• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Ianuarie , 2024

Ziua Culturii Române – sărbătorită cu mare fast de către comunitatea românească din Transcarpatia

Ziua de 15 ianuarie 2024 a fost, ca în fiecare an, omagiată în mod deosebit în umbra statuii lui Eminescu din localitatea Solotvino, Ucraina.

          În organizarea Liceului „Mihai Eminescu”, director Adriana Pop, și a Asociației Culturale Boema Baia Mare, președinte Mihai Cosma, vicepreședinte Cristian Mareș, aniversarea a 174 de ani de la nașterea poetului național a constituit un moment deosebit, cu acest prilej sufletul românesc din Transcarpatia manifestându-se deplin, printr-un complex de activități de o amploare cum numai acolo se poate întâlni.

Oaspeți de onoare au fost Excelența Sa, domnul ambasador la Kiev, Alexandru Victor Nicula, însoțit de Florin Grațian Pârvu, consulul României la Solotvino.

Delegația maramureșeană a fost condusă de domnul senator Cristian Țăgârlaș și de avocat Florin Andreicuț, președintele Baroului Maramureș. În componența acesteia, pe lângă președintele și vicepreședintele Asociației Culturale Boema Baia Mare, au fost mai mulți oameni de cultură și de afaceri care sprijină de mult timp comunitatea românească de la nord de Tisa.

Gazdele au fost reprezentate de un numeros public din care s-a remarcat dl. Gheorghe Pocorba, deputat în Rada Regională Transcarpatia și viceprimarul din Solotvino, dl. Gheorghe Tâmkiv.

Manifestarea a început cu recitarea de poezii din opera eminesciană de către elevii Liceului „Mihai Eminescu”, dar și ai altor instituții de învățământ cu predare în limba română.

Depunerile de coroane de flori au fost urmate de imortalizarea evenimentului desfășurat atât la bustul poetului, cât și la recent inaugurata statuie a limbii române.

Ulterior, numeroșii participanți s-au deplasat la sala de spectacole a Școlii de Arte din localitate, unde s-a derulat un atractiv concurs de poezie eminesciană. Câștigătorii au fost premiați atât de Consulatul României de la Solotvino, cât și de reprezentanții Asociației. De asemenea, reprezentanți ai Consulatului și ai Asociației Boema au oferit diplome de excelență merituoșilor participanți la activități.

Sărbătoarea s-a încheiat cu discuții privind modalitatea de sărbătorire a Zilei Limbii Materne, care va avea loc în același cadru festiv, în 21 februarie 2024.

 

Cristian Mareș

   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.