• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 05 Iunie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Noiembrie , 2019

„Zilele Patrimoniului Mondial UNESCO” la Baia Mare

În perioada 12-16 noiembrie 2019 s-a organizat, la Baia Mare, „Zilele Patrimoniului Mondial UNESCO din România – 2019”, prilej cu care se va sărbători în judeţul Maramureş, „Ziua Naţională a Patrimoniului Mondial UNESCO din România – 16.11.2019”.

 

 

Iniţiatorul şi organizatorul eve­nimentelor culturale este artistul fotograf Tudorel Ilie din Baia Mare, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”. Manifestarea a avut loc în „Salonul de artă” din cadrul Bibliotecii Jude­ţene. Au fost de faţă directorul Bi­bliotecii, Teodor Ardelean, artistul Ioan Marchiş, profesorul universitar Delia Suiogan, profesori de la co­legii din Baia Mare. A fost un grup de elevi şi prieteni de-ai artistului fotograf băimărean.

În cadrul manifestării a avut loc expoziţia personală de artă fotogra­fică „Brâncuşi – Calea nesfârşită a luminii”, realizată de Ilie Tudorel. Este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de artă şi cultură din ţară şi din străinătate, marea valoare a creaţiei artistului român Constantin Brâncuşi, un adevărat reper artistic al culturii naţionale româneşti şi al culturii mondiale. Turneul naţional al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, ajungând apoi şi pe la românii din diaspora, în muzee şi alte instituţii de cultură.
Expoziţia se desfăşoară sub patro­na­jul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, din Bucureşti. Turneul expoziţiei este un demers de susţinere al dosarului de candidatură al Ansamblului monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu, înaintat oficial de autorităţile române spre a fi înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
„Obiectivul expoziţiei este să facă cunoscute publicului larg valorile artei lui BRÂNCUŞI, mare sculptor şi totodată artist fotograf, recunoscute pe plan mondial. Este vorba
despre acele valori patrimoniale româneşti create de BRÂNCUŞI, care ne diferenţiază cultural de alte popoare şi ne fac mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial.
Această expoziţie de artă fotografică «BRÂNCUŞI – Calea nesfârşită a luminii» prezintă într-un număr de 44 de lucrări de artă fotografică de mari dimensiuni, cele mai importante elemente artistice ale Ansamblului monumental «Calea Eroilor» din Târgu-Jiu.

Ansamblul a fost realizat în perioada 1937-1938 şi reprezintă o culme artistică a creaţiei lui Constantin BRÂNCUŞI, care a produs o revoluţie în arta monu­men­tală mondială.
Este o mare capo­doperă din cadrul patrimoniului cultural tangibil al României şi al lumii, prin conceptul său inovativ având la bază esenţializarea for­melor, dar inspirat din tradiţiile po­pulare olteneşti.
Toate aceste fotografii alb-negru şi color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-un studiu, dar şi o oglindă vie a creaţiei artistice brâncuşiene, atât ca sculptor inovativ, dar şi ca artist fotograf pasionat, într-o perioadă în care fotografia încă nu era considerată o artă. Este o dovadă că BRÂNCUŞI folosea fotografia alb-negru ca un martor tăcut al liniei şi formelor creaţiei sale sculpturale. Expoziţia pune în dis­cuţie posibilele surse de inspiraţie tradiţionale ale marelui artist BRÂNCUŞI, în realizarea acestor capodopere aflate la Târgu-Jiu, cât şi estetica solară a conceptului.

Toţi românii au datoria să cunoască şi să aprecieze la adevărata valoare această inestimabilă avuţie naţio­nală, europeană şi mondială, care este creaţia artistică rămasă de la Constantin BRÂNCUŞI în patrimoniul cultural al României, o parte integrantă a identităţii poporului român, dar totodată şi o valoare universală a umanităţii care merită pe deplin să fie înscrisă pe Lista Pa­trimoniului Mondial UNESCO!”, a spus Ilie Tudorel.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.