Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 21 Decembrie , 2009
220 de ani de invatamant romanesc in Ucraina
Romanii din Ucraina au reusit sa organizeze a IX-a editie a Simpozionului International dedicat invatamantului romanesc. Anul acesta s-au implinit 220 de ani de cand se invata in limba romana in dreapta Tisei, iar cu ocazia evenimentului s-a semnat un apel catre presedintele Ucrainei.
Romanii din dreapta Tisei au vrut inca din toamna sa marcheze in cadrul unei actiuni de anvergura implinirea a 220 de ani de invatamant romanesc institutionalizat din Ucraina. Doar ca in Ucraina au fost interzise toate intrunirile publice din cauza gripei porcine. Ei bine, nu s-a renuntat la idee, iar in 12 – 13 decembrie s-a reusit desfasurarea celei de-a IX-a editii a Simpozionului International dedicat invatamantului romanesc. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Interregionala „Comunitatea romaneasca din Ucraina” – Uniunea Regionala a Romanilor din Transcarpatia „Dacia”, si s-a desfasurat la Apsa de Jos.
Concluzia este ca „evenimentul a fost unul extrem de reusit in opinia tuturor”. Dar pentru a intra in esenta va spunem ca problemele invatamantului din Ucraina au fost dezbatute in prezenta a circa 90 de invitati cu greutate: „Sambata a fost o masa rotunda despre insemnatatea invatamantului in limba romana din Ucraina. Aici au participat reprezentantii comunitatii romanesti din toata Ucraina si reprezentanti ai Consulatului si Ministerului Culturii de la Bucuresti. Au fost la Apsa de Jos delegatii de la Odesa, formata din oameni de presa si presedinti ai asociatiilor romanesti din regiunea Odesa. De la Kiev a fost prezent deputatul Ion Popescu, presedintele comunitatii romanesti din Ucraina. Din Krimeea a fost prezent Nicolae Untila, presedintele comunitatii moldo-romane. De la Cernauti a fost o delegatie condusa de Vasile Tarateanu, presedintele Senatului, Aurica Bojescu etc. Au fost din Zacarpatia reprezentantii comunitatii. De la Bucuresti au fost trei reprezentanti de la Ministerul Culturii. De asemenea, au fost prezenti invitati de la Cluj, Oradea (iclusiv doi reprezentanti ai comunitatii slovace din Bihor), Satu Mare, Baia Mare, Sighetu Marmatiei etc”, ne-a declarat Ion Botos, presedintele Uniunii Regionale Dacia.
Pe langa dezbateri pe tema invatamantului in limba romana din Ucraina, in cadrul evenimentului au fost lansari de carte, au fost mai multe donatii de carte, iar pentru cabinetele de limba si literatura romana din doua scoli romanesti s-au donat doua televizoare si doua DVD-uri.
Unul dintre cele mai importante aspecte legate de aceasta editie a Simpozionului este ca, fiind impreuna toti reprezentantii comunitatilor romanesti din Ucraina, s-a ajuns la concluzia ca trebuie tras un semnal de alarma cu privire la problemele cu care se confrunta romanii din perspectiva invatamantului.
Asa ca „s-a redactat si un apel adresat presedintelui Ucrainei in legatura cu invatamantul romanesc. Apelul este din partea comunitatii romanesti din Ucraina, semnat de participantii la manifestare. Apelul contine probleme legate de invatamant, aspecte privind recunoasterea diplomelor etc”, ne-a spus Ion Botos.
Mircea CRISAN mircea@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.