• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 August , 2019

Videoconferință M.A.I. Începerea anului școlar în condiții de siguranță pentru copii

Scopul acestei ședințe a fost verificarea sta­diului măsurilor dispuse în 31 iulie a.c., dată la care s-a solicitat de către ministrul interimar al afacerilor interne o analiză privind pregătirea unităților de învățământ pentru începerea anului școlar, atât din punctul de vedere al avizelor de funcționare și securitate la incen­diu, dar și al siguranței în zona adiacentă școlilor.

 

 

Viceprim-ministrul pentru implementarea partene­riatelor strategice ale Româ­niei, ministrul afa­cerilor interne, interimar, Mihai-Viorel FIFOR, împreună cu­ Valer- Daniel BREAZ, ministrul culturii şi identităţii naţionale și mi­nistru inte­rimar al educației na­ți­onale, au condus, astăzi, o videoconferință cu pre­fecții, șefii structurilor MAI din teritoriu la care au fost prezenți și reprezentanții inspectoratelor școla­re județene.
Scopul acestei ședințe a fost verificarea stadiului măsurilor dispuse în 31 iulie a.c., dată la care s-a solicitat de către ministrul interimar al afa­ce­rilor interne o analiză privind pregătirea unităților de învățământ pentru începerea anului școlar, atât din punctul de vedere al avizelor de funcționare și securitate la incendiu, dar și al siguranței în zona adiacentă școlilor.
În urma raportărilor primite, mi­nistrul Mihai Fifor a solicitat tuturor prefecților ca, până la sfârșitul acestei zile, să înainteze o situație la zi a unităților școlare care nu au grupuri sanitare în interior și la care dintre ele există lucrări de amenajare în acest sens, iar până miercuri să înainteze o evaluare a unităților de învățământ care nu sunt conectate la o sursă de apă potabilă. Pentru acestea din urmă, prefecții au primit sarcina de a identifica soluții de rezolvare în cel mai scurt timp.
De asemenea, vor fi analizate toate situațiile în care unitățile de învăță­mânt nu au autorizație de securitate la incendiu sau cărora le lipsesc avi­zele direcțiilor de sănătate publică.
Ministrul interimar al afacerilor interne a solicitat ca, până la sfârșitul acestei săptămâni, fiecare unitate administrativ-teritorială să realizeze un plan de cooperare în domeniul ordi­nii și siguranței publice care să vi­ze­ze siguranța în școli și în preajma unităților de învățământ.
Autoritățile județene vor continua verificarea tuturor mijloacelor auto care asigură transportul școlar, iar Poliția va intensifica acțiunea de combatere a transportului pirat de persoane.
În final, ministrul interimar al afa­cerilor interne a solicitat prefecților să se deplaseze personal în teren îm­preună cu inspectorii școlari și re­pre­zentanții inspectoratelor județene de Poliție, Pompieri, astfel încât să cunoască în detaliu toate problemele din zona lor de competență.
Termenul pentru o nouă raportare privind stadiul îndeplinirii tuturor acestor măsuri este vineri, 23 august a.c., ora 14.00.

* * *

Creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar rămâne una dintre prioritățile structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Potrivit datelor centralizate la finalul anului școlar 2018, funcționau 18.723 unități de învățământ preuniversitar (dintre care aproape 6.300 în mediul urban), în cadrul cărora au fost înscriși aproape 3.000.000 de elevi. Dintre acestea, 17.824 unități de învățământ se regăsesc în sistemul de învățământ de stat.
Până la acest moment, din punctul de vedere al asigurării cu pază și al dotării cu sisteme de supraveghere video, aproape 12% dintre școli sunt asigurate exclusiv cu pază umană, peste 35% sunt dotate exclusiv cu sisteme de supraveghere video, iar aproape 18% dispun atât de pază umană, cât și de sisteme de supra­veghere video. De menționat este faptul că peste 34% dintre acestea nu dispun nici de pază umană și nici de sisteme video.
În anul de învățământ precedent, în zona adiacentă unităților de învă­țământ preuniversitar, au acționat aproape 5.900 de repre­zentanți ai forțelor de ordine (po­li­ție, jandarmerie, poliție locală, alte forțe), 86,53% dintre aceștia fiind angajați ai Ministerului Afacerilor Interne.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.