• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 21 Martie , 2019

15 ani de dezvoltare la Moisei. Interviu cu Toader Ștețcu, primarul comunei Moisei

Mircea CRIȘAN

Reporter: Cu ce gânduri și obiective ați candidat în urmă cu 15 ani la primăria Moisei?
Toader Ștețcu: Acesta este al patrulea mandat, sunt primar din 2004. Când am preluat comuna am zis că vreau să fac din comuna Moisei o comună turistică, dar sincer, nici eu n-am crezut că voi putea realiza ceea ce am realizat. Asta pentru că toate drumurile și ulițele de deal erau pline de noroi și impracticabile, oamenii urcau pe dealuri cu sacul în spate pentru că era imposibil accesul cu mașina, nu era apă și canalizare în localitate, sediul primăriei era într-o stare jalnică, aproape se pră­bușea, Căminul Cultural era dărâmat. Oamenii mă întrebau când va fi și la noi ca și în alte părți unde au drumuri bune? Le răspundeam că nu ne putem noi pune cu Italia și Franța, unde lucrează moiseienii, și pentru că timp de 50 de ani noi am trecut prin perioada comunistă. Dar, încetul cu încetul, prin eforturi foarte mari și cu multă birocrație, am reușit să transform comuna Moisei într-o comună turistică, și drept dovadă, încununarea este că Moiseiul este declarată localitate turis­tică de interes local. Deci, este un fapt recunoscut. Și asta mă bucură că am reușit să transform comuna într-o localitate care depășește multe orașe din România.

Reporter: Cum ați reușit să dezvoltați atât de mult comuna?
Toader Ștețcu: Pentru a reuși toate câte le-am făcut, din 2004 ne-am axat mai mult spre atragerea de fonduri europene, pentru că în toți acești ani mai mult am fost în opoziție decât la guvernare și nu am prea avut sprijin guvernamental. Avem realizate și în curs de reali­zare 10 proiecte europene. Am făcut un calcul și pot să spun că am reușit să atragem în acești ani, în comuna Moisei, peste 8 milioane de euro, bani europeni.
Am betonat un drum forestier de 4 km, drumul pe Izvorul Dragoș, care merge până la poalele Pietrosului Rodnei, cu rigole și toate lucrările de consolidare necesare; am pus la punct drumul pe Izvorul Negru de 6 km, care este betonat și asfaltat și care face legătura cu intrarea la Izvorul Negru – Mănăstire și iese în Dealul Moiseiului, astfel încât să poată fi sens unic pentru a nu fi ambuteiaje de Hramul de Sf. Maria, când vine foarte multă lume. De asemenea, am făcut un drum paralel cu centrul, asfaltat și cu rigole, pe Valea Polenilor, și am realizat drumuri de deal, în total peste 30 km de drumuri asfaltate.
De exemplu, până pe Dealul Jurchii, la 5 km distanță de centru, avem drum asfaltat, până aproape de intrarea pe Vaser. Apoi, toate ulițele sunt asfaltate și toate drumurile de deal sunt asfaltate până la o anumită înălțime (am asfaltat până unde pantele sunt prea abrupte pentru a permite acest lucru).
Deci, cu drumurile stăm foarte bine. În rest, avem o rețea de peste 80 de km de drumuri pietruite pentru a asigura accesul peste tot. Am amenajat chiar și drumuri pentru trasee turistice pentru bicicliști. Și la capitolul drumuri agricole stăm foarte bine. Recent am făcut un drum cu o valoare de un milion de euro, iar acum începem amenajarea altor două.
În prezent lucrăm la drumuri de interes local prin programul PNDL, care sunt aproape finalizate. Avem în plan să reabilităm drumul pe Valea Secăturii, și dacă nu vom putea obține finanțare o să îl facem din bugetul local, dacă bugetul din acest an va fi la nivelul anului trecut.
Avem un proiect transfrontalier cu Ucraina, prin care am pus la punct un sistem de intervenție rapidă în situații de urgență; de asemenea, am făcut în 2015 un Centru de Informare și Documentare Turistică, avem în construcție grădinițe cu program prelungit pentru care s-a fina­lizat deja licitația, avem un proiect de dotare a Căminului Cultural în valoare de 7 miliarde lei vechi, în care intră dotarea cu costume populare din 4 zone, sistem de iluminat și sonorizare, la care se adaugă toate instrumentele muzicale necesare.
De asemenea, am pus la punct re­țeaua de canalizare și stația de epurare în valoare de 2,5 milioane de euro, care este finalizată și dată în folosință. Acum lucrăm la un proiect privind extinderea rețelei de cana­lizare, în valoare de un milion de euro.
Un alt proiect important a fost Re­gularizarea Văii Vășcoaiei, o vale foarte periculoasă în care s-au înecat doi oameni pentru că trebuia să se țină oamenii de gard să ajungă acasă. Acolo e o zonă cu 100 de case. Am reușit să facem un pod lung de peste 400 de metri iar apa trece printr-un tunel de beton.
O mare reușită a fost finalizarea noului sediu al Primăriei, o cons­trucție care va dăinui cel puțin 100 de ani, iar toți cei care ne trec pragul apreciază construcția. De asemenea, avem o Casă de Cultură extrem de bine pusă la punct, de 300 de locuri, cu o bibliotecă de 70 mp, iar școlile sunt puse la punct. Acum avem un proiect de renovare a Școlii din Centru, unde vom schimba tavanul și toate instalațiile. Aici este finalizată licitația, este semnat contractul și finanțarea o avem asigurată.
Acum am fost la București și am promisiuni să obțin finanțare pentru o sală de sport. Nu am putut să o facem până acum pentru că nu am avut terenul, dar după mari eforturi am reușit. Am crezut că doar cu proiectele europene este birocrație, dar și la noi este la fel.
O mare realizare a fost restaurarea Monumentului de la Moisei. Acesta a fost un proiect de suflet pentru mine. Îmi venea să mă ascund de turiști știind în ce stadiu era Monumentul, dar noi nu puteam interveni la reabilitare pentru că situația juridică a terenului nu era clarificată. În final am reușit să facem restaurarea din bugetul propriu. Ne-au promis toți parlamentarii că ne vor ajuta, dar ne-am ajutat noi singuri. Și într-adevăr le-am transmis că nu au ce căuta la inaugurare, din moment ce au venit doar cu sfaturi.

Reporter: Care este stadiul proiectului de înființare a Bazei Turistice?
Toader Ștețcu: Pentru proiectul Bază turistică Sport și Agrement, de pe Izvorul Negru, am încercat timp de 8 ani să obținem terenul. Ghinionul nostru a fost că ori de câte ori primeam promisiuni se schimba ori ministrul, ori guvernul. În 2016 am reușit să obținem terenul prin Hotă­râre de Guvern de la Ministerul Admi­nistrației și Internelor, cu clau­ză să realizăm obiectivul în termen de 5 ani. Am început cu un concurs de soluții, să vină cât mai mulți arhitecți să facă proiectul, dar din lipsă de oferte am reluat procedurile. De la o procedură la alta dura 3-4 luni, iar abia a treia oară am reușit să găsim pe cineva care să corespundă. Am avut nevoie și de PUZ.
Am fost amenințați că nu vom obține avizul de la Ministerul Culturii, iar după aproape un an am reușit să obținem și acest aviz. În momentul de față avem toate avizele, avem gata studiul de fezabi­litate, și putem într-o lună să începem licitația. Am fost la București și avem promisiuni că este posibilă finanțarea de 5 milioane de euro, fonduri europene, la cât se ridică va­loarea proiectului. Dacă ne ajută Dumnezeu, până în toamnă vom avea licitația pentru acest proiect. Dacă nu obținem finanțare, voi fi nevoit să facem proiectul în parte­neriat public-privat. Am studiat pro­blema și ar fi solicitanți. Proiectul nu ne permite din bani europeni sau de la Guvern să facem locuri de cazare, însă, în parteneriat public-privat se poate face un hotel mare. Mai ales că va fi un centru situat între Borșa, care are pârtie de ski, și Vișeu de Sus, unde este Mocănița.
Țin foarte mult să subliniez avantajele acestui proiect. În momentul de față avem circa 500 de locuri de ca­zare în Moisei, și se tot construiesc pensiuni. Când va fi acest Centru, pensiunile vor fi pline, iar acest lucru ar aduce venituri Moiseiului. De ase­menea, s-ar valorifica toate obiectele de artizanat, iar femeile din Moisei, care sunt foarte pricepute, ar putea să producă obiecte de artizanat astfel încât la toate porțile de pe Izvorul Negru să fie expuse astfel de obiecte. Plus că automat
s-ar valorifica altfel produsele animaliere pentru turiști. Proiectul constă într-o sală mare de sport, cu toate terenurile posibile, acoperite, un bazin semiolimpic, un patinoar, căsuțe unde să fie ateliere de artizanat, piste pentru biciclete și plimbări în aer liber. Este un proiect foarte valoros, într-o locație cu un peisaj mirific.

Reporter: Care este secretul rea­lizării atâtor proiecte?
Toader Ștețcu: Ambiție, voință și să nu te dai bătut. Câteodată spuneam că m-am săturat, că nu mai pot, dar după ce terminam proiectul la care lucram, datorită satisfacției, uitam parcă toate necazurile prin care am trecut și mă apucam de altul. Satisfacția mea este că pot să spună oamenii că am făcut ceva pentru Moisei și las ceva în urmă. Satis­facția mea este că i-am putut ajuta pe oameni și le-am urmărit nevoile, făcând efort să găsesc soluții pentru a le fi mai bine. I-am spus cuiva că proiectul cu Baza turistică de la Izvorul Negru este un vis de-al meu. De fapt, toate câte vi le-am spus au fost vise pe care le-am realizat și cred că și acest vis, care este cel mai important și cel mai mare, îl voi
realiza până când îmi expiră mandatul.

 

 

„Câteodată spuneam că m-am săturat, că nu mai pot, dar după ce terminam proiectul la care lucram, datorită satisfacției, uitam parcă toate necazurile prin care am trecut și mă apucam de altul. Satisfacția mea este că pot să spună oamenii că am făcut ceva pentru Moisei și las ceva în urmă. Satisfacția mea este că i-am putut ajuta pe oameni și le-am urmărit nevoile, făcând efort să găsesc soluții pentru a le fi mai bine”.
Toader Ștețcu, primarul comunei Moisei

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.