• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 05 Iunie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Octombrie , 2019

Ziua în care a căzut guvernul

La mijlocul săptămânii trecute a avut loc votarea moţiunii de cenzură depusă de PNL, în urmă cu o săptămână. Zilele premergătoare votului au fost foarte tensionate, partidele de opoziţie reclamând faptul că social-democraţii au ieşit la vânătoare de voturi. Pentru a trece moţiunea, opoziţia avea nevoie de 233 de voturi.

 

Nicolae TEREMTUŞ

În ziua de joi, parlamentarii puterii şi ai opoziţiei au venit pentru a-şi exprima votul. Chiar şi înainte de începerea şedinţei se făceau calcule cu privire la trecerea sau nu a moţiunii. Tensiunea a atins cota maximă. Liderii social-democraţi şi lideri ai opoziţiei şi-au transmis vorbe grele, fie la microfon, fie în sală.

La pupitrul unde se făcea prezenţa, unde se anunţau parlamentarii în ordine alfabetică să vină la vot, mai mulţi lideri ai partidelor urmăreau cu nervi desfăşurarea ostilităţilor politice. Printre cei care au asistat lângă pupitru s-au numărat Daniel Constantin (ProRomânia), Lia Ol­guța Vasilescu (PSD), Florin Roman (PNL) și Robert Turcescu (PMP).
Votul a fost secret, cu bile. Pe parcursul a câteva ore s-a votat. Majoritatea parlamentarilor arătând cum au votat. După terminarea votului s-a trecut la numărătoare. O operaţiune care a durat circa 20 de minute. După numărătoare a fost făcut anun­ţul mult-aşteptat. Guvernul PSD Viorica Dăncilă a fost demis de plenul Parlamentului, care a aprobat joi moțiunea de cenzură depusă de opoziție, cu 238 de voturi „pentru”.

Guvernul Dăncilă rămâne, potrivit legii, să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jură­mântului de către membrii noului Guvern. În această perioadă nu poate să adopte ordonanţe şi nici să inițieze proiecte de lege.
Preşedintele trebuie să convoace la consultări partidele parlamentare și să desemneze un candidat pentru funcţia de premier. În termen de 10 zile de la desemnare, candidatul propus pentru funcția de prim-ministru trebuie să vină în Parlament cu echipa guvernamentală, pentru votul de încredere.
Au fost multe discuţii cu privire la votul deputatului de Maramureş, Sorin Bota. Au fost voci care au spus că Viorica Dăncilă i-ar fi oferit de­putatului maramureşean funcţia de preşedinte al ASF în schimbul votului împotrivă sau a votului lipsă, deoarece parlamentarii PSD nu s-au prezentat la vot. Cu toate acestea, Sorin Bota a votat la moţiunea de cenzură pentru demiterea guvernului Dăncilă. Am încercat să luăm legătura cu deputatul maramureşean, dar nu a fost posibil.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.