• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Iunie , 2019

Robinson Crusoe este un roman scris de Daniel Defoe, publicat pentru prima dată în 1719 și este adesea considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Cartea este o autobiografie de ficțiune a presupusului autor, al cărui nume este omonim cu cel al titlului romanului, descriind supraviețuirea și viața acestuia după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Vene­zuelei de astăzi. Robinson, ajuns la mal şi constatând că este singurul supravieţuitor i-a mulţumit lui Dumnezeu. De-a lungul timpului, a trecut prin mai multe momente de groază, cutremure, uragane, boală, frică şi crize de halucinaţii. Pentru a-şi depăşi temerile s-a întors la religie, citind Biblia şi încercând să găsească un sens în izolarea lui.
După douăzeci şi trei de ani de stat pe insulă, a văzut prin ochean mai mulţi oameni, constatând că, din păcate, aceştia erau canibali. În momentul în care a observat că aceşti canibali intenţionează să mănânce o victimă pe plajă, nu a mai putut sta deoparte, salvându-l pe sălbatic, care a devenit prietenul lui şi pe care l-a botezat Vineri. Robinson şi Vineri au învăţat să aibă încredere unul în celălalt. Robinson a reuşit să-l înveţe pe Vineri să scrie şi să citească. Vineri şi Robinson au purtat multe discuţii interesante despre cultura şi religia lor. Robinson a aflat mai multe informaţii despre canibali şi geografia locurilor, fără de care nu putea avea posibilitatea de a pleca de pe insulă. Cei doi au reuşit să cons­truiască o barcă, cu ajutorul căreia, după douăzeci şi opt de ani de când Robinson a ajuns pe acolo, au reuşit să părăsească insula.
Este o carte absolut impresionantă, despre dorul de aventuri, lupta pentru supravieţuire şi adaptare, prietenii neaşteptate, inventivitate şi speranţă, o carte cu atât mai remarcabilă cu cât a fost scrisă cu trei sute de ani în urmă, reuşind să încânte generaţii întregi de cititori şi inspirând şi alţi scriitori în romanele lor.

Neocomuniştilor zilelor noastre, mas­­caţi în neoliberali, nu le-a scăpat pasajul din carte prin care Robinson Crusoe a obţinut informaţii de la Vineri, considerând că acest fapt reprezintă un gest de „exploatare a omului de către om”, solicitând în consecinţă scoaterea cărţii din librării, oprirea tipăririi ei şi interzi­cerea de a fi recomandată spre a fi citită de elevi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.