• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 August , 2016

Ziua Bunei Vecinătăţi

Duminica trecută s-a desfăşurat Ziua Bunei Vecinătăţi, eveniment organizat de Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş, Muzeul Maramureşean Sighetu Marmaţiei, Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei şi  24 de primării din Ţara Maramureşului.

 

La eveniment au participat oficialităţi române şi ucrainene, printre care menţionăm pe: guvernatorul regiunii Transcarpatia, Ghenadii Moskal, preşedintele Administraţiei Regionale de Stat Rahiv, Basaraba Pavlo Vasylovici, preşedintele Radei raionale Rahiv, Dan Vasyl Ivanovici, Teofil Rendiuk – ataşat al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Mihai Lupuţ, subprefectul Alexandru Bondrea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea alături de vicepreşedinţii Ioan Doru Dăncuş şi Lucian Morar, dar şi primari ai localităţilor din Transcarpatia şi din judeţul Maramureş. Din delegaţia românească a făcut parte şi Eleonora Moldovan – consulul general al României la Cernăuţi.

 

Scopul principal al evenimentului a fost consolidarea relaţiilor între administraţiile locale din stânga şi dreapta Tisei. De asemenea, punerea bazelor unor colaborări viitoare, în beneficiul locuitorilor din Maramureş şi Transcarpatia reprezintă o prioritate pentru ambele comunităţi, pe viitor, dorindu-se realizarea unor proiecte transfrontaliere, finanţate din fonduri europene, de care să beneficieze deopotrivă românii şi ucrainenii de ambele părţi ale graniţei. Astfel s-a semnat protocolul de înfrăţire între municipiul Sighetu Marmaţiei şi oraşul Hust.

După acest moment istoric, oficialităţile au vizitat gospodăriile din Muzeul Satului amenajate cât mai primitor de primăriile din Ţara Maramureşului, animate de solişti şi ansambluri populare şi meşteri populari care încă păstrează tradiţia locală.

 

Reprezentanţii celor două administraţii, respectiv Maramureş şi Transcarpatia au semnat o serie de protocoale bilaterale. Astfel, prefectul Sebastian Lupuţ şi guvernatorul Ghenadii Moskal au semnat Programul comun de activităţi pe anul 2017, care prevede organizarea în comun a unor evenimente din sfera culturală, sportivă şi administrativă. Totodată, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli, şi primarul oraşului Hust, Kashchuk Vladimir Pavlovich, au semnat un protocol de înfrăţire între cele două localităţi. “Din acest moment, puteţi să vă consideraţi fratele tuturor celor din Sighetu Marmaţiei şi nu numai de aici”, i-a spus primarul Horia Scubli omologului său din Hust, afirmând că urmează să invite Consiliul Local al localităţii ucrainene la o şedinţă comună cu Consiliul Local Sighetu Marmaţiei, în cadrul căreia să se constituie un grup de lucru care să se ocupe de proiectele comune concrete.

 

„Suntem mândri de tradiţiile şi de valorile noastre, care ne fac unici în Europa, o comunitate care se bazează pe conceptul de unitate în diversitate. Ştim că şi fraţii noştri ucraineni împărtăşesc valorile europene, ştim că au ce oferi marii comunităţi europene şi dorim să îi sprijinim pentru a face paşi siguri spre aderare. Aderarea la Uniunea Europeană nu a fost uşoară nici pentru România şi nu va fi simplă nici pentru Ucraina, dar este important să se ştie că noi suntem alături de vecinii noştri şi dorim să îi ajutăm. Ucraina este parte integrantă a familiei europene şi trebuie sprijinită în eforturile sale de a se reforma.

Maramureşul poate să îşi aducă aportul în acest sens, inclusiv prin implementarea unor proiecte transfrontaliere, fie ele realizate la nivel de judeţ şi regiune, fie la nivel mai mic, între diverse localităţi. Bazele unor asemenea proiecte le vom pune (...) prin discuţii pe care le vom purta la nivel de primari şi de conducere a judeţului Maramureş, respectiv a regiunii Transcarpatia, dar şi la nivel de conducere a unor diverse instituţii ale celor două state”.

Sebastian Lupuţ

 

„O zi a bunei vecinătăţi între judeţele vecine din România şi Ucraina este într-adevăr o zi de sărbătoare, o zi în care ne aducem aminte de lucrurile frumoase, de lucrurile care ne-au împrietenit de-a lungul istoriei, cu atât mai mult acum, în această perioadă de agitaţie, când în Europa, unde poate nu se mai promovează valorile cu care suntem obişnuiţi, se petrec lucruri care nu fac cinste Uniunii Europene.

Altele sunt valorile pentru care am chemat ca prieteni Ucraina în UE, un liber schimb comercial astfel încât firmele ucrainene, firmele româneşti să prospere. Ideală ar fi o liberă circulaţie a tuturor cetăţenilor Ucrainei în UE, astfel încât să poată să muncească de la egal la egal cu fiecare cetăţean al UE indiferent de ţară. Nu trebuie să existe în Europa cetăţeni de rangul doi, aşa cum sunt consideraţi uneori cetăţenii din estul Europei, ci cu toţii trebuie să fim egali şi acestea sunt valorile europene! Vrem cu toţii o descentralizare cât mai mare a deciziilor către autorităţile locale, astfel încât şi judeţul Maramureş şi Zakarpatia să ia împreună cele mai bune decizii pentru locuitorii lor. O să lucrăm în perioada următoare împreună, judeţul Maramureş cu judeţul Satu-Mare şi cu Zakarpatia, să scriem împreună proiecte europene.

E important să finanţăm acţiuni culturale, acţiuni sociale, acţiuni sportive, dar e important să avem proiecte în domeniul infrastructurii. Acestea sunt proiectele care trebuie să le promovăm pentru ca locuitorii din dreapta şi de-a stânga Tisei să beneficieze de o viaţă mai bună. Acestea sunt valorile pe care Consiliul Judeţean Maramureş le va promova în următorii ani. Mulţumesc prietenilor noştri din Zakarpatia şi totodată îi asigur în continuare de tot sprijinul şi suportul Consiliului Judeţean Maramureş”

 

 

Gabriel Zetea, preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.