• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 22 Octombrie , 2014

70 de ani de la Masacrul de la Moisei

În toamna anului 1944, la periferia comunei Moisei a avut loc unul dintre cele mai crunte masacre antiromâneşti. Trupele maghiare, aflate în retragere pe Valea Izei, au omorât 29 de români în două case de lemn de la periferia comunei Moisei, pe drumul principal ce duce spre Borşa. Au fost identificate 31 de victime, dintre care doi au rămas în viaţă : Vasile Petrean, originar din comuna clujeană Pălatca, şi Vasile Ivaşcu, care ulterior a înnebunit parţial.

 
 

În toamna anului 1944, după mai bine de 5 ani de război pustiitor în Europa, armatele hitleristo-horthyste se retrăgeau spre apus, sub loviturile nimicitoare ale trupelor sovietice şi aliaţilor lor.

În apropierea eliberării, care în zonă s-a produs în 13-14 octombrie 1944, autorităţile fasciste de ocupaţie au organizat adevărate masacre. Masacrul de la Moisei este însă unul dintre cele mai sângeroase.

 

Sâmbătă, 14 octombrie 1944, în jurul orei 17, ocupanţii au hotărât să lichideze 31 de români consideraţi ca duşmani ai statului hortyst.

Cei mai mulţi făceau parte din detaşamentele de muncă din localitate sau fuseseră aduşi din alte localităţi, tot cu detaşamente de muncă.

Alţii au fost arestaţi pentru că n-au vrut să-şi dea animalele ocupanţilor, aşa cum a fost cazul lui Ioan Andreica Vivat şi Vasile Drăgan Ivaşcu din Vişeu de Mijloc, a lui Gheorghe Grad a Bălioaiei din Săcel şi a lui Ştefan Tomoioagă Şlincă din Moisei. Ei au fost urcaţi într-un camion cu prelată, păziţi de 6 soldaţi şi duşi la marginea comunei. Aici, 12 dintre ei au fost duşi într-o casă, aşezaţi în mijlocul camerei şi mitraliaţi de pe geamuri şi din uşă. Ceilalţi 19 au fost duşi în altă căsuţă peste linia ferată şi ucişi în acelaşi mod.

După masacru, au intrat în comună şi au distrus podul din sus de pe râul Vişeu, au incendiat centrul comunei în mai multe puncte, au distrus podul de la calea ferată şi gara. Văzând fum şi cenuşă, oamenii au fugit spre Moisei, pe jos ori cu căruţa. Au găsit cenuşă şi jale.

Ulterior, în 1983 a fost inaugurată casa memorială care ilustrează tristul episod.

Acest moment istoric este prezentat publicului vizitator prin intermediul documentelor, fotografiilor şi obiectelor personale ce au aparţinut celor ucişi

În anul 1966, sculptorul Vida Gheza a sculptat 12 statui din lemn de stejar, care, din cauza ploilor, s-au înnegrit. Astfel că în 1972 au fost înlocuite cu altele din piatră de granit.

 

Recent, primarul din Moisei, Toader Şteţcu, a reuşit să reabiliteze monumentul şi să-l pună în valoare, astfel că, acum, manifestările din 21 octombrie au devenit tradiţie.

Şi în acest an, evenimentul va începe cu Sfânta liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi, în frunte cu P.S. Justin Hodea Sigheteanul: «Va participa prefectul judeţului Maramureş, preşedintele Consiliului Judeţean, vicepreşedintele Gabriel Zetea şi cred că senatorul Sorin Bota şi deputatul Mircea Man. După slujbă ne vom deplasa la monument, se va da onorul prefectului, vor avea loc discursuri, iar în final o agapă.”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.