• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Martie , 2017

Ziua deţinuţilor politici anticomunişti, marcată în Baia Mare

Ziua de 9 martie a fost proclamată „Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din România”. Însă, în afară de Biserică, care i-a pomenit pe cei morţi în temniţele comuniste, nicio instituţie nu a acordat importanţa cuvenită acestei zile. AFDPR Baia Mare a marcat această zi prin ridicarea unui parastas în memoria celor care nu mai sunt.

 

Era o vreme când aveam eroi şi era o vreme când aveam recunoştinţă. Astăzi, nu mai avem din păcate nici una, nici alta. Eroii adevăraţi îşi duc existenţa neştiuţi, neapreciaţi, uitaţi, iar recunoş­tinţa pentru cei care au scris istoria cu sânge a devenit un cuvânt gol. Nu ştim, n-avem timp, nu vrem, sau nu putem înţelege. Sau poate câte puţin din fiecare. Cert este că, acum, la 27 de ani de la Revoluţie, nu ştim nici măcar numărul şi numele celor care au pătimit şi au murit în temniţele comuniste pentru libertatea şi demnitatea poporului român. Nu ştim să-i comemorăm pe cei care au murit şi nici să-i cinstim pe cei care trăiesc.

Prin Legea nr. 247/2011, Parlamentul României a declarat ziua de 9 martie drept „Ziua Deţinuţilor Politici Anti­co­munişti din perioada 1944-1989”. Numai că, din păcate, în România, „Ziua Inter­naţională a Zâmbetului” sau „Ziua ursuleţului de pluş” e mai cunoscută decât „Ziua Deţinutului Politic”. În afară de Biserică, nicio instituţie nu a acordat importanţa cuvenită acestui eveniment. Nimeni nu a transmis mesaje, nimeni dintre autorităţi nu a depus coroane.

În judeţul nostru, „Ziua Deţinuţilor Po­­li­tici Anticomunişti din România” a fost marcată de Asociaţia Foştilor De­ţinuţi Politici din România, filiala Baia Mare. La ora 10.00, la statuia din faţa Bi­bliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, s-au adunat foşti deţinuţi politici şi urmaşi lor. Preotul greco-catolic Simion Mesaroş a oficiat Slujba parastasului pentru foştii deţi­nuţi politici şi a vorbit despre impor­tanţa cinstirii acestor eroi.

Preşedintele AFDPR Baia Mare, Sil­viu Dragomir, a spus că: „Ziua de astăzi este sărbătoarea celor 40 de mucenici şi Ziua Deţinuţilor Politici Anti­comunişti. În memoria lor, în fiecare an, facem acest ceremonial. Ridicăm un parastas în memoria lor. În AFDPR Baia Mare mai suntem 70, dar nu deţinuţi politici, 70 de deţinuţi, deportaţi şi urmaşi. Deţinuţi politici nu avem în judeţul Maramureş mai mult de 100 de persoane. Numai cei care au trecut prin puşcăriile comuniste pot să înţeleagă ce sentimente ne încearcă în această zi. Ce sentiment te poate încerca atunci când comemorezi mii de morţi?”. La final, AFDPR Baia Mare a depus o coroană la statuia foştilor deţi­nuţi politici şi luptători anticomunişti din Baia Mare.

Privindu-i cum se retrag trişti şi îngân­duraţi, nu poţi să nu te întrebi, retoric: oare peste câţiva ani, când Maramu­reşul nu va mai avea niciun fost deţinut politic, această zi nu va mai fi marcată în niciun fel?

 

Slujbe de pomenire în toate bisericile

 

„Întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, iar Parlamentul României a adoptat Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 864 din 8 decembrie 2011, precizând că data de pomenire a celor care au decedat ca luptători împotriva comunismului să fie 9 martie a fiecărui an, ziua pomenirii celor 40 de mucenici, Patriarhia Română a transmis Centrelor eparhiale îndemnul de a săvârşi în această zi slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român.
Momentul liturgic va cuprinde ectenia pentru pomenirea eroilor, ostaşilor şi luptătorilor români, din Liturghier (ed. 2012) şi din Slujba Parastasului pentru eroi” - Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

 


„În AFDPR Baia Mare mai suntem 70, dar nu deţinuţi politici, 70 de deţinuţi, deportaţi şi urmaşi. Deţinuţi politici nu avem în judeţul Maramureş mai mult de 100 de persoane. Numai cei care au trecut prin puşcăriile comuniste pot să înţeleagă ce sentimente ne încearcă în această zi. Ce sentiment te poate încerca atunci când comemorezi mii de morţi?”.
Silviu Dragomir

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.