• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Iunie , 2016

Ziua Internaţională a iei

Ziua Internaţională a iei a fost marcată la Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară printr-o expoziţie dedicată iei organizată de Roman Sanda şi Crişan Roxana, un concurs care reuneşte cele mai valoroase creatoare de cămăşi populare din judeţul Maramureş, o conferinţă dedicată cămăşii populare susţinută de Janeta Ciocan şi o paradă a modei populare susţinută de elevi ai Liceului de Artă din Baia Mare şi de şcolile din satele din care provin creatoarele de cămăşi populare.

 

De la o iniţiativă ce a luat naştere pe Facebook, s-a ajuns la un eveniment internaţional de succes. Este vorba despre Ziua Universală a iei tradiţionale româneşti, care a fost propusă de comunitatea online „La Blouse Roumaine” şi care a ajuns să fie sărbătorită în 48 de ţări, în peste 100 de oraşe de către românii de pretutindeni. Celebrarea iei tradiţionale româneşti porneşte de la ideea că această piesă vestimentară este matricea noastră culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.

 

„În această zi sărbătorim Ziua Internaţională a iei tradiţionale româneşti. Iniţiativa a avut-o un ONG din străinătate şi Muzeul Judeţean de Etnografie s-a alăturat acestei iniţiative încă din primul an. Considerăm că ia, cămaşa populară, este una dintre cele mai importante creaţii de artă populară. În acest an a fost realizată o expoziţie cu cele mai frumoase cămăşi din portul popular, din toate zonele etnografice care compun astăzi judeţul Maramureş. Am vrut să scoatem în evidenţă modul în care poate fi purtat un costum popular, zilnic sau la ocazii populare”, ne-a declarat Janeta Ciocan, muzeograf la Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş.

 

Ia, bluza românească, poate deveni un brand de ţară recunoscut de toată planeta dacă vom reuşi să promovăm împreună tradiţia noastră moştenită din timpuri imemoriale. Iniţiatorii proiectului au oscilat iniţial între 24 iunie, ziua de Sânziene, şi 15 august, ziua de Sfânta Maria, dar descoperirea unei tradiţii vechi din Maramureş, i-a convins pe iniţiatori că Sânzienele au purtat ii. Româncele de pretutindeni sunt îndemnate ca în această zi să poarte ii albe.

 

Primarul capitalei SUA a declarat 24 iunie 2016 drept Ziua Universală a iei în Washington D.C., răspunzând în acest fel demersurilor Ambasadei României în SUA. În proclamaţia semnată de primar se arată că ziua de 24 iunie a fost recunoscută şi celebrată în jurul lumii şi este sărbătorită inclusiv de comunitatea românească din Washington, D.C.

 

De asemenea este menţionat faptul că ia românească a devenit un simbol internaţional al culturii române şi o sursă de inspiraţie pentru mari creatori de modă. Iniţiată şi coordonată de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, sărbătoarea este un prilej de a promova o frumoasă tradiţie românească, se notează în comunicatul de presă al Ambasadei României în SUA.

În cadrul concursului, ajuns la cea de a patra ediţie, zece creatoare de cămăşi populare din Maramureş şi-au prezentat în cadrul unei expoziţii creaţiile. Dintre acestea fiecare şi-a selectat două sau trei cămăşi care au participat la concursul jurizat de Janeta Ciocan, Ilie Gherheş, Doris Uglar, Ştefan Mariş şi Ioan Botiş.

 

Sărbătoarea de la Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară s-a încheiat prin acordarea de diploma unor elevi care au participat la proiectul „Colorăm Europa”, iniţiat de Casa de Cultură Arthis din Bruxelles, în colaborare cu Asociaţia Euro Mara Events. În cadrul evenimentului Maralibris a organizat un stand cu cărţi de promovare a judeţului Maramureş, iar muzeografii un stand cu piese de artizanat. Au fost prezenţi şi creatori populari din Maramureş care şi-au prezentat creaţiile în cadrul unui târg de artă populară.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.