• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Iunie , 2016

Ziua alegerilor la CJ şi CL Baia Mare. Şampanie!

Ziua de vineri a fost pentru administraţia maramureşeană şi cea băimăreană Ziua „Z”, ziua validării şi a depunerii jurământului. Pentru Consiliul Judeţean ora fixată a fost nouă. Parcarea Palatului Administrativ s-a umplut de maşini ale aleşilor şi a invitaţilor, în mare parte parlamentarii maramureşeni.

Temperatura ridicată de afară i-a adus pe noii consilieri în noua sală de şedinţe cu speranţa că vor găsi răcoare.

 

 

În sală, în schimb, temperatura era mai ridicată decât afară. Aleşii maramureşenilor îşi ştergeau discret picuri de sudoare de pe buzele încleştate. Nu exista cvorum deoarece cei nouă consilieri liberali nu şi-au făcut apariţia. Mai mult, se vorbea în culisele adunării că cei de la PER ar fi fost sunaţi de la Bucureşti pentru a boicota constituirea CJ Maramureş. Nu ştim dacă aşa a fost deoarece Cristian Anghel şi Mircea Ciocan erau în sală.

 

Ora 9.03. În sală şi-a făcut apariţia Teodor Ardelean. Consilierii au izbucnit în aplauze, exista cvorum. Aşa că a început şedinţa de constituire a CJ.

A fost ales cel mai în vârstă consilier pentru a conduce dezbaterile.

 

Ora 9.17. Au apărut din neantul administrativ şi cei nouă liberali conduşi de Mircea Man, ce zâmbea enigmatic pe sub celebra-i mustaţă. Cei nouă nu au dat nicio explicaţie pentru absenţă şi acest lucru a produs o oarecare iritare în rândul pesediştilor. Liderii social-democraţi s-au retras pentru a pune la punct o strategie de desfăşurare a şedinţei în acest nou context. Preşedintele de şedinţă a anunţat că urmează validarea fiecărui consilier în parte.

În acest moment, Gabriel Zetea a cerut cuvântul şi le-a transmis liberalilor că au încercat să boicoteze şedinţa, de aceea urmând ca PSD şi UDMR şi cei care susţin această alianţă să invalideze pe liberalii care nu sunt în graţiile trandafirii.

Primul liberal, Gheorghe Mihai Bârlea, a fost invalidat.

Aşa s-au aprins spiritele în cadrul şedinţei.

 

Au fost spuse multe, cu patimă, dar cu un volum al vocii rezonabil.

Bârlea, Mircea Man şi Călin Bota de la liberali, Zetea, Anton Rohian, dar şi Călin Matei de la PSD, au aruncat cu săgeţi vocale unii înspre ceilalţi.

S-a vorbit de onoare, despre ce s-a făcut sau nu, în CJ, în mandatele trecute, iar Man repeta obsesiv că nu pot fi invalidate voturile maramureşenilor care i-au adus acolo.

De altfel, Mircea Man a fost şi el invalidat, dar ceilalţi liberali au trecut testul votului deschis.

 

Ora 9.47. S-a terminat validarea consilierilor şi a urmat depunerea jurământului.

Man şi Bârlea şi-au luat gentuţele şi la pas au părăsit sala de şedinţe, rămânând în urmă cuvintele lui Man: „voi fi validat până la urmă şi până la toamnă voi fi consilier judeţean!”. Uşile s-au închis lent în urma celor doi. În sală, aleşii maramureşenilor depuneau jurământul fără să se mai gândească la tragedia liberală „în stil italian”.

 

Ora 10.03. A început constituirea grupurilor de consilieri judeţeni şi stabilirea celor care conduc aceste grupuri.

Surpriza mare a acestei proceduri a fost Constituirea unui grup între cei de la Coaliţia pentru Baia Mare şi PER-ul condus de Cristian Anghel. De altfel, acesta a şi devenit vicelider de grup.

La finalul acestui moment, în sală şi-a făcut apariţia, meteoric, Dumitru Dumuţa, probabil în amintirea vremurilor în care era secretarul CJ. Unul celebru, desigur!

 

Au urmat propunerile pentru alegerea conducerii CJ Maramureş, respectiv a preşedintelui şi a celor doi vicepreşedinţi.

Au fost făcute trei propuneri, respectiv Gabriel Zetea, preşedinte, şi Lucian Morar şi Doru Dăncuş vicepreşedinţi.

Au fost pregătite formularele pentru votul secret. Cei de la aparatul tehnic au explicat cum se votează, iar Emil Marinescu cu o voce fermă le-a explicat consilierilor „cu caş la gură” ce înseamnă X în căsuţa de pe formularul pentru vot.

Zamfir Ciceu, care a asistat la toată şedinţa, se plimba prin sală în aşteptarea alegerii noului preşedinte pentru a se elibera!

 

Ora 10.30. S-a terminat votul şi s-a trecut la numărare. Alte minute de aşteptare!

 

Ora 10.39. S-au anunţat rezultatele. Gabriel Zetea preşedinte, cu 25 de voturi din 33. Lucian Morar, 24 de voturi din 33 şi Doru Dăncuş cu 25 de voturi din 33.

Ceea ce pe o logică simplă şi în concordanţă cu cele întâmplate până atunci arată că cei şapte liberali s-au abţinut, dar şi un alt consilier din rândul celor care, în mod normal, ar fi trebuit să susţină proiectele PSD, conform protocoalelor semnate zilele acestea. Mai mult, în cazul lui Morar au fost doi astfel de consilieri. Dar totul este bine când se termină cu bine!

 

La ora 11 am trecut strada şi ne-a dus la Primărie pentru şedinţa de CL Baia Mare.

Ora 11.02. Încă se aşezau consilierii la locurile din sala de şedinţe.

Ludi se ridică de la masă şi urmărea atent cum se grupează consilierii la masa rotundă.

Ora 11.05. Ludi începe şedinţa anunţându-i pe consilieri că le-a spus colegi deşi nu vor fi colegii, el ieşind la binemeritata pensie.

Ora 11.12. S-a citit scrisoarea lui Cătălin Cherecheş. A urmat constatarea că sunt 22 din 23 consilieri prezenţi.

Şi a început şedinţa, destul de complicată, pentru validarea consilierilor aleşi în 5 iunie.

La Consiliul Local, lucrurile au fost liniştite şi validarea a mers şnur. După depunerea jurământului a urmat alegerea viceprimarilor. Marinel Rob şi Noemi Vida au fost aleşi, iar Rob a fost ales prin vot secret cu 18 voturi pentru, în funcţia de primar interimar. S-a băut o cupă de şampanie la final!

 

Comentariile celorlalți

Romanitza Roman pe 01.07.2016 la 13:30
Ceva poze langa nume?

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.