• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Mai , 2015

Violenţa în familie, un subiect de actualitate

Zilele trecute Serviciul Public de Asistenţă Socială Baia Mare a lansat un proiect finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014. A rezultat un parteneriat public-privat în care, pe lângă Serviciul băimărean se regăsesc Penitenciarul Baia Mare, ASSOC, IJP Maramureş şi firma Mindustries SRL.

 
 

Programul de finanţare se referă la proiectul „Violenţa domestică bazată pe deosebirea de sex”. Perioada de implementare este de un an, iar bugetul este de 362 mii euro. În studiile din Europa este estimat că 25% dintre femei trec la un moment dat prin experienţa dramatică a violenţei în familie. În acest context, proiectul lansat acum doreşte să reducă efectele acestor experienţe.

„Este un proiect mai îndrăzneţ, care vizează şi servicii pentru agresori. Din toate proiectele care au fost depuse pentru finanţare pe acest segment, doar municipiul Baia Mare a îndrăznit, datorită partenerilor pe care îi are, să adreseze servicii şi celor care sunt agresori. Proiectul se va întinde pe o perioadă de 13 luni”, a spus Bogdan Gavra, directorul Serviciului Public de Asistenţă Socială Baia Mare.

 

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Baia Mare, Crina Suciu a vorbit despre eforturile de reintegrare ale celor care trec prin Penitenciar.

 

„Acest proiect, putem spune ca subliniază dezideratul sistemului penitenciar din ultimii ani, că funcţia de reintegrare socială primează celei custodiale. În aceşti ani de munca cu deţinuţii, am învăţat noi că, oricine greşeşte poate să se schimbe şi merită o a doua şansă. Noi, ca instituţie publică, vom beneficia atât de sprijinul specialiştilor din proiect, ceea ce ne bucură, vom beneficia de noi spaţii în care vom desfăşura activităţi cu deţinuţii, dar vor beneficia şi deţinuţii, acei agresori despre care s-a vorbit, astfel că se va îmbina foarte bine colaborarea între public şi privat”, a spus Crina Suciu.

Viceprimarul Gabriela Hofer a amintit că în Baia Mare a mai fost un proiect pentru sprijinirea familiilor „beneficiare” a violenţei domestice.

 

„Ştiu ce înseamnă această problematică, chiar dacă eu nu am fost implicată în astfel de probleme. Este foarte greu pentru o familie în care violenţa este prezentă. Un prim pas spre sprijinirea familiilor cu probleme a fost făcut în urmă cu patru sau cinci ani de un alt proiect, care s-a concretizat în Centrul Tranzit. Cel de acuma îl consider ca un al doilea pas care asigura sustenabilitatea acestor servicii şi încercăm să evităm cauza pentru a elimina efectul”, a spus Gabriela Hofer, viceprimarul de Baia Mare.

 

La finalul proiectului Baia Mare va avea două centre de consiliere pentru agresorii implicaţi în acte de violenţă în familie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.