• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Iulie , 2019

Zilele orașului Tăuții Măgherăuș, ediția 2019

De Sânziene, orașul Tăuții Măgherăuș a îmbrăcat haine de sărbătoare, printr-un eveniment deosebit, cu oaspeți și invitați de seamă, un program diversificat, pentru toate vârstele și multă voie bună.

 

 

În Ajun de Sânziene, duminică 23 iunie, tăuțenii au sărbătorit cu mic, cu mare, ziua orașului lor. Sărbătoarea a debutat încă de la primele ore ale dimineții, cu Hramul bisericii de pe „colina bucuriei”, care îl are ca și ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor impresionant de preoți, în frunte cu părintele Fabian Coroian, protopop al Protopopiatului Baia Mare.
Din sobor au făcut parte: preotul paroh Aurelian Mic, preotul Zăin­cea­nu Constantin, preotul Benciu Victor, preotul paroh din Bozânta - Pop Ioan, preotul paroh din Măghe­răuș - Chânța Ioan și preotul paroh din Bușag - Ulici Ioan. Credincioșii au fost prezenți în număr foarte mare și mulți dintre ei au îmbrăcat frumoasele costume populare. Prin­tre invitații de seamă s-au numărat delegații din Ungaria, Slovacia, Polonia, primarul Anton Ardelean, viceprimarul și consilieri locali ai orașului, dar și repre­zentanții UAC Europe: directorul tehnic Nicolae Verdeș și soția sa.

După frumosul cuvânt de învățătură rostit de părintele protopop, preotul paroh Aurelian Mic a mulțumit tuturor celor prezenți la sărbătoarea de suflet a bisericii pe care o păstorește și celor care sprijină construcția noii biserici, în fapt prima biserică ortodoxă care se ridică în orașul Tăuții Măgherăuș după Revoluție: primăria, UAC Europe și credin­cioșii. Cu siguranță, noul lăcaș de cult va înnobila cartierul rezidențial al orașului și va dăinui peste veacuri ca o mărturie a credinței și dragostei față de Dumnezeu a oamenilor acestor locuri.
După agapa frățească ce a avut loc la Centrul multifuncțional Nistru, la orele 15 s-a dat startul programului artistic pe scena Casei de Cultură a orașului Tăuții Măgherăuș. Programul oficial al Zilelor orașului a de­butat în mod solemn cu  cuvântul primarului Anton Ardelean, sufletul acestei manifestări, și prezentarea delegaților străini: MAGDA MAR­SZAŁEK, primarul orașului TUCHÓW din Polonia; PAPP AN­TAL, primarul orașului MARTFŰ din UNGARIA,  ing. HANKA HO­MOĽOVÁ, reprezentanta primarului IRENA MILECOVÁ din orașul TISOVEC din Slovacia, și Nicolae Verdeș, repre­zentantul UAC Europe, societatea cu capital american care construiește o fabrică de componente pentru industria aeronautică în zona Aeroportului Internațional Maramureș.
A urmat apoi intonarea imnului național al Ungariei, Slovaciei, Poloniei, Statelor Unite ale Americii și României de către Fanfara Stibina. Apoi, delegații au rostit scurte discursuri în care au mulțumit primarului Anton Ardelean și comu­nității locale pentru invitație și pentru primirea extraordinară făcută.
Directorul tehnic al UAC Europe a vorbit despre noua investiție și i-a invitat pe tăuțeni să se alăture echipei UAC Europe.

Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe, nu a putut fi prezent la eveniment, fiind plecat din țară, dar a transmis un mesaj care a fost citit de primarul Anton Ardelean: „Suntem mândri și ono­rați să facem parte dintr-o comunitate deosebită, care știe să se dezvolte și totodată să-și păstreze tradițiile și identitatea. Chiar dacă fizic nu am putut să fiu alături de dvs. în această zi de sărbătoare a orașului Tăuții Măgherăuț, sufletește sunt alături de voi. Îl felicit pe domnul primar Anton Ardelean pentru organizarea acestui eveniment și îi mulțumesc pentru tot sprijinul și deschiderea acordate investiției noastre. Vă doresc tuturor distracție plăcută, asigurându-vă de tot respectul și sprijinul nostru. Vom încerca să fim cât mai prezenți în viața comunității și alături de primărie, școală și Biserică, să realizăm lucruri frumoase, spre binele tuturor”.
Programul a continuat cu un spectacol oferit de Ansamblul Folcloric Național Transilvania. A urmat apoi un moment extrem de apreciat de dans sportiv, oferit de majoretele din Tăuții Măgherăuș. Apoi au urcat pe scenă cunoscuții rapsozi Florentina și Petre Giurgi, „Păstrătorii tradi­țiilor” din Tăuții Măgherăuș și An­sam­blul „Mălinul” din Bozânta Mare.

Un moment deosebit a fost premierea cuplurilor care au sărbătorit nunta de aur și care au primit din partea primarului Anton Ardelean diplome, premii în bani, o masă festivă, flori și verighete de argint.
Iar cei mici au avut la dispoziție parcul de joacă gonflabil, sponsorizat de UAC Europe.
Felicitări primarului Anton Ardelean, echipei Primăriei și directorului Casei de Cultură orășenești, Angela Miclea, pentru organizarea acestui eveniment deosebit!

 

 

FAMILII CARE AU PARCURS JUMĂTATE DE SECOL ÎMPREUNĂ, DÂNDU-NE EXEMPLU
ÎN PREȚUIREA VALORII CUPLULUI

 

 

  1. TĂMAȘ VASILE și AURELIA
  2. DUMA IOAN și MARIA
  3. SĂSĂRAN IOAN și ANGELICA-RODICA
  4. BIRTA CORNELIU și ECATERINA
  5. PRUNĂ IOAN și IRINA
  6. BOB IANOȘ și VIORICA
  7. TĂMÂIAN GAVRIL și LIVIA
  8. POP AUREL-EMIL și DOINA
  9. ROMAN IANCU și NINA
10. BOLCHIȘ PAVEL și ELISABETA
11. VAKON MIKLOS și LUDOVICA
12.  BUD DUMITRU și MARIA
13.  PINTEA VASILE IOSIF și MARIA
14.  RACZ GHEIZA și ECATERINA
15.  ȘOMCUTEAN CRISTIAN și AURELIA
16.  POP GHEORGHE și MARIE
17.  BATIN GHEORGHE și ELENA
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.