• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Ianuarie , 2019

Verjelul sau Jocul în sat

În noul Centru Cultural recent fina­lizat, începând cu ora 18, a avut loc deschiderea oficială a evenimentului cultural popular numit Verjelul.
Referentul cultural Ionuc Cetățean a spus că: „Bine ați venit la Verjelul 2019, în această frumoasă locație, la Căminul Cultural Dumbrăvița. Vă mulțumim pentru prezență”.

Ca orice lucru bun, evenimentul a în­ceput cu o rugăciune. Apoi, preotul paroh Bogdan Ciocotișan a spus: „Este o zi de mare sărbătoare pentru satul nostru, pentru parohia noastră, este ziua hramului, Ziua Bobotezei, într-o locație nouă, frumoasă, la Centrul Cultural Dumbrăvița, unde ne-am adunat cu toții să păstrăm o veche tradiție, să reînviem o veche tradiţie a satului nostru, Jocul în sat sau Verjelul, care ținea cândva câte trei zile. Astăzi am asistat cu toții la Sfânta Liturghie și iată cât de frumos, în prag de seară, cu feciorii și fetele din sat, dar și cei mai în vârstă, am venit cu toții să păstrăm tradițiile, să păstrăm portul, să ducem mai departe ceea ce este sfânt și bun.
În Patriarhia Română, anul 2019 este declarat Anul omagial al satului românesc, al primarului, al preotului și al învățătorului. Aceste trei elemente, aceşti trei oameni importanți au fost într-o comunitate, lumină, făclie și îndrumători de suflete. De aceea m-am alăturat acestei frumoase echipe de la Primărie, de la UACE, pentru că iubesc foarte mult poporul român și tradiția și încerc să transmit mai departe tinerilor iubirea față de biserică, de port și de tradiții. Aceste valori ne vor ține pe noi împreună”.

Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe, nu a putut fi prezent la eveniment, dar a transmis un mesaj de felicitare și urări calde la început de an, asigurându-i pe locuitorii comunei de tot sprijinul și deschiderea sa și a companiei și în noul an.
De asemenea, din partea Centrului Creației Populare Maramureș a participat domnul Grigore Simionca, un om iubitor de folclor și de tradiții, care a format foarte mulți tineri din comuna Dumbrăvița, care fac parte din An­samblul „Dumbrăviceana”. Aceștia au reprezentat comuna atât în țară cât și în străinătate, ducând peste tot faima acestei comune de pe Fisculaș.
Atmosfera a fost întreținută de For­ma­ția de muzică populară condusă de Marcel Fărcaș și Valer Foriș, doi cu­noscuți cântăreți și instrumentiști ai comunei. Dansul de început a aparținut tinerilor din Grupul „Datina” al Paro­hiei Dumbrăvița, coordonați de preotul Bogdan Ciocotișan. După aceea au urmat cei mai experimentați dansatori din sat, familii de toate vârstele, foarte mulți participanți îmbrăcând frumosul costum popular. Bucuria cea mare a fost faptul că la eveniment au participat și bătrânii satului, care, cu lacrimi în ochi au retrăit bucuria din tinerețe a jocului care să făcea de Verjel. Dintre dansurile cele mai cunoscute amintim: Joc de început, Roatele, care sunt specifice zonei Fisculașului, precum și alte dansuri specifice zonei Chioarului. În pauzele dintre dansuri, dansatorii au gustat din bucate alese aduse în tradiționalele coșergi, de gospodinele satului. Ca o concluzie a acestei zile, se poate spune că Boboteaza a redevenit la Dumbrăvița ceea ce era odinioară, în vremurile trecute.

Preotul paroh Bogdan Ciocotișan mulțumește în mod deosebit domnului director Daniel Vărzaru și UAC Europe pentru sponsorizarea evenimentului, Centrului Creației Populare Mara­mu­reș, Primăriei Dumbrăvița și tuturor celor care au participat la eveniment.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.