Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 3 Iunie , 2019

Mondo Cane

de Gazeta de Maramures

Robinson Crusoe este un roman scris de Daniel Defoe, publicat pentru prima dată în 1719 și este adesea considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Cartea este o autobiografie de ficțiune a presupusului autor, al cărui nume este omonim cu cel al titlului romanului, descriind supraviețuirea și viața acestuia după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Vene­zuelei de astăzi. Robinson, ajuns la mal şi constatând că este singurul supravieţuitor i-a mulţumit lui Dumnezeu. De-a lungul timpului, a trecut prin mai multe momente de groază, cutremure, uragane, boală, frică şi crize de halucinaţii. Pentru a-şi depăşi temerile s-a întors la religie, citind Biblia şi încercând să găsească un sens în izolarea lui.
După douăzeci şi trei de ani de stat pe insulă, a văzut prin ochean mai mulţi oameni, constatând că, din păcate, aceştia erau canibali. În momentul în care a observat că aceşti canibali intenţionează să mănânce o victimă pe plajă, nu a mai putut sta deoparte, salvându-l pe sălbatic, care a devenit prietenul lui şi pe care l-a botezat Vineri. Robinson şi Vineri au învăţat să aibă încredere unul în celălalt. Robinson a reuşit să-l înveţe pe Vineri să scrie şi să citească. Vineri şi Robinson au purtat multe discuţii interesante despre cultura şi religia lor. Robinson a aflat mai multe informaţii despre canibali şi geografia locurilor, fără de care nu putea avea posibilitatea de a pleca de pe insulă. Cei doi au reuşit să cons­truiască o barcă, cu ajutorul căreia, după douăzeci şi opt de ani de când Robinson a ajuns pe acolo, au reuşit să părăsească insula.
Este o carte absolut impresionantă, despre dorul de aventuri, lupta pentru supravieţuire şi adaptare, prietenii neaşteptate, inventivitate şi speranţă, o carte cu atât mai remarcabilă cu cât a fost scrisă cu trei sute de ani în urmă, reuşind să încânte generaţii întregi de cititori şi inspirând şi alţi scriitori în romanele lor.

Neocomuniştilor zilelor noastre, mas­­caţi în neoliberali, nu le-a scăpat pasajul din carte prin care Robinson Crusoe a obţinut informaţii de la Vineri, considerând că acest fapt reprezintă un gest de „exploatare a omului de către om”, solicitând în consecinţă scoaterea cărţii din librării, oprirea tipăririi ei şi interzi­cerea de a fi recomandată spre a fi citită de elevi.