• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Februarie , 2013

Verdict: respins!

Au ras tot! Toate amendamentele parlamentarilor maramureşeni la Legea bugetului de stat pe 2013 au fost respinse! Lista a fost tăiată indiferent de importanţa obiectivelor şi argumentele oferite.

 
 

Bucureştiul ne-a „faultat” din nou! Niciun amendament depus de parlamentarii maramureşeni nu a fost adoptat.

Eşecul era previzibil, dacă ne gândim că premierul Victor Ponta le-a tăiat din start elanul, spunându-le că nu sunt bani pentru astfel de cereri. Mai mult chiar, a cerut tuturor parlamentarilor USL să nu depună niciun amendament la buget. Aleşii USL au depus însă amendamente. Şi unele vitale.

Degeaba însă. Astfel, a fost respinsă pregătirea proiectului Tunelului pe sub Gutâi, în valoare de 2 milioane de lei – “pregătire proiect, actualizare studii, descărcări arheologice – pentru tunelul de sub Muntele Gutin- Maramureş”.

Aceeaşi soartă a avut-o amendamentul privind actualizarea documentaţiei pentru Drumul Expres, în valoare de 5 milioane de lei şi centura de ocolire a Băii Mari, lucrările la drumul Baia Mare - Sighetu Marmaţiei, toate depuse de cei trei senatori USL de Maramureş: Liviu Titus Paşca, Liviu Marian Pop şi Sorin Bota. Nici proiectul centurii de ocolire a municipiului Sighetu Marmaţiei nu a avut o soartă mai roz şi nici „studii şi proiect tehnic şi execuţii lucrări - pentru Drumul Naţional Baia Mare - Targu Lăpuş – Dej”, în valoare de 5 milioane de lei.

 

Evident, nici amendamentele pedeliştilor n-au avut nicio şansă. Au intrat şi ele la maşina de „tăiat pe bandă rulantă”: realizarea cadastrului în com. Fărcaşa, restaurarea bisericii din Berinţa, construirea bisericii din Moisei, alimentarea cu apă a Mănăstirii Sfânta Ana - Rohia etc. Aproape în toate cazurile, răspunsul şi argumentul respingerii sună la fel: „Se propune respingerea amendamentului, întrucât nu există bază legală pentru finanţarea unor astfel de lucrări din bugetul Secretariatului General al Guvernului” sau „Se propune respingerea amendamentului, întrucât sursa de finanţare propusă nu poate fi avută în vedere deoarece Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în proiectul bugetului de stat pe anul 2013 este limitat şi se va utiliza pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute, apărute în cursul exerciţiului bugetar”, în cazul Fondului de rezervă.

Pentru proiectele majore, de infrastructură s-a răspuns „verde în faţă” că nu ne numărăm printre priorităţi: „Se propune respingerea amendamentului întrucât ordonatorul principal de credite îşi stabileşte priorităţile în utilizarea fondurilor alocate prin bugetul său, urmând obiectivele stabilite în documentul de politică şi strategie pe anul 2013”.

 

Nici măcar finanţări mai “subţiri”, dar foarte importante pentru comunităţile locale nu s-au putut strecura spre aprobare. Astfel, au căzut în “malaxorul” respingerii şi obiective locale ca şi: „Se propune suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale cu suma de 2524 mii lei, cofinanţare pentru proiectul de modernizare drumuri, înfinţare centru after-school, dotare cămine culturale Rus şi Şindresti şi organizare festivalul portulul cântecului şi dansului de pe Fisculaş în comuna Dumbrăviţa”, alocarea a 700 mii lei pentru execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţii alimentare cu apă potabilă în comuna Bogdan Vodă, suma de 1000 mii lei pentru proiectul de Modernizare uliţe şi străzi – Făureşti, Lăschia, comuna Copalnic Mănăştur sau cofinanţare pentru Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere agricole din comuna Coaş.

 

Nici proiectele pentru biserici şi amendamentele care vizau construcţia sau infrastructura unor lăcaşuri de cult nu au putut trece, răspunsul fiind în fiecare caz lipsa banilor. Apoi, au fost respinse toate amendamentele care vizau reabilitări şi modernizări de drumuri din bugetul Ministerului Dezvoltării şi suplimentarea „puşculiţei” acestei instituţii. În acest caz, a fost fluturată scuza numită FMI: „Deficitul bugetar este stabilit împreună cu instituţiile finanţatoare, respectiv FMI şi Comisia Europeană, în conformitate cu Tratatul privind stabilitatea coordonarea şi guvernanţa în cadrul uniunii economice şi monetare semnat de România la 2 martie 2012”.

 

Dacă vă întrebaţi ce amendamente au fost atunci admise, vă dăm câteva exemple. Numai că, vă avertizăm că niciunul nu se referă la Maramureş. Deocamdată, Maramureşul nu se vede deloc de la Bucureşti.

 

Amendamente admise

 

- finanţarea cheltuielilor privind programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli, pentru elevii care frecventează învăţământul de stat şi privat autorizat/acreditat din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore.

- interzicerea finanţării lucrărilor de investiţii noi dacă nu sunt asigurate surse de finanţare a lucrărilor de investiţii/activităţi în continuare, astfel încât să se respecte graficele de execuţie/ termenele de punere în funcţiune sau datele de finalizare a proiectelor aflate în implementare.

Comentariile celorlalți

flavius pe 20.02.2013 la 17:44
Daca pana acuma au boicotat lucrarile Pnl ului in dif. localitati ,acuma ca este USL la putere nu vor face nici cat sa facut pana acuma, rusine sa va fie , pentru MM nu a-ti avut nici odata bani , toti merg la voi sudisti de spagari nesimtiti ce sunteti, .Nu va fi odata dreptate corecta in tara asta ???
Radu pe 14.02.2013 la 16:14
Nu ati votat voi USL ? acum suportati . Nu va mai plangeti...

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.