• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 14 Iunie , 2022

Vizită arhierească la Palatul din Sighetu Marmației

Marți, 7 iunie 2022, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a efectuat o vizită la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din municipiul Sighetu Marmației, clădire ce va fi redată circuitului cultural în luna iulie a acestui an. Aici, Preasfinția Sa, însoțit de părintele arhidiacon Teodosie Bud, consilier economic eparhial, și de părintele Ionuț Todorca, consilier cultural, s-a întâlnit cu o parte din inițiatorii acestui proiect: părintele Dan Ioan Sidău, directorul administrativ, părintele Bogdan Gavra, managerul de proiect, domnul inginer Mircea Lețiu ș.a.

Lucrările de edificare a Palatului Episcopal din Sighetu Marmației au început în toamna anului 1912, pe baza proiectului arhitectului Sándi Gyula (1868-1953), construcția fiind încredințată Societății „Adolf Fucs et CO” din Beregovo (Ucraina de astăzi), aceeași firmă care a construit și clădirea Colegiului Național „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației. Ca o noutate, în structură constructorul a folosit fierul beton, ceea ce face ca Palatul să fie prima construcție din Sighet în care să fi fost folosit acest material inedit pentru acea vreme.

Clădirea, construită în stil romantic, pe trei niveluri, cu două aripi de clădire, dispuse în jurul unui corp central, prevăzut cu patru turnuri și acoperișuri conice, a fost terminată într-un timp record, inaugurarea ei având loc la 1 Decembrie 1913, panglica fiind tăiată de comitele Maramureșului Vasile Negrea.
După anul 1918, clădirea a intrat în patrimoniul administrației românești și i s-a dat destinația de Palat al Culturii, pe frontispiciul acestuia fiind scris „Palatul Cultural Regele Carol”, primul director al acestuia fiind dr. Vasile Chindriș. În luna mai a anului 1928, clădirea este închiriată Despărță­mântului Sighet al „Astrei”, însă, după opt ani, din cauza neplății la timp a chiriei, Prefectura județului a reziliat contractul de închiriere.

În anul 1937, în urma reînființării Episcopiei Ortodoxe a Maramu­reșului, cu sediul în Sighetu Marmației, Guvernul României a dăruit pe vecie Palatul ca reședință eparhială noii Episcopii. Astfel, Consiliul de Miniștri, în ședința din 26 ianuarie 1938, autorizează conducerea județului Maramureș să cedeze Palatul Cultural pentru instalarea reședinței episcopale. Semnează această hotărâre Armand Călinescu, prim-ministru, Octavian Goga, ministrul Culturii și alți membri ai Guvernului.

În baza Articolului 138 din Legea Administrației Locale, comisia județului Maramureș, în ședința din 4 februarie 1938, cedează pe vecie imobilul cuprins în C.F. nr. 1868 nr. 1263, teren 640 de st. pătrați, cu edificiul ridicat numit „Palatul Episcopal din Sighetu Marmației”. Preluarea oficială a fost făcută în zilele de 16-18 aprilie 1938, cu serbări de inaugurare și sfințire, organizate de preotul Ioan Vască, vicar eparhial, și Episcopul dr. Vasile Stan, viitorul Episcop al Maramureșului, și cu participarea Episcopului Armatei Parteniei Ciopron.

În urma Dictatului de la Viena, la 1 aprilie 1941, imobilul se intabulează pe statul maghiar. Crucile de pe turnuri au fost doborâte cu focuri de mitralieră de armata de ocupație, iar încăperile au fost devastate. Din 31 mai 1945, imobilul revine Episcopiei Ortodoxe, care va folosi Palatul ca reședință până în 18 septembrie 1948, când Episcopia a fost desființată de statul comunist ateu, iar în 24 iunie 1949 imobilul va fi trecut în proprietatea județului Maramureș.

În 16 ianuarie 2006, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului depune cerere de retrocedare înregistrată la Autoritatea Națională de Retrocedare a Proprietăților cu nr. 682971/C. Palatul a primit o nouă înfățișare cu destinația Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, execuția lucrărilor desfășurându-se pe o perioadă de 23 de luni și care s-a finalizat în 30 martie 2022. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Primăria Sighetu Marmației și a costat 4,5 milioane euro din fonduri europene.

Palatul cuprinde o sală care are cabine pentru translatori, săli de expoziție și un muzeu, unde se vor organiza activități în parteneriat cu alte instituții. Primele obiecte de artă care vor fi expuse la inaugurarea din această vară vor fi cărți vechi, primul iconostas din capela palatului, iar o altă sală va fi dedicată istoriei imobilului, cuprinzând tâmplărie veche, teracotă, poze și filmări din timpul lucrărilor.

Toate acestea fiind puse în faptă dintr-un gând bun și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, care s-a străduit să îi redea Palatului Episcopal strălucirea de altădată, inaugurarea Palatului Episcopal din Sighetu Marmației având loc în 10 iulie 2022, printr-o solemnitate atât bisericească cât și civilă, cu participarea autorităților bisericești și laice, palatul devenind din acel moment o emblemă culturală și arhitecturală a municipiului Sighet, a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și a Nord-Vestului României!


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.