• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Ianuarie , 2016

Jenant, mişeilor! / Milă şi silă

Le-am pus în titlu pe amândouă, şi mila şi sila, pentru că nu ştiu pe care o simt mai intens după tot spectacolul scabros al oamenilor care uită cine au fost şi cine sunt. Prima pe listă a fost senatoarea Cristiana Anghel, pe care, în vremea când apărea încercănată la TV şi protesta prin greva foamei pentru lucrurile în care crede, o admiram. Numai că, vocea ei stinsă de atunci a devenit acum stridentă, atotştiutoare şi autoritară.

După ce în 2009 i-a certat straşnic pe românii din Transilvania şi din diaspora că votează altfel decât vrea ea, acum învăţătoarea devenită senator ar vrea să pedepsească insulta şi calomnia. Şi cică, dacă cineva o face proastă, să demonstreze că e aşa, altfel să plătească.

La întrebarea unui reporter: „faptul că dumneavoastră l-aţi făcut prost pe acel cioban care protesta e insultă?”, a răspuns senină şi sigură pe ea: „nu era cioban”.

 

Cireaşa de pe tort a fost însă discursul torţionarului Vişinescu. După ce, cu două secunde înainte de a intra în sala de judecată a spus ferm că nu-i pare rău pentru nimic din ce a făcut, în faţa judecătorilor s-a apucat de plâns şi a cerşit milă: „Vă rog să mă lăsaţi să mor. Am fost o slugă până să fiu militar”.

Mă gândeam ce diferenţă între atitudinea oamenilor pe care Vişinescu i-a omorât în bătaie, foşti deţinuţi politici şi torţionar. Primii îşi acceptau demn osânda, ştiind că, pentru a da lumină, lumânarea trebuie să se sacrifice pe sine, iar înainte de moarte, spuneau zâmbind: „să nu ne răzbunaţi!”.

 

Şi da, şi unii şi alţii au fost victimele sistemului. Numai că deţinuţii politici n-au fost niciodată slugi şi, înainte de a fi militari, preoţi, demnitari sau orice, erau Oameni. Evident, nu aş putea demonstra că senatoarea Anghel e proastă sau că Vişinescu e ipocrit. De asta nici nu afirm aşa ceva. În schimb, mi-am dat seama de ce Steinhardt spunea: „Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoşi.” 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.