• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 27 Decembrie , 2012

Zece ani de parteneriat HHC-ARK. Protecţia Copilului din Maramureş la bilanţ

HHC România, cel mai puternic ONG din Maramureş şi unul dintre cele mai importante din ţară a reuşit ceea ce nimeni nu se gândea în urmă cu 10-12 ani că se va întâmpla, respectiv, închiderea Centrelor de Plasament de tip vechi (o formulare diplomatică), celebrele case de Copii, Orfelinatele şi Spitalul Sighet. Nordul ţării a avut foarte mulţi copii ai nimănui, mulţi de aici, mulţi veniţi din alte părţi, dar toţi uitaţi de conducătorii „epocii de aur”, dar şi din perioada post-revoluţionară. Aceşti copii au trăit drame pe care nu le vom cunoaşte niciodată. Au fost ţinuţi în condiţii greu de imaginat, fără un pic de dragoste, fără mâncare, de multe ori, fără speranţă.

 
 

HHC şi Ştefan Dărăbuş au început o muncă grea, iar la început imposibilă. Dar cu încăpăţânare, au cumpărat case de tip familial şi încet, încet au mutat copii în aceste case. Acum stau câte 12 într-o casă şi sunt servicii standard pe care DPC le realizează mai mult sau mai puţin. Dar asta este o altă poveste. Cel mai important lucru s-a realizat. Maramureşul este primul judeţ din România în care protecţia copilului are alte coordonate. Unde nu mai există Centre de Plasament de tip vechi. Mai sunt două judeţe care afirmă că au făcut acest proces, dar acolo nu s-a pus nimic în loc, iar lucrurile sunt confuze. Iată, în sfârşit, este şi Maramureşul la ceva fruntaş.

Procesul a fost greu, iar provocările viitorului sunt pe măsura realizărilor de până acum. La evenimentul realizat într-un cadru plăcut au participat autorităţile judeţene şi locale, preşedintele CJ, Zamfir Ciceu şi primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, secretarul general din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Petru Radu Păun Jura, doamna Claire Milligan, Head of Child Protection, ARK şi Prinţesa Marina Sturza, preşedinte onorific HHC UK.

Alături de sala în care a avut loc recepţia, peste 80 de copii din Casele de tip familial şi asistenţă maternală, sub îndrumarea voluntarilor şi a membrilor de personal, au petrecut o seară plăcută.

 

„Am vrut să marcăm închiderea ultimului Centru de Plasament de tip vechi din Maramureş, după 12 ani de lucru pe dezinstituţionalizare şi după ce am participat la închiderea a 12 instituţii de tip vechi. Am vrut să marcăm realizarea reformei cantitative în sistemul de protecţie al copilului în Maramureş, adică înlocuirea unui sistem bazat pe instituţii cu un sistem bazat pe alternative cu acele case de tip familial.

A fost un ceas de bilanţ pentru noi, în care am vrut să ne uităm în spate să vedem ce am realizat împreună cu partenerii noştri: Consiliul Judeţean, DPC, Consiliul Local.

Dar, în ciuda faptului că am reuşit să închidem Centrele de Plasament, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Este de lucru în continuare. Trebuie să vedem cum vom face să funcţioneze noile servicii, trebuie să facem să existe calitate în sensul în care copiii nu au parte de o mai bună ocrotire în noile servicii, mai ales în privinţa educaţiei, a felului în care capătă acces la educaţie, a felului în care sunt sprijiniţi în şcoală şi în actul de educaţie, la felul în care sunt integraţi social, la felul în care sunt sprijiniţi în momentul în care părăsesc sistemul de protecţie al copilului.

Este o durere legată de copiii cu nevoi speciale severe. Am vrea să vedem un sistem în care copiii să nu fie lăsaţi în paturi sau în faţa televizorului, să fie sedaţi. Trebuie să existe planuri după care se vor face activităţi de recuperare, activităţi de terapie ocupaţională. Acestea sunt lucrurile pe care vrem să le face de acum şi vrem să lucrăm nu numai la ceea ce înseamnă capacitatea judeţului, a DPC, de a oferi servicii mai bune pentru copii, ci şi la problemele sistemice. De exemplu, sunt 14 mii de posturi neacoperite în zona protecţiei copilului, la nivel de ţară, în Maramureş peste 200. Cele mai multe sunt la nivelul de lucru direct cu pruncii, din cauza Ordonanţei din 2010. Aici vom acţiona, la fel cum vrem să acţionăm pe o hotărâre de guvern, împreună cu alte ONG şi Ministerul Muncii, în privinţa prevenirii separării copilului de familie pentru a intra mai puţini copii în sistemul de protecţie.

A fost o privire înapoi, dar şi una spre viitor.

Trebuie menţionat că în toţi aceşti ani am fost sprijiniţi de HHC UK şi ARC (Absolute Return for Kids). Şi acest eveniment a fost realizat cu sprijinul lor. Toate programele noastre sunt finanţate de HHC UK şi de către ARC. Ei au oferit terenul de joc şi spaţiul de manevră, altfel nu am fi putut să facem mare lucru.

Apoi, am lucrat cu CJ, ne-am sprijinit reciproc. Am fost ajutaţi de CL şi primarul Cătălin Cherecheş.

Mă repet, nu sunt doar rezultatele noastre, este o muncă în echipă.

În afară de instituţii, au fost câteva personalităţi care ne-au sprijinit în toată această perioadă. Prinţesa Marina Sturza a fost de mai multe ori aici şi a intervenit ori de câte ori a fost nevoie”, a spus Ştefan Dărăbuş, director naţional HHC România.

Mai mulţi elevi talentaţi de la Liceul de Artă au prezentat un program delicat şi distins.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.