• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 28 Mai , 2019

Zeci de maramureșeni au fost recompensați de Consiliul Județean cu distincția „Cinstea Maramureșului”

Și în acest an, în cadrul manifestării „Zilele Maramureșului – Haida, hai în Mara­mu­reș”, Consiliul Județean a oferit distincția „Cinstea Maramureșului” personalită­ților care, prin acțiunile lor, ne reprezintă cu cinste în țară și în străinătate.

 

Prezenți pe scenă pentru a-și ridica premiile în cadrul evenimentului moderat de șeful Biroului Informare Turistică, Dan Carpov, au urcat, la Categoria „Știință, economie, juridic” următorii maramureșeni: cer­ce­tă­torul științific dr. Ioan Dăncuș, directorul de departament al Institutului de Cercetare de la Măgurele; Vasile Alin, economist în cadrul Departamentului Relații Globale Orientul Mijlociu și Africa, al Or­ga­nizației Economice pentru Cooperare și Dezvoltare (OECD), din Paris, Franța; Remus Robu, avocat, director al Casei de Avocatură Gillen De Alwis, Londra; consilierul județean Teodor Ardelean, directorului Bi­bliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare; Lucian Perța, scriitor și poet român, considerat drept cel mai mare parodist al României; Nicolae Bud, consilier al președintelui Grupului de firme Astra; Lucia Pop, fost muzeograf, șef de secție și în continuare colaboratoare a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș; Ioan Marchiș, artist plastic, eseist, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România și directorul coordonator al Direcţiei Judeţene de Cultură Maramureş; Vasile Ona Jotu, membru fondator al primei Asociații a românilor din Transcarpatia de după 1989, „George Coșbuc” din Slatina; Ioan Ardeleanu Pruncu, publicist, profesor; Adrian Marchiș, reporter corespondent la Radio România Actualități.
Mediul academic a fost reprezentat, în acest an, de trei profesori de elită ai Maramureșului, care au fost recompensați cu distincția „Cinstea Maramureșului”, acordată de către vicepreședintele Consiliului Jude­țean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș. Este vorba despre prof. univ. dr. ing. Viorel Pop, profesor universitar, secretar științific al Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, filiala Baia Mare; conf. univ. dr. Delia Suiogan, prodecan al Facultății de Litere al Centrului Universitar Nord Baia Mare din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca.

A treia distincție pentru mediul academic a fost acordată conf. univ. dr. Daniela Dunca, care predă disciplinele Filo­sofie antică, Filosofie medievală și a Renașterii, Logică gene­rală, Tehnică de argumentare, Retorică, Etică, Introducere în relații publice la Facultatea de Litere, Centrul Universitar Nord Baia Mare din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, dar susține și cursuri de masterat la specializarea „Drepturile Omului” și cursuri postuniversitare de Management Instituțional și resurse umane.
Trei distincții „Cinstea Maramure­șului” au fost acordate și Mediului de Afaceri, iar cei recompensați în cadrul acestui eveniment au fost Daniel Vărzaru, director general la UAC Europe, Ioan Filip, proprietarul fabricilor de mobilier Taparo şi Sofaworks din Târgu Lăpuş și al fabricii de burete și saltele 4Brands din Baia Mare și Mircea Cirț, mana­ger general ATP Exodus.

În Domeniul Medical, distincțiile „Cinstea Maramureșului” s-au acordat fostului manager al Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, dr. Viorica Cherecheș, deputat în Parlamentul României; doctorului Vasile Călin Vlad, ma­­na­­­gerul Spitalului Clinic CF Cluj și dr. cc. Petru Șușca, managerul Spitalului Clinic de Urgență Cluj.

În domeniul Social a fost recompensat Ștefan Dărăbuș, Director regional Hope and Homes for Children pe Europa Centrală și de Sud și director al HHC România, și Ionuț Ahrițculesei, pompier la Ins­ectoratul Județean pentru Situaţii de Urgență „Gheorghe Pop de Băseşti” Maramureș.

„Cinstea Maramureșului 2019” s-a acordat și următorilor veterani de război: G-ral (rtr) Haralambie Cacina, președintele Filialei ANVR a județului Maramureș; Lt.col (rtr) Felix Leucean, secretarul Biroului Executiv al filialei Maramureș a ANVR; Colonel (rtr) Petru Coca, membru în Biroul Executiv al filia­lei Maramureș a ANVR; Plutonier adjutant (rtr) Petru Curtuzan.
Pentru rezultatele extraordinare înregistrate la olimpiadele internațio­nale de către elevii Maramureșului, au fost recompensați cu distincții următorii profesori: Miholca Cris­tian Claudiu, profesor de infor­matică la Liceul Teoretic „Petru Rareş” Târgu Lăpuș; Lici Marina, profesor de Fizică la Colegiul Națio­nal „Gheorghe Șincai” Baia Mare; Predoiu Nicoleta, profesor de Chi­mie la Colegiul Național „Gheor­ghe Șincai” Baia Mare; Bârlea Gheor­ghe, profesor la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare; Lucian Stoian, profesor de fizică și coordonatorul Centrului de Excelență în Astronomie al Colegiului Națio­nal „Vasile Lucaciu” Baia Mare.
Elevii cu rezultate excepționale la olimpiadele internaționale, recompensați cu distincții
Pentru meritele deosebite înregistrate în competițiile școlare au fost recompensați următorii elevi: Traian Tuș, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare – medalie de argint la Olimpiada Internațională de astronomie și astrofizică; Maro­san Erik, elev la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Baia Mare - premiul special la Concursul Internațional de Ortografie „Simonyi Zsigmond”; Anita Fuci, elevă la Școala Gim­nazială „Nicolae Iorga” Baia Mare - locul II la Olimpiada Internațională de Limbă, Literatură și Cultură Maghiară „Apaczai Csere Janos”; Emeric Claudiu Ardelean, elev la Colegiul Național „Gheorghe Șin­cai” Baia Mare - medalie de aur la Olimpiada Internațională D.I.Mendeleev.
Deși nu au reușit să ajungă la eveniment, au fost de asemenea recom­pensați cu „Cinstea Maramureșului” următoarele personalități: dr. Carol Kacsó arheolog, fost muzeograf, șef de secție și director adjunct la Mu­zeul de Istorie și Arheologie Baia Mare (Categoria Istorie); Vladimir Iacob, unul din fondatorii companiei Aramis Invest; Ștefan Blasko, ma­nager general la Grupul de firme Electrosistem Baia Mare; Ion Roman, constructor, administrator al SC ALBROM SRL; Marinela Vasi­lica Ardelean, preşedinte şi organizator al festivalului internaţional de vinuri din România, RO-Wine – toți aceștia au primit distincția la Categoria Mediul de Afaceri.

La Categoria „Cultură” au fost recompensați, în lipsă, Ioan Groșan, scriitor, angajat al Muzeului Național al Literaturii Române; Ion Piso – artist emerit, decorat cu „Cru­cea Casei Regal „Cavaler al Ordinului „Steaua României” în grad de Comandor, preşedintele Funda­ţiei OERA Internaţiones, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicienilor din România, membru al WORLD Institute for Opera and Poe­try, UNESCO și Doris Uglar, pre­ședinte al Asociației Euro-Maria Events Bruxelles, co-organizatoare a sărbătorii Primăvara Românească la Bruxelles și o mare promotoare a României și a județului Maramureș în capitala Belgiei. La Categoria „Social” o distincție s-a acordat și lui Adrian Cupșa, un tânăr remarcabil care de aproape trei ani de zile face zilnic voluntariat la centrul „Luchian” din Baia Mare, dorind să ajute copiii cu dizabilități, așa cum și el a fost ajutat la rândul lui.

În ceea ce privește Categoria „Me­diul Academic”, distincția „Cinstea Maramureșului” s-a acordat și dr. Ing. Vasile Țopa, rectorul Univer­sității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), o universitate de elită a României, iar la Categoria „Cultură, istorie, media”, merite i-au fost recunoscute și lui Gheorghe Pârja, poet liric, redactorul şef al ziarului Graiul Maramureşului din Baia Mare şi colaborator la mai multe publicaţii culturale din ţară şi din străinătate.
Alți elevi premiați cu „Cinstea Maramureșului” pentru că ne fac cinste cu rezultatele obținute la olimpiadele internaționale au fost: Paul Becsi, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare - medalia de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori; Vlad Robu, elev al Colegiului Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare - me­dalie de aur la Olimpiada Ira­niană de Geometrie în 2017; medalie de bronz la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară „Tuymaada”, Fe­derația Rusă și medalie de argint la Olimpiada Națională de Matematică 2017; Doru Călin Leșe, elev al Liceului Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș, a obținut în anul școlar 2017-2018 premiul III la Concursul de informatică AcadNet, secțiunea rețele; Darius Lazea, elev al Cole­giu­lui Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare a obținut în anul școlar 2018-2019 medalia de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori; Iuliu Daniel Cuceu, elev al Colegiului Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, a obținut în anul școlar 2017-2018 mențiunea de onoare la Olimpiada Internațională de Astronomie; Radu Herzal, elev la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, a obținut în anul școlar 2017-2018 medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2018.
Profesorii premiați care nu au reușit să ajungă la Oncești pentru a-și ridica distincția au fost: Florin Bojor, profesor de matematică la Co­legiul Național „Gheorghe Șin­cai” Baia Mare, Meda Bojor, profesor de matematică la Colegiul Na­țional „Gheorghe Șincai” Baia Mare și Erica Darolți, profesor de matematică la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare.

 

 

Gabriel Zetea: „Există încă foarte mulți maramureșeni care merită această distincție”
 

Șeful administrației județene, Gabriel Zetea a fost prezent sâmbătă, 18 mai 2019, la Oncești, la evenimentul „Cinstea Maramureșului”, unde a mulțumit încă o dată tuturor instituții de cultură în subordinea Consiliului Județean Maramureș pentru implicarea de care au dat dovadă și în acest an în organizarea și buna-desfășurare a evenimentului „Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș”. Prezent pe scena de la Oncești, președin­tele Gabriel Zetea a amintit
despre faptul că, în acest an, bugetul instituțiilor de cultură a fost majorat, în medie, cu 50%, dar această creștere se regă­sește în dăruirea și profesiona­lismul cu care s-au organizat la această a V-a ediție a sărbătorii Maramureșului. Totodată,
a amintit implicarea tuturor ad­ministrațiilor locale, dar și vizitele pe care județul le-a primit în acest timp, respectiv prezența în județ a premierului României, Viorica Dăncilă, dar și a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, a ministrului Sănă­tății, Sorina Pintea, a ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș. „Au fost și vizite de lucru în tot acest timp, deoarece județul are încă nevoie de mulți bani pentru a recupera anii în care a fost subfinanțat. Și am speranța că, și în continuare,banii vor veni în Maramureș. Acum însă doresc să îi felicit pe toți cei care au fost nominalizați pentru distincții, deși sunt convins că sunt încă mulți maramureșeni care merită acest titlu onorific”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.