• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Octombrie , 2018

Invitație în Maramureș transmisă Preşedintelui Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări

Cea mai importantă întâlnire de marţi, 23 octom­brie, a fost întâlnirea de­legaţiei maramureşene cu preşe­dintele Consiliului Ponti­fical pentru Promovarea Noii Evan­ghelizări, Mons. Rino Fisichella. Excelența Sa apreciază România ca fiind „o țară foarte tânără și dornică de a se angaja în studiu, în muncă, pentru a da ce-i mai bun din ea”. A cunoscut și vizitat Bucureştiul, muni­cipiile Ora­dea şi Iaşi, iar vice­preşedintele Consi­liului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş, i-a adresat invita­ţia de a vizita şi Maramureşul.

„Vă fac o invitație încă de acum să vizitați și Maramureșul și Municipiul Baia Mare. Noi, în acest an sărbă­torim Centenarul României moderne - Maramureșul în urmă cu 100 de ani a fost în prima linie a Marii Uniri, iar unul dintre făuritorii Marii Uniri a fost cardinalul Iuliu Hosu. Un alt corifeu al Marii Uniri este preotul Vasile Lucaciu, cel care a studiat aici, în Italia. În fapt, vizita noastră este o vizită de recunoştinţă şi de re­cu­noaştere a acestui promotor al Marii Uniri”, a declarat vicepreşe­dintele Consiliului Judeţean Mara­mureş, Ioan Doru Dăncuş. La finalul discuţiilor, s-a realizat un schimb de cadouri simbolice. Monseniorul Rino Fisichiella a oferit delegației o meda­lie, iar vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș a dăruit bustul și me­dalia centenară cu „Vasile Lucaciu”, alături de câteva cărți despre Mara­mureș.
În prima zi a programului stabilit în ca­drul proiectului „Preotul Vasile Lu­caciu – promotor al Proiectului Marii Uniri”, delegația maramureșeană a vi­zitat Colegiul Pontifical de Propagandă Fide, locul unde au studiat Vasile Lucaciu și fiul acestuia, Epami­nonda. A urmat, apoi, o vizită la Arhi­vele istorice de Propaganda Fide și la Colegiul Pontifical Grec, unde au fost expuse documente referitoare la Vasile Lucaciu.

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, a mulțumit directorului arhivei, Luis Manuel Cuna Ramos, pentru oportunitatea oferită delegației maramureșene de a descoperi și a aprofunda infor­mații și documente din arhivele Vati­canului despre activitatea preotului Vasile Lucaciu – „Leul de la Și­șești” – așa cum mai este acesta supra­numit.

Timp de trei zile urmează vizite de studiu si documentare, întâlniri de lu­cru, audiențe, dar și o conferință inter­națională, pentru a cunoaște cât mai mult din activitatea desfășurată de Vasile Lucaciu în perioada petrecută în Italia.
Din delegaţia maramureşeană fac parte primarii comunelor cu rezonanță isto­rică Băsești, Șișești, Giulești, Drago­mi­rești, prorectorul Centrului Univer­sitar Nord al Universității Tehnice Cluj-Napoca, Petrică Pop Sitar, profesori universitari de renume: Gheorghe Achim, Mircea Fărcaș, Petru Dunca, Daniela Dunca, Cătălin Bob, dar și consilierii județeni Gheorghe Mihai Bârlea și Anton Rohian.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.