicală.
Oamenii se pot îmbolnăvi de COVID-19 de la alții care au virusul. Boala poate fi transmisă de la o persoană la alta prin secreții sub formă de picături mici, care sunt răspândite atunci când persoana infectată tușește sau strănută. Aceste picături se așază pe obiectele şi suprafețele din jur. Alte persoane se îmbolnăvesc de COVID-19 punând mâinile pe aceste obiecte sau suprafețe, apoi atingându-și ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să se îmbolnăvească de COVID-19 dacă respiră direct secreţiile răs­pândite de o persoană infectată care tușește sau strănută. Acesta este motivul pentru care este important să stați la mai mult de un metru de o persoană bolnavă și să purtați mască. Trebuie dezinfectate mâinile după fiecare atingere a unor suprafețe. Trebuie evitate mersul cu mijloace de transport în comun și, în general, întâlnirile cu mai multe persoane, participarea la diverse manifestări, petreceri etc.
Am făcut o prezentare generală,  chiar dacă  sunt lucruri cunoscute, deoarece nu trebuie „lăsată  garda jos”, virusul este perfid și, pe  tă­cute, se insinuează în viețile noastre.

Apariția vaccinurilor realizate de Pfizer și, mai recent, de Moderna a adus speranța  că, în cursul acestui an, se  va putea  stopa răspân­direa virusului.
Producerea și distribuirea acestor vaccinuri a prezentat o altă mare provocare pentru producători, distribuitori și autoritățile statelor. Vaccinurile  trebuie  duse la o temperatură negativă specifică și trebuie  distribuite într-un anumit număr de  zile. Din decembrie, statele membre UE au început vaccinarea. Repartiția vaccinurilor s-a făcut după o schemă ce ține cont de mărimea populației fiecărui stat, dar și după puterea fiecărei țări, am spune noi. Țările bogate și-au tăiat o halcă mare din acest tort antiCOVID, iar țările mai sărace, așa cum este România, au primit sau primesc cantități mai mici de vaccin. Oricum ar fi, este bine că se merge înainte.

În România, a fost înființat Co­mitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Acesta este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.
Acest comitet este condus de medicul militar Valeriu Gheor­ghiță.
Există un Centru regional de stocare a vaccinurilor, de unde ele sunt distribuite DSP-urilor din țară. Vaccinarea în România a început cu imunizarea personalului medical. În spitale, s-au vaccinat medici de familie, farmaciști, cadre medicale medii. Au existat suspiciuni, temeri, dar în această etapă au fost vaccinate majoritatea cadrelor medicale din țară, peste 50%. Cei din această etapă se vor putea vaccina în continuare.

Pentru etapa a doua, lucrurile au devenit mai dificile. În această etapă, au fost organizate 299 de centre de vaccinare, totalizând 487 de puncte de vaccinare, în toată țara.
Astfel, în cea de-a doua etapă de vaccinare va fi inclus:
- Personalul-cheie pentru func­ționarea instituțiilor statului,
res­pectiv Parlament, Curtea Cons­­tituțională, Președinție, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avo­catul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituții subordonate acestora. Acum, prevederea vizând această categorie face referire la „personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora)”.
- Personalul în activitate din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare na­țională, ordine publică și securitate națională, precum și executorii judecătorești, interpreții și tra­ducătorii autorizați de Ministerul Justiției și avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modi­ficările și completările ulterioare. Acum, prevederea vizând această categorie face referire la „perso­nalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești”.
- personalul navigant român mari­tim și fluvial;
- personalul român care își desfășoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol);
- personalul român care își desfășoară activitatea pe unități mobile de foraj marin (nave tip FPSO și nave tip FSU);
- personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane;
- personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își des­fășoară activitatea în relație directă cu beneficiarii;
- persoanele care asigură asistență medicală și socială persoanelor prevăzute la pct.(iii) al lit. a) (n.r. - persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate)
- personalul din administrația publică locală;
- lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale;
- personalul din Administrația Națională de Meteorologie;
- membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;
- personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune;
- inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și a structurilor subordonate acestora;
- personalul Curții de conturi a României și a camerelor de conturi județene şi a municipiului Bucu­rești;
- personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței;
- sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice precum și staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi. De asemenea, vor fi incluse în această etapă persoanele cu handicap, asistenții acestor persoane și toți cei care stau la aceeași adresă cu persoanele cu handicap.
În etapa a treia, intră populația ge­nerală, respectiv populația adultă și populația pediatrică, în funcție de evoluția epide­miologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani. Fiecare etapă este stabilită de autorități, în funcție de numărul celor care se înscriu pentru vaccinare. Așa cum au precizat autoritățile europene, vaccinarea este gratuită și nu este obligatorie.

 

 

Maramureș, Baia Mare, vaccin, centre de vaccinare...

În Maramureș, au fost stabilite 11 centre de vaccinare. Trei sunt localizate în municipiul Baia Mare: la Centrul CASPEV (Centrul de zi pentru vârstnici – strada Săsarului, nr. 3), la Centrul „Rivulus Pueris” (Centrul Multifuncțional Social „Rivulus Pueris” – strada Ioan Slavici nr. 1), la Centrul Grup de Acțiune Local (Bd. Unirii nr. 19, lângă Petrom).

Celelalte 8 centre de vaccinare sunt localizate în: municipiul Sighetu Marmației (Spitalul Municipal – strada Avram Iancu, nr. 22), orașele Seini (strada Aurel Vlaicu, nr. 2), Borșa (Spitalul de Recuperare – strada Floare de Colț, nr. 1), Târgu Lăpuș (Spitalul Orășenesc – strada Tineretului, nr. 9-11), Ulmeni (Dispensarul me­dical), Vișeu de Sus (Spitalul Orășenesc – strada 22 decembrie 1989, nr. 1), Șomcuta Mare (Centrul de Sănătate – strada Cornului, nr. 36) și comuna Poienile de sub Munte (la secția Spitalului Orășenesc Vișeu de Sus), cu mențiunea că centrul din Poienile de sub Munte o să fie un centru mobil de vaccinare.
Primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, a coordonat realizarea acestor centre de vaccinare și speră ca acest proces să se desfășoare cât mai bine. Între timp, au apărut și anumite probleme legate de platforma națională unde se pot face programările. În acest context, Primăria Baia Mare a pus la dispoziția cetățenilor telefoane la care se pot face programări pentru vaccin.
„Împreună cu colegii mei de la Direcția de Asistență Socială din subordinea Primăriei, ne dedicăm băimărenilor pentru a facilita procesul de programare și vaccinare. Municipiul Baia Mare a pus la dispoziția cetățenilor trei centre moderne de vaccinare și un număr unic de telefon, însă munca noastră este îngreunată de disfuncționalitățile întâmpinate la platforma națională de vaccinare, care a fost imposibil de accesat pe perioada zilei. Platforma a fost intens folosită, volumul cererilor a fost conside­ra­bil, iar disfuncționa­lită­țile au generat neplăceri în rândul cetățenilor. Reamintesc, cu acest prilej, că programările la vaccinare sunt condiționate de numărul dozelor de vaccin aflate în stoc în momentul solicitărilor. La nivelul celor trei centre de vaccinare de pe raza municipiului Baia Mare, s-au alocat dozele necesare pentru patru zile, respectiv 240 de doze/centru. Cu toate că situația de la nivel național afectează procesul de vaccinare, suntem pregătiți să răspundem proactiv nevoilor cetățenilor în momentul în care platforma națională de programare pentru vaccinare împotriva COVID 19 va funcționa într-un mod coerent. Vă punem la dispoziție un număr suplimentar de telefon, care să faciliteze fluxul de programări și unde vă puteți înscrie pentru vaccinare în cel mai scurt timp posibil. Numerele de telefon la care vor răspunde colegii mei din cadrul Direcției de Asistență Socială, în intervalul orar 08.00-16.00, sunt următoarele: 0733-444 422 şi 0731-500 808. Mă bucur să văd un interes crescut din partea dumneavoastră, a băimărenilor, pentru vaccinare!”, a spus Cătălin Cherecheș.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.