• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 August , 2018

Jenant, mișeilor! / Scara

Există oameni care se cațără pe umerii altora, iar atunci când „fun­dația” se prăbușește, fac totul pentru a se salva, uitând de cei care le-au folosit drept scară. E categoria „căță­rătorilor”, din care fac parte cei mai mulți dintre politicienii și opor­tuniștii vremii.
Am văzut de nenumărate ori spectacolul grotesc în care „cățărătorii” se grăbesc să urce inclusiv pe leșurile celor care i-au sprijinit, negându-i cu aceeași pasiune cu care i-au lingușit.

Există însă și o excepție, o categorie aparte de oameni care se cațără pe o altfel de scară, a onoarei. Iar uneori, o simplă strângere de mână face diferența între „cățărători” și „onorabili”.
A fost cazul lui Iuliu Maniu, în procesul lui Antonescu, când, după o lungă declarație dată în fața unei săli ostile care striga „Criminalii”, Maniu, în loc să iasă din sală, se întoarce și strânge mâna mareşalului Ion Antonescu şi lui Mihai Anto­nescu, deși avuseseră destule diver­gențe de opinie de-a lungul vremii. Numai că, moral fiind, Maniu înțe­lege că trebuie să fie onorabil inclusiv, sau mai ales, cu adversarii săi. Acel gest avea să-i aducă o adevă­rată campanie de „execuție publică în presă”, din partea comuniștilor, și o ură care, în final, avea să-i gră­bească arestarea și, mai târziu, moartea. Numai că a fost gestul care, deși l-a „îngropat” fizic, l-a înălţat moral. Și, din toată cariera lui politică impresionantă și dintre toate gesturile mărețe pe care le-a făcut, mi se pare că e cel mai relevant în ceea ce privește onoarea lui.

Din păcate, n-am mai văzut pe scena politică postdecembristă astfel de gesturi. Niciun politician nu e capabil să se ridice deasupra propriului orgoliu și interes și să-și vadă adversarul cu obiectivitate și mai ales cu un dram de onoare, care l-ar obliga ca, atunci când e căzut, să-i strângă mâna, nu gâtul.

În fond, în vârful „scării” ajung foarte puțini, iar „cățărătorii” rămân mereu la bază.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.